“Familiebedrijven adviseren vergt een specifieke kennis”

Samen met de EHSAL Management School (EMS) organiseert ‘Het Familiebedrijf’ reeds voor het vijftiende jaar op rij de opleiding ‘Adviseur Familiebedrijven.’ “Familiebedrijven hebben een andere eigenheid en dynamiek dan andere bedrijven. In hun begeleiding en advies vergen ze dan ook een eigen aanpak”, zegt Jo Van Den Bossche, directeur van de EHSAL Management School (EMS).

Dat familiebedrijven bij uitstek de motor zijn van onze economie is genoegzaam bekend. Ze zorgen voor werkgelegenheid en welvaart. Tegelijk onderscheiden ze zich van andere ondernemingen. “Door het unieke eigenaarschap ondervinden ze specifieke problemen die voortvloeien uit het spanningsveld tussen de belangen van de bedrijfsfamilie en deze van Het Familiebedrijf”, zegt Jo Van Den Bossche. “De dynamiek is helemaal anders, door de emotionele betrokkenheid. Het professioneel adviseren van familiebedrijven vergt daarom ook een bijzondere opleiding waarbij de hele ondernemingsproblematiek op een geïntegreerde en multidisciplinaire wijze behandeld wordt vanuit de unieke invalshoek van Het Familiebedrijf.”

Reeds voor het vijftiende jaar op rij komt Het Familiebedrijf in samenwerking met de EHSAL Management School (EMS) daarom met de opleiding ‘Adviseur van Familiebedrijven’. Jo Van den Bossche: “Deze voor Vlaanderen unieke opleiding speelt hier dan ook volledig op in, en is holistisch opgevat. De verscheidene thema’s – eigen aan familiebedrijven – zoals eigendom, governance, financiering, opvolging, worden gedoceerd door topdocenten die heel beslagen zijn in de materie.” Experten zoals Jozef Lievens en Patrick Deschutter van ‘Het Familiebedrijf’, maar ook academici met specifieke ervaring met familiebedrijven, zoals prof. dr. Johan Lambrechts, prof. dr. Diane Arijs (beiden KU Leuven) en dr. Theo Compernolle, benaderen de materie vanuit diverse invalshoeken.

“De bedoeling is om adviseurs niet enkel specifieke kennis bij te brengen inzake de complexe eigenheid van familiebedrijven, maar ook om een reeks consultingvaardigheden aan te scherpen. Denk aan conflicthantering, coaching en communicatie”, schetst Jo Van Den Bossche. De sessies zijn dan ook heel interactief.

Het aantal inschrijvingen wordt beperkt tot een 25-tal deelnemers, om de dialoog optimaal te houden. De opleiding richt zich hoofdzakelijk tot accountants, juristen, private bankers, vermogensbeheerders, consultants, en adviseurs die een actuele geïntegreerde en multidisciplinaire kennis willen verwerven omtrent familiebedrijven. “Er moet minstens een zekere voeling zijn met familiebedrijven, en deelnemers zijn best reeds beslagen op enkele deelaspecten. Tegelijk willen we met de opleiding hun blik verruimen.” Of zoals een alumnus het stelde: “Deze opleiding is een powershot om effectief te navigeren door de soms ingewikkelde dynamieken van familiebedrijven”.

Praktische info: https://www.emsbrussel.be/adviseur-familiebedrijven

De opleiding start op 8 oktober en bestaat uit 12 sessies, die telkens doorgaan op dinsdag van 14u. tot 20u.

Deelnemers sturen bij hun inschrijving een beknopt CV.

Dit programma is een samenwerking van EHSAL Management School (EMS) en Het Familiebedrijf.

Terug naar het overzicht

Opvolgersscan

Als eigenaar/bedrijfsleider van je familiebedrijf heb je wellicht het liefst dat één of meerdere kinderen op een bepaald moment het roer overnemen.

Maar hoe bepaal je als ouders objectief of je kinderen hiervoor aangewezen zijn? Patrick De Schutter ontwierp hiervoor de Opvolgersscan.

Een niet-familiale CEO: zes aandachtspunten

Samenwerken met een niet-familiale CEO loopt niet steeds van een leien dakje.

Jozef Lievens stipt 6 factoren aan die het aantrekken van en de samenwerking met een externe CEO kunnen maken of kraken.

Meer weten?

Vier soorten governance in het familiebedrijf

Er wordt vaak beweerd dat governance in familiebedrijven complexer is dan in niet-familiebedrijven. Dat is ongetwijfeld juist. De oorzaak hiervoor is te vinden in het feit dat een familiebedrijf bestaat uit een aantal componenten die elk een aparte soort governance vereisen.

Volgens Jozef Lievens zijn er vier soorten governance vereist :

  • ownership governance
  • business governance
  • family governance
  • wealth governance
Lees meer

Raad van bestuur of raad van advies

Veel familiale ondernemers stellen zich de vraag of ze beter met een echte raad van bestuur of met een raad van advies van start gaan. Volgens Sofie Lerut hebben beide pistes zekere voordelen, maar er zijn belangrijke verschillen.

Lees meer