Familiebedrijf Obumex getuigt over opvolging

26.06.2015
Opvolging

De IFB League bracht een zestigtal familiale ondernemers bijeen voor een sessie over opvolging bij het bedrijf Obumex in Staden. Obumex bestaat 55 jaar en is vandaag toe aan de derde generatie.

Obumex is een familiebedrijf dat zich heeft gespecialiseerd in interieurinrichting op maat. Op de foto ziet u v.l.n.r. Thomas Ostyn, grootmoeder Irma Ostyn, Geert Ostyn en Jozef Lievens van het Instituut voor het Familiebedrijf.

Obumex werd in 1960 opgericht door Eli Ostyn. Aanvankelijk produceerde hij schoolmeubilair, later kwam de focus te liggen op keukens. Na het overlijden van de oprichter, kwam zoon Geert Ostyn aan het hoofd van Obumex. Hij bouwde het familiebedrijf gestaag verder uit, ondermeer ook met nieuwe toonzalen in Brussel, Antwerpen en Knokke. Geleidelijkaan werd ook de stap naar het buitenland gezet, met realisaties in o.a. Duitsland, Groot-Brittanië, Israël en de VS.

Familiale opvolging

In 2010 maakte de derde generatie haar intrede in het bedrijf: Thomas Ostyn vervoegde zijn vader. "Voor mij was de essentie: heeft hij de passie, het talent en het doorzettingsvermogen? Dat was de absolute vereiste om in het bedrijf te komen", vertelt Geert Ostyn. "De opleiding en het inwerken in het métier kwamen in tweede orde."

Zelf is Thomas verheugd over het feit dat hij mee de traditie van het familiebedrijf kan voortzetten: "Obumex had al een stevige basis toen ik erbij kwam: het is een succesvol bedrijf en er is een goede Raad van Bestuur. Mijn intrede is vlot verlopen. Zelfs al zijn mijn vader en ik twee sterke karakters. Dat staat onze samenwerking niet in de weg. Ik krijg heel veel kansen, ook om fouten te maken en eruit te leren. Ik denk dat we vanuit dezelfde visie werken om het bedrijf dag na dag verder uit te bouwen en nog beter te maken."