Family Business Leader: 'De jongste generatie werkt aan de toekomst'

Voor het nagelnieuwe Family Business Leader-traject slaat familiebedrijf.be de handen in elkaar met Voka - KvK Limburg, RCEF (UHasselt) en Motmans & Partners. Tijdens dit unieke traject maakt de (toekomstige) familiale CEO een toekomstplan op voor het eigen familiebedrijf vanuit de verschillende perspectieven van een familiebedrijf: owning, managing en governing. We zoomen niet alleen in op alle aspecten van het runnen van een familiebedrijf, maar je gaat ook zelf actief aan de slag om een toekomstplan uit te werken.

“Dit is een uniek traject voor (toekomstige) familiale CEO’s,” licht Ellen Olislagers, senior adviseur eigenaars-ondernemers bij Voka – Kvk Limburg, toe. “Familiale ondernemers moeten doorgaans kiezen tussen een MBA, waarbij de focus ligt op algemene managementvaardigheden, of een opleiding die gericht is op familiale aspecten. Met het Familiy Business Leader-traject komen we tegemoet aan de specifieke noden van opvolgers. We combineren in dit traject de drie cirkels van het familiebedrijf: familie, eigendom en bedrijf. Dat is uniek.”

Het traject is opgedeeld in vier blokken van steeds twee dagen. Elk deel belicht één subsysteem van het familiebedrijf: de eigendom, de familie en het bedrijf. Dat laatste wordt bovendien opgesplitst over twee sessies: finance en strategie enerzijds, en professionalisering anderzijds, met aspecten als interne structuur van het bedrijf, HR en leiderschap. Bovendien start het traject voor elke deelnemer met een persoonlijk assessment. “Op die manier start elke deelnemer het traject met een nulmeting. Zo krijg je inzicht in je sterke punten, maar evengoed in je groeipotentieel,” aldus Ellen.

Gedurende het volledige traject werkt elke deelnemer een gericht toekomstplan voor het eigen familiebedrijf uit. “Het is de bedoeling dat de (toekomstige) familiale CEO’s aan het einde van het traject over een persoonlijk toekomstplan beschikken dat alle domeinen van het driecirkelmodel beslaat. Zo krijgt de jongste generatie in het familiebedrijf de kans om te tonen wat ze in haar mars heeft.” Het spreekt voor zich dat de opvolgers deze klus niet alleen moeten klaren. “De opvolgers worden begeleid door ervaren docenten. En deze hebben we heel zorgvuldig geselecteerd,” verklaart Ellen. “Het zijn stuk voor stuk experts met veel kennis over familiebedrijven, die met twee voeten in de praktijkwereld staan. Zij weten heel goed wat vandaag in een familiebedrijf leeft. We kozen bovendien bewust voor een beperkt aantal docenten. Zo kunnen ze ten gronde meedenken over jouw familiebedrijf.”

Gedurende de zes maanden van dit traject zal je als opvolger klaargestoomd en begeleid worden in het opstellen van je eigen toekomstplan.

Wil je graag meer informatie over het Family Business Leader-traject? Je vindt het hier.

Terug naar het overzicht

Opvolgersscan

Als eigenaar/bedrijfsleider van je familiebedrijf heb je wellicht het liefst dat één of meerdere kinderen op een bepaald moment het roer overnemen.

Maar hoe bepaal je als ouders objectief of je kinderen hiervoor aangewezen zijn? Patrick De Schutter ontwierp hiervoor de Opvolgersscan.

Een niet-familiale CEO: zes aandachtspunten

Samenwerken met een niet-familiale CEO loopt niet steeds van een leien dakje.

Jozef Lievens stipt 6 factoren aan die het aantrekken van en de samenwerking met een externe CEO kunnen maken of kraken.

Meer weten?

Vier soorten governance in het familiebedrijf

Er wordt vaak beweerd dat governance in familiebedrijven complexer is dan in niet-familiebedrijven. Dat is ongetwijfeld juist. De oorzaak hiervoor is te vinden in het feit dat een familiebedrijf bestaat uit een aantal componenten die elk een aparte soort governance vereisen.

Volgens Jozef Lievens zijn er vier soorten governance vereist :

  • ownership governance
  • business governance
  • family governance
  • wealth governance
Lees meer

Raad van bestuur of raad van advies

Veel familiale ondernemers stellen zich de vraag of ze beter met een echte raad van bestuur of met een raad van advies van start gaan. Volgens Sofie Lerut hebben beide pistes zekere voordelen, maar er zijn belangrijke verschillen.

Lees meer