Financiering mag geen hinderpaal zijn

Onlangs was er in het Vlaams parlement een vraag of de banksector wel voldoende doet om de opvolging in familiebedrijven te financieren en te faciliteren. ING, dat al jarenlang samenwerkt met het Instituut voor het Familiebedrijf, kan op een rijke ervaring bogen terzake. “Wij behandelen vele dossiers rond familiale opvolging”, vertelt Erik Van den Eynden, head of midcorporates and institutions bij ING. “We helpen graag mee te zoeken naar de juiste oplossing voor de overdracht met een duurzame en gezonde financiële structuur.”

Een familiale opvolging kan een complex dossier zijn. Maar vanuit ING staan adviseurs klaar om familiebedrijven hier volop in te begeleiden. Erik Van den Eynden: “Wij zijn al jarenlang een vertrouwensbank voor familiale ondernemingen. De opvolging is core business voor ons. En we stellen daarvoor graag al onze expertise ter beschikking.”

“Familiale opvolging is core business”

“Eigenlijk beschouwen wij dit als een overnamedossier, waarbij de overnemer toevallig ook tot de familie behoort. Dat betekent dat we alle mogelijke financiële oplossingen kunnen aanbieden om de opvolging te financieren: een klassieke banklening, een overnamekrediet, een vendor loan, mezzaninefinanciering tot zelfs formules met private equity… Alles hangt af van de structuur die de eigenaars willen hanteren voor de opvolging en hun eigen ideeën over de financiering”, aldus Van den Eynden.

De ING-topman wijst erop dat ook heel wat familiale overdrachten geregeld worden zonder dat er een tussenkomst van een bank gebeurt: “Het kan ook gewoon met afspraken tussen de generaties en met een schenking of andere constructie. Het voordeel hiervan is natuurlijk dat de financiële leverage van het bedrijf niet wordt bezwaard, waardoor de investeringscapaciteit op peil blijft.”

Het métier van de bankier beperkt zich uiteraard niet tot de financiering van de overdracht. “Bij dergelijk dossier worden aan de kant van ING zowel de bedrijfsbankiers als de vermogensplanners betrokken. Zo kunnen we werk maken van een ideale situatie voor het vermogen van het bedrijf, maar ook voor het privé-vermogen van de familie. Dat is onze toegevoegde waarde: we bekijken het dossier zowel van de kant van de onderneming als die van de ondernemer en streven naar een ideaal scenario voor alle partijen”, besluit Erik Van den Eynden.

www.ing.be/familybusiness

Terug naar het overzicht

Opvolgersscan

Als eigenaar/bedrijfsleider van je familiebedrijf heb je wellicht het liefst dat één of meerdere kinderen op een bepaald moment het roer overnemen.

Maar hoe bepaal je als ouders objectief of je kinderen hiervoor aangewezen zijn? Patrick De Schutter ontwierp hiervoor de Opvolgersscan.

Een niet-familiale CEO: zes aandachtspunten

Samenwerken met een niet-familiale CEO loopt niet steeds van een leien dakje.

Jozef Lievens stipt 6 factoren aan die het aantrekken van en de samenwerking met een externe CEO kunnen maken of kraken.

Meer weten?

Vier soorten governance in het familiebedrijf

Er wordt vaak beweerd dat governance in familiebedrijven complexer is dan in niet-familiebedrijven. Dat is ongetwijfeld juist. De oorzaak hiervoor is te vinden in het feit dat een familiebedrijf bestaat uit een aantal componenten die elk een aparte soort governance vereisen.

Volgens Jozef Lievens zijn er vier soorten governance vereist :

  • ownership governance
  • business governance
  • family governance
  • wealth governance
Lees meer

Raad van bestuur of raad van advies

Veel familiale ondernemers stellen zich de vraag of ze beter met een echte raad van bestuur of met een raad van advies van start gaan. Volgens Sofie Lerut hebben beide pistes zekere voordelen, maar er zijn belangrijke verschillen.

Lees meer