Financiering mag geen hinderpaal zijn

08.11.2016
Opvolging

Onlangs was er in het Vlaams parlement een vraag of de banksector wel voldoende doet om de opvolging in familiebedrijven te financieren en te faciliteren. ING, dat al jarenlang samenwerkt met het Instituut voor het Familiebedrijf, kan op een rijke ervaring bogen terzake. “Wij behandelen vele dossiers rond familiale opvolging”, vertelt Erik Van den Eynden, head of midcorporates and institutions bij ING. “We helpen graag mee te zoeken naar de juiste oplossing voor de overdracht met een duurzame en gezonde financiële structuur.”

Een familiale opvolging kan een complex dossier zijn. Maar vanuit ING staan adviseurs klaar om familiebedrijven hier volop in te begeleiden. Erik Van den Eynden: “Wij zijn al jarenlang een vertrouwensbank voor familiale ondernemingen. De opvolging is core business voor ons. En we stellen daarvoor graag al onze expertise ter beschikking.”

“Familiale opvolging is core business”

“Eigenlijk beschouwen wij dit als een overnamedossier, waarbij de overnemer toevallig ook tot de familie behoort. Dat betekent dat we alle mogelijke financiële oplossingen kunnen aanbieden om de opvolging te financieren: een klassieke banklening, een overnamekrediet, een vendor loan, mezzaninefinanciering tot zelfs formules met private equity… Alles hangt af van de structuur die de eigenaars willen hanteren voor de opvolging en hun eigen ideeën over de financiering”, aldus Van den Eynden.

De ING-topman wijst erop dat ook heel wat familiale overdrachten geregeld worden zonder dat er een tussenkomst van een bank gebeurt: “Het kan ook gewoon met afspraken tussen de generaties en met een schenking of andere constructie. Het voordeel hiervan is natuurlijk dat de financiële leverage van het bedrijf niet wordt bezwaard, waardoor de investeringscapaciteit op peil blijft.”

Het métier van de bankier beperkt zich uiteraard niet tot de financiering van de overdracht. “Bij dergelijk dossier worden aan de kant van ING zowel de bedrijfsbankiers als de vermogensplanners betrokken. Zo kunnen we werk maken van een ideale situatie voor het vermogen van het bedrijf, maar ook voor het privé-vermogen van de familie. Dat is onze toegevoegde waarde: we bekijken het dossier zowel van de kant van de onderneming als die van de ondernemer en streven naar een ideaal scenario voor alle partijen”, besluit Erik Van den Eynden.

www.ing.be/familybusiness