H.Essers: familiebedrijf met vele succesfactoren
Noël Essers, voorzitter van het familiale transportbedrijf H.Essers, is bekroond tot “Transportpersoonlijkheid van de kwarteeuw”. De bijzondere onderscheiding werd uitgereikt in Brussel naar aanleiding van de 25ste verjaardag van de verkiezing Transportpersoonlijkheid van het Jaar. De bekroning is een mooie kroon op het werk voor de voorzitter van het bedrijf. “Ook H.Essers past heel wat zaken toe die werden aangetroffen bij langlevende familiebedrijven”, analyseert professor Johan Lambrecht.
H.Essers heeft een historiek die teruggaat tot 1928, toen grootvader Henri Essers met zijn vrachtwagen zowel veevervoer als verhuizingen verzorgde. Na zijn plotse overlijden in 1967 legden zijn zonen Noël en Jules zich toe op transport in heel West-Europa. Vanaf de jaren ’80 werd het aanbod verder uitgebreid met warehousing en andere logistieke diensten en een ruimer internationaal netwerk. Vandaag is het een derdegeneratie familiebedrijf waarin naast vader Noël ook dochter Hilde Essers actief is.
De groep H.Essers is één van de meest succesvolle logistieke bedrijven van het land. Johan Lambrecht, academisch directeur van het IFB: “Ons onderzoek naar langlevende familiebedrijven heeft eind vorig jaar een tiental hefbomen voor langdurig succes aan het licht gebracht. Ook bij H.Essers, dat bijna 90 jaar oud is, vinden we meerdere van die factoren terug in de strategie. Ik denk dan bijvoorbeeld aan de geslaagde diversificatie, van een eenvoudig transportbedrijf tot een geïntegreerde logistieke groep, die zowel transport, warehousing maar ook afgeleide diensten als verpakking en labelling aanbiedt.”
Respect voor de roots
De onderneming telt vandaag 67 vestigingen in 15 landen in heel Europa. “Maar toch is de hoofdzetel nog steeds in Genk gevestigd en blijft België, het land waar het allemaal begon, een cruciale rol vervullen”, merkt Lambrecht op. “We zien dus ook hier dat het familiebedrijf steeds verder gegroeid en geïnternationaliseerd is, maar wel met respect voor zijn roots. Ook dat is een factor die langdurig succesvolle familiale bedrijven typeert.”
De familie heeft een duidelijke wens om de familiale continuïteit te verzekeren, ook op de lange termijn. In 1990 koos Jules Essers ervoor zijn aandelen te verkopen. Noël Essers verwierf toen 60% in het bedrijf en haalde investeringsfonds Gimv binnen voor de resterende 40%. Johan Lambrecht: “Toen Gimv na 10 jaar uitstapte, werd H.Esssers weer een 100% familiebedrijf. En dat is het vandaag nog steeds.”
“Ook de familiale opvolging is geregeld, om de toekomst te verzekeren. Tijdige planning en afspraken rond de opvolging zijn eveneens een belangrijke succesfactor”, weet de IFB-expert. “Noël Essers was al doorgeschoven van de operationele leiding naar de functie van voorzitter van de raad van bestuur. En hij heeft net aangekondigd dat hij in september met pensioen gaat en het bedrijf dan definitief overdraagt aan zijn dochters.”
Openstaan voor externen
Nog een gelijkenis met de 100-jarige familiebedrijven uit het IFB-onderzoek: H.Essers staat open voor het externe. Johan Lambrecht: “Denk maar aan het aantrekken van de private equityspeler Gimv. En de onderneming heeft een traditie in externe CEO’s. Zo was Ivo Marechal jarenlang het boegbeeld, ondermeer toen H.Essers in 2007 werd uitgeroepen tot Onderneming van het Jaar. Ook vandaag staat met Gert Bervoets nog steeds een externe CEO aan het hoofd.”
Meer lezen over het onderzoek naar de succesfactoren in langlevende familiebedrijven? Klik hier