Familiebedrijf Decospan zalft en slaat, investeert en waarschuwt

In de derde generatie schrijft Pieterjan Desmet mee aan de rijke geschiedenis van het familiebedrijf en houtverwerkingsbedrijf Decospan, dat door zijn grootvader Urbain werd gesticht en door zijn vader en oom (respectievelijk Jan en Mark) naar volwassenheid werd gebracht.

Met Pieterjan Desmet wordt de lijn van de expansie en de groei gevolgd. Die strategische keuze vertaalt zich onder meer in een investering van liefst 30 miljoen euro in Menen. Maar Pieterjan Desmet waarschuwde ook: dit zou wel eens de laatste grote investering in eigen Vlaanderen kunnen zijn. Boosdoener is volgens hem de overheid die het belang en de waarde van (familie)bedrijven te weinig naar waarde schat.

Het mooie en beloofde geld gaat naar de modernisering en uitbreiding van de fabriek in Menen (20 miljoen euro) alsook naar een nieuw vlasmuseum én een campus waar houtopleiding zal kunnen gevolgd worden. Decospan staat bekend als een producent en verwerker van fineerplaten en parket, en is volgens de laatst beschikbare cijfers goed voor een omzet van circa 155 miljoen euro. Het familiebedrijf geeft werk aan 900 mensen die verspreid zijn over zeven fabrieken in diverse uithoeken van Europa.

De laatste buitenlandse expansie gebeurde recent in Portugal. De CEO van Decospan laat verstaan dat, na de aangekondigde mega-investering in Menen, alle verdere expansie en investeringen uitsluitend nog in het buitenland zullen gebeuren. Zo krijgt het recent overgenomen Portugese bedrijf Sonae Arauco de komende jaren 10 miljoen euro toegeschoven. De redenen moeten niet ver gezocht worden: de te hoge Belgische lonen, gekoppeld aan een vaak vruchteloze zoektocht naar nieuwe medewerkers. De lonen in Portugal bijvoorbeeld zijn amper een derde van die in België.

Betere opleidingen

Familiebedrijven staan bekend voor hun grote sociale missie. Bij Decospan is dat niet anders. In Menen wil Pieterjan Desmet ook een opleidingscentrum voor hout en houtbewerking oprichten. Daar kunnen de eigen mensen hun expertise verfijnen, maar kunnen ook derden terecht via de scholen. "De scholen hebben niet de middelen om dergelijke opleidingen te financieren, dus doen wij dat maar," aldus de CEO.

Finaal moet er ook een nieuw vlasmuseum komen, een ode aan de vlassers die de regio rond de Golden River destijds groot en welvarend hebben gemaakt.

De waarden van een familiebedrijf

Familiebedrijven zoals Decospan zijn goud waard voor de economie. Ze zetten ook een traditie verder en zijn overwegend het levende bewijs van een lange termijn beleid.

In het geval van Decospan begon alles met de in september 2019 overleden ‘stamvader’ Urbain Desmet. Hij lepelde er ook de principes van goed ondernemerschap in. Bij zijn heengaan getuigde zoon Jan Desmet over zijn familiale ingesteldheid en de waarden waarvoor hij stond."Hij was altijd aanwezig voor zijn kinderen en altijd beschikbaar", zei Jan Desmet toen. “Zijn liefde voor het ondernemerschap was zijn hele leven lang ook onblusbaar. Geboren in een familie van vlasbewerkers en telers, startte hij zijn eerste bedrijf op toen hij amper 22 was: Menotex, een fabrikant van leemplaten. Urbain Desmet mag gerust 'visionair' genoemd worden. Als een van de eerste leem- en spaanplaat bedrijven ontwikkelde en produceerde Menotex in de jaren zestig al producten met een hoge toegevoegde waarde. En eind de jaren zestig bracht hij zeven ondernemers bij elkaar te brengen om een ‘prefab’ bouwbedrijf op te richten: Kijk en Bouw, dat nog altijd actief is.”

Urbain Desmet zal ook altijd herinnerd worden omwille van zijn grote menselijke gaven: sociaal en eenvoudig, eerlijk en respectvol, trouw en loyaal. Deze eigenschappen stonden voor de waarden die hij ook met het bedrijf wou uitdragen. Allemaal typisch voor een gemiddeld familiebedrijf. "Mijn vader kende iedereen van zijn streek en was voor iedereen toegankelijk", getuigde zoon Jan Desmet nog. "Zo ging hij op zondag zelfs kaarten met zijn werknemers en zat hij mee in de organisatie van lokale verenigingen. Maatschappelijk engagement was een evidentie. Zo was hij ook medeoprichter van de Rotary club Menen en bezieler van de scouts in Menen, voor wie hij vele jaren een clublokaal gratis ter beschikking stelde. Finaal was hij ook een erg gelovig man die niet om een kwinkslag verlegen zat."

Terug naar het overzicht

Opvolgersscan

Als eigenaar/bedrijfsleider van je familiebedrijf heb je wellicht het liefst dat één of meerdere kinderen op een bepaald moment het roer overnemen.

Maar hoe bepaal je als ouders objectief of je kinderen hiervoor aangewezen zijn? Patrick De Schutter ontwierp hiervoor de Opvolgersscan.

Een niet-familiale CEO: zes aandachtspunten

Samenwerken met een niet-familiale CEO loopt niet steeds van een leien dakje.

Jozef Lievens stipt 6 factoren aan die het aantrekken van en de samenwerking met een externe CEO kunnen maken of kraken.

Meer weten?

Vier soorten governance in het familiebedrijf

Er wordt vaak beweerd dat governance in familiebedrijven complexer is dan in niet-familiebedrijven. Dat is ongetwijfeld juist. De oorzaak hiervoor is te vinden in het feit dat een familiebedrijf bestaat uit een aantal componenten die elk een aparte soort governance vereisen.

Volgens Jozef Lievens zijn er vier soorten governance vereist :

  • ownership governance
  • business governance
  • family governance
  • wealth governance
Lees meer

Raad van bestuur of raad van advies

Veel familiale ondernemers stellen zich de vraag of ze beter met een echte raad van bestuur of met een raad van advies van start gaan. Volgens Sofie Lerut hebben beide pistes zekere voordelen, maar er zijn belangrijke verschillen.

Lees meer