Geslaagde voorstelling Familiebedrijven Barometer

Meer dan 100 familiale ondernemers en bestuurders woonden in Gent de voorstelling bij van de Familiebedrijven Barometer 2015. Het Instituut voor het Familiebedrijf had voor de gelegenheid ook Wouter Torfs van de gelijknamige keten van schoenenwinkels uitgenodigd.

De aanwezigen kregen in 3Square Village in Gent een uitgebreide toelichting over de Familiebedrijven Barometer. Aan de bevraging nam een representatief staal van 170 familiebedrijven deel. Jozef Lievens, gedelegeerd bestuurder van het IFB, presenteerde de voornaamste resultaten. U vindt hier een samenvatting.

Daarna kwam gastspreker Wouter Torfs aan de beurt. Hij kwam zijn nieuwste boek "Werken met hart en ziel" voorstellen. Daarin beschrijft hij de bouwstenen die van een onderneming "a great place to work" maken. Torfs mag spreken uit eigen ervaring: Schoenen Torfs werd dit jaar voor de zesde keer al uitgeroepen tot Beste Werkgever van het land.

Tijdens zijn uiteenzetting benadrukte de retail ondernemer dat de filosofie rond betrokkenheid en motivatie van zijn werknemers niet op zich staat, maar overeenstemt met het DNA van de familie. "Ik ben blij dat ik mijn boek voor u mag voorstellen, want familiale ondernemers is het publiek waar mijn boek voor bestemd is", aldus Torfs tijdens het IFB-evenement in Gent.

Om foto's te bekijken van de geslaagde voortelling Familiebedrijven Barometer klik hier.

Terug naar het overzicht

Opvolgersscan

Als eigenaar/bedrijfsleider van je familiebedrijf heb je wellicht het liefst dat één of meerdere kinderen op een bepaald moment het roer overnemen.

Maar hoe bepaal je als ouders objectief of je kinderen hiervoor aangewezen zijn? Patrick De Schutter ontwierp hiervoor de Opvolgersscan.

Een niet-familiale CEO: zes aandachtspunten

Samenwerken met een niet-familiale CEO loopt niet steeds van een leien dakje.

Jozef Lievens stipt 6 factoren aan die het aantrekken van en de samenwerking met een externe CEO kunnen maken of kraken.

Meer weten?

Vier soorten governance in het familiebedrijf

Er wordt vaak beweerd dat governance in familiebedrijven complexer is dan in niet-familiebedrijven. Dat is ongetwijfeld juist. De oorzaak hiervoor is te vinden in het feit dat een familiebedrijf bestaat uit een aantal componenten die elk een aparte soort governance vereisen.

Volgens Jozef Lievens zijn er vier soorten governance vereist :

  • ownership governance
  • business governance
  • family governance
  • wealth governance
Lees meer

Raad van bestuur of raad van advies

Veel familiale ondernemers stellen zich de vraag of ze beter met een echte raad van bestuur of met een raad van advies van start gaan. Volgens Sofie Lerut hebben beide pistes zekere voordelen, maar er zijn belangrijke verschillen.

Lees meer