“Familiebedrijf is bij uitstek innovatieve omgeving”

Innovatietrajecten vergen geduld, investeringen en een langetermijnvisie. “Het is dus niet verwonderlijk dat familiale bedrijven bij uitstek een omgeving zijn waar innovatie kan gedijen”, zo vertelde Jozef Lievens, co-gedelegeerd bestuurder van het Instituut voor het Familiebedrijf deze week op KanaalZ.

Op KanaalZ loopt de reeks Z-Industry, waarin bedrijven uit de textiel-, hout- en meubelsector worden geportretteerd. Heel wat van die ondernemingen hebben een verleden als familiebedrijf of worden nog steeds door een familie gecontroleerd. In de aflevering van donderdag 30 november kwamen de kmo’s Neves en European Spinning Group aan bod. De redactie vroeg Jozef Lievens om een verklaring waarom familiebedrijven vaak slagen in hun innovatie.

Communities van gedreven medewerkers

De expert in familiale ondernemingen ziet vier redenen waarom dat zo is: “Ten eerste: familiebedrijven zijn een ideale omgeving voor innovatie omdat een familiale ondernemer gepassioneerd is door zijn product. Innovatie is dus belangrijk voor hem omdat zijn product up to date zou zijn.”

“Ten tweede creëren familiebedrijven als het ware communities van werknemers die net zo gedreven zijn door het product. Je ziet dan ook vaak een soort innovatiecel ontstaan die doordrongen is van de nood om het product te verbeteren of te vernieuwen.”

Denken in jaren, niet in kwartalen

“Vergeet ten derde ook niet dat familiebedrijven snel beslissen. Ook dat is een voordeel want bij innovatie komt het er soms op aan om snel te beslissen zodat men kan inspelen op een nieuwe tendens en de concurrentie voor kan blijven”, weet Jozef Lievens.

“En tot slot kadert de innovatie natuurlijk in het langetermijnperspectief van de familiale onderneming. Er mogen al eens kosten gemaakt worden die niet onmiddellijk return genereren. Familiebedrijven denken immers in jaren en niet in kwartalen”

Uitzending online bekijken

Terug naar het overzicht

Opvolgersscan

Als eigenaar/bedrijfsleider van je familiebedrijf heb je wellicht het liefst dat één of meerdere kinderen op een bepaald moment het roer overnemen.

Maar hoe bepaal je als ouders objectief of je kinderen hiervoor aangewezen zijn? Patrick De Schutter ontwierp hiervoor de Opvolgersscan.

Een niet-familiale CEO: zes aandachtspunten

Samenwerken met een niet-familiale CEO loopt niet steeds van een leien dakje.

Jozef Lievens stipt 6 factoren aan die het aantrekken van en de samenwerking met een externe CEO kunnen maken of kraken.

Meer weten?

Vier soorten governance in het familiebedrijf

Er wordt vaak beweerd dat governance in familiebedrijven complexer is dan in niet-familiebedrijven. Dat is ongetwijfeld juist. De oorzaak hiervoor is te vinden in het feit dat een familiebedrijf bestaat uit een aantal componenten die elk een aparte soort governance vereisen.

Volgens Jozef Lievens zijn er vier soorten governance vereist :

  • ownership governance
  • business governance
  • family governance
  • wealth governance
Lees meer

Raad van bestuur of raad van advies

Veel familiale ondernemers stellen zich de vraag of ze beter met een echte raad van bestuur of met een raad van advies van start gaan. Volgens Sofie Lerut hebben beide pistes zekere voordelen, maar er zijn belangrijke verschillen.

Lees meer