Hernieuwde groeidynamiek bij Bekaert

09.12.2016
Governance Strategie

Familiebedrijf Bekaert heeft er een sterk 2016 op zitten. De wereldwijde speler gespecialiseerd in staaldraad kan puike resultaten voorleggen onder het bewind van de nieuwe CEO Matthew Taylor. “Bekaert kent een hernieuwde dynamiek omdat het terug is gegaan naar zijn core business, de staaldraad en staalkabel, en heeft gewerkt aan de performantie van zijn productieapparaat”, concludeert IFB-expert Patrick De Schutter.

Voor De Tijd (8 december) beleeft de staaldraadproducent met zetel in het West-Vlaamse Zwevegem zijn beste jaar sinds 2010. Patrick De Schutter: “Dat wil veel zeggen. Want in de periode 2006 tot 2010 zat Bekaert in een schitterende flow met sterke resultaten en ook de hoogste aandelenkoers ooit. Dat had het te danken aan de focus op zaagdraad uit China, die op dat moment erg gewild was in de zonnepanelensector.”

“Maar tegelijk bleek het een te éénzijdig verhaal. Toen de PV-sector in elkaar zakte, viel de vraag naar zaagdraad terug, kwam de winstgevendheid van het bedrijf onder druk te staan en viel de koers van het aandeel ook sterk terug. Het noopte Bekaert tot een belangrijke strategische oefening”, vertelt De Schutter.

Niet toevallig besliste het familiebedrijf terug te focussen op de core business: staaldraad en staalkabel. “Men heeft de historische kernactiviteiten opnieuw prioriteit gegeven en daar ook in geïnvesteerd. Voor staaldraad gingen ze op zoek naar meer schaal en grotere volumes door de overname van de staaldraaddivisie van Pirelli. Daardoor is Bekaert nu wereldmarktleider in het groeiende segment voor de automotive.”

Tegelijkertijd werd ook beslist om alle activiteiten tegen het licht te houden. “Dergelijke overname kan maar succesvol zijn, als je ze optimaal kunt integreren in je productieapparaat. De voorbije twee jaar is dan ook een grote oefening gehouden waarbij ook activiteiten werden afgeslankt of zelfs gesloten. Bekaert kan nu kostenefficiënt werken en is weer lean and mean. En daar plukken ze de vruchten van”, stelt de co-gedelegeerd bestuurder van het IFB.

Bekaert is nu klaar voor nieuwe groei. Het vertrouwen is terug. “En dat vertaalt zich inderdaad ook in de cijfers”, vertelt Patrick De Schutter: “Elk kwartaal doen ze nu beter qua marge dan de 7% waar ze van uitgegaan waren. Ze keren ook een hoger dividend uit aan de aandeelhouders. En we weten dat zo’n beslissing er maar komt als er zekerheid is over de rendabiliteit op langere termijn. Ik verwacht dan ook dat Bekaert zijn kernactiviteit verder zal versterken en zal blijven zoeken naar schaalgrootte en efficiëntie.”