Follow Up: De apotheose van de Opvolgersacademie

Follow Up is de jaarlijkse apotheose van onze Opvolgersacademie. Een gelegenheid voor deelnemers, alumni en coaches om elkaar nog eens op een informele manier te ontmoeten én nieuwe inzichten op te doen tijdens de verschillende uiteenzettingen. Maar hoe hebben deelnemers en coaches de jaargang 2023 van de Opvolgersacademie ervaren? Enkele reacties.

Julien Dubaere, vierde generatie bij Dumobil

“Ik was gecharmeerd door zowel de kwaliteit van de profielen van de deelnemers als door de bedrijven die we bezochten. Als ondernemer is het sowieso interessant om andere bedrijven te kunnen bezoeken en te leren hoe zij het aanpakken.”

Nathalie Verhaert, tweede generatie bij ecoo

“Ik vond het heel verrijkend ervaren. Ik vraag me soms af of ik de enige ben die zo zot is om te doen wat ik doe, maar dan merk je dat er nog mensen zijn die in dezelfde situatie zitten. Een familiebedrijf is helemaal anders dan een gewone job en die ervaringsuitwisseling is enorm interessant.”

Matthias Cuvelie, tweede generatie bij Airclima

“Iedereen heeft zijn eigen verhaal en ondanks de verschillen is er toch een gemeenschappelijke deler: de moeilijkheden en uitdagingen om in het familiebedrijf te stappen en met je vader of moeder samen te werken. Die uitwisseling is voor mij het interessantst, samen met het informeel netwerken met de andere kandidaten.”

Justine Vanheede, derde generatie bij Vanheede Environment Group

“Ik vind de topics die behandeld werden heel divers en boeiend: van het juridische tot het meer operationele. Het is ook leuk om dan achteraf met mijn vader van gedachten te wisselen over wat we gezien en geleerd hebben. Ook hij is zeer enthousiast.”

Coaches Tuur Latré, Manon Pollet en Tim Danneels van KPMG

Tuur: “Als consultants komen wij vaak met het managementniveau in contact voor bepaalde probleemstellingen. Tijdens de Opvolgersacademie kregen wij een inkijk in hoe het er binnenshuis aan toegaat, wat de belangenverhoudingen zijn, enzovoort.”

Tim: “Wat me opvalt is de grote diversiteit aan deelnemers. Sommigen zijn echt al actief in het familiebedrijf, anderen staan op het punt om in te stappen, terwijl een derde groep nog bezig is met hogere studies. Je merkt dat – ongeacht waar ze zitten in hun levensfase – de vragen en bekommernissen die ze hebben ook wel convergeren.”

Manon: “Het is voor ons een kans om onze juridische en fiscale kennis door te geven maar ook om te leren welke vragen er bij de next gen leven. Ook als we geen pasklaar antwoord hebben, kunnen wij er op onze beurt mee aan de slag. We leren uit eerste hand wat die jonge ondernemers bezighoudt.”

Coach Lana Panic van Belfius

“Mij is vooral de openheid van de kandidaten bijgebleven en daar wil ik ze echt voor bedanken. De barrière is redelijk snel doorbroken, waardoor de volgende sessies telkens in een open sfeer konden doorgaan.”

Terug naar het overzicht

Opvolgersscan

Als eigenaar/bedrijfsleider van je familiebedrijf heb je wellicht het liefst dat één of meerdere kinderen op een bepaald moment het roer overnemen.

Maar hoe bepaal je als ouders objectief of je kinderen hiervoor aangewezen zijn? Patrick De Schutter ontwierp hiervoor de Opvolgersscan.

Een niet-familiale CEO: zes aandachtspunten

Samenwerken met een niet-familiale CEO loopt niet steeds van een leien dakje.

Jozef Lievens stipt 6 factoren aan die het aantrekken van en de samenwerking met een externe CEO kunnen maken of kraken.

Meer weten?

Vier soorten governance in het familiebedrijf

Er wordt vaak beweerd dat governance in familiebedrijven complexer is dan in niet-familiebedrijven. Dat is ongetwijfeld juist. De oorzaak hiervoor is te vinden in het feit dat een familiebedrijf bestaat uit een aantal componenten die elk een aparte soort governance vereisen.

Volgens Jozef Lievens zijn er vier soorten governance vereist :

  • ownership governance
  • business governance
  • family governance
  • wealth governance
Lees meer

Raad van bestuur of raad van advies

Veel familiale ondernemers stellen zich de vraag of ze beter met een echte raad van bestuur of met een raad van advies van start gaan. Volgens Sofie Lerut hebben beide pistes zekere voordelen, maar er zijn belangrijke verschillen.

Lees meer