"Familiebedrijven blijven ruggengraat van de economie"

Op 4 oktober was het de Dag van het Familiebedrijf in de Handelsbeurs in Gent. Meer specifiek stonden familiebedrijven in de kijker die minstens 100 jaar oud zijn zoals Bekaert, Van de Velde en Willemen Groep. Volgens Jozef Lievens, gedelegeerd bestuurder van het Instituut voor het Familiebedrijf, zijn en blijven ze de ruggengraat van onze economie. Tevens vierde het IFB zijn 20ste verjaardag.

Het was een boeiende avond en dat was mede te danken aan de hierboven genoemde bedrijven. Johan Willemen, Herman Van de Velde en Baudouin Velge getuigden en leerden de gasten hoe hun bedrijven 100 jaar wereldgeschiedenis doorstonden. Hun anekdotes werden gestaafd door een nieuw onderzoek van professor Johan Lambrecht. Dit onderzoek leidde 10 lessen af voor het langdurig bestaan van familiebedrijven.

Na deze interessante sessie konden de gasten zich tegoed doen aan een hapje, een drankje en een gezellige babbel onder mede familiale ondernemers.

De foto's van de Dag van het Familiebedrijf kan u hier bekijken.

Ook Kanaal Z pikte dit nieuws op en nodigde Jozef Lievens uit voor een gesprek.

Terug naar het overzicht

Opvolgersscan

Als eigenaar/bedrijfsleider van je familiebedrijf heb je wellicht het liefst dat één of meerdere kinderen op een bepaald moment het roer overnemen.

Maar hoe bepaal je als ouders objectief of je kinderen hiervoor aangewezen zijn? Patrick De Schutter ontwierp hiervoor de Opvolgersscan.

Een niet-familiale CEO: zes aandachtspunten

Samenwerken met een niet-familiale CEO loopt niet steeds van een leien dakje.

Jozef Lievens stipt 6 factoren aan die het aantrekken van en de samenwerking met een externe CEO kunnen maken of kraken.

Meer weten?

Vier soorten governance in het familiebedrijf

Er wordt vaak beweerd dat governance in familiebedrijven complexer is dan in niet-familiebedrijven. Dat is ongetwijfeld juist. De oorzaak hiervoor is te vinden in het feit dat een familiebedrijf bestaat uit een aantal componenten die elk een aparte soort governance vereisen.

Volgens Jozef Lievens zijn er vier soorten governance vereist :

  • ownership governance
  • business governance
  • family governance
  • wealth governance
Lees meer

Raad van bestuur of raad van advies

Veel familiale ondernemers stellen zich de vraag of ze beter met een echte raad van bestuur of met een raad van advies van start gaan. Volgens Sofie Lerut hebben beide pistes zekere voordelen, maar er zijn belangrijke verschillen.

Lees meer