H.Essers: familiebedrijf met vele succesfactoren

Noël Essers, voorzitter van het familiale transportbedrijf H.Essers, is bekroond tot “Transportpersoonlijkheid van de kwarteeuw”. De bijzondere onderscheiding werd uitgereikt in Brussel naar aanleiding van de 25ste verjaardag van de verkiezing Transportpersoonlijkheid van het Jaar. De bekroning is een mooie kroon op het werk voor de voorzitter van het bedrijf. “Ook H.Essers past heel wat zaken toe die werden aangetroffen bij langlevende familiebedrijven”, analyseert professor Johan Lambrecht.

H.Essers heeft een historiek die teruggaat tot 1928, toen grootvader Henri Essers met zijn vrachtwagen zowel veevervoer als verhuizingen verzorgde. Na zijn plotse overlijden in 1967 legden zijn zonen Noël en Jules zich toe op transport in heel West-Europa. Vanaf de jaren ’80 werd het aanbod verder uitgebreid met warehousing en andere logistieke diensten en een ruimer internationaal netwerk. Vandaag is het een derdegeneratie familiebedrijf waarin naast vader Noël ook dochter Hilde Essers actief is.

De groep H.Essers is één van de meest succesvolle logistieke bedrijven van het land. Johan Lambrecht, academisch directeur van het IFB: “Ons onderzoek naar langlevende familiebedrijven heeft eind vorig jaar een tiental hefbomen voor langdurig succes aan het licht gebracht. Ook bij H.Essers, dat bijna 90 jaar oud is, vinden we meerdere van die factoren terug in de strategie. Ik denk dan bijvoorbeeld aan de geslaagde diversificatie, van een eenvoudig transportbedrijf tot een geïntegreerde logistieke groep, die zowel transport, warehousing maar ook afgeleide diensten als verpakking en labelling aanbiedt.”

Respect voor de roots

De onderneming telt vandaag 67 vestigingen in 15 landen in heel Europa. “Maar toch is de hoofdzetel nog steeds in Genk gevestigd en blijft België, het land waar het allemaal begon, een cruciale rol vervullen”, merkt Lambrecht op. “We zien dus ook hier dat het familiebedrijf steeds verder gegroeid en geïnternationaliseerd is, maar wel met respect voor zijn roots. Ook dat is een factor die langdurig succesvolle familiale bedrijven typeert.”

De familie heeft een duidelijke wens om de familiale continuïteit te verzekeren, ook op de lange termijn. In 1990 koos Jules Essers ervoor zijn aandelen te verkopen. Noël Essers verwierf toen 60% in het bedrijf en haalde investeringsfonds Gimv binnen voor de resterende 40%. Johan Lambrecht: “Toen Gimv na 10 jaar uitstapte, werd H.Esssers weer een 100% familiebedrijf. En dat is het vandaag nog steeds.”

“Ook de familiale opvolging is geregeld, om de toekomst te verzekeren. Tijdige planning en afspraken rond de opvolging zijn eveneens een belangrijke succesfactor”, weet de IFB-expert. “Noël Essers was al doorgeschoven van de operationele leiding naar de functie van voorzitter van de raad van bestuur. En hij heeft net aangekondigd dat hij in september met pensioen gaat en het bedrijf dan definitief overdraagt aan zijn dochters.”

Openstaan voor externen

Nog een gelijkenis met de 100-jarige familiebedrijven uit het IFB-onderzoek: H.Essers staat open voor het externe. Johan Lambrecht: “Denk maar aan het aantrekken van de private equityspeler Gimv. En de onderneming heeft een traditie in externe CEO’s. Zo was Ivo Marechal jarenlang het boegbeeld, ondermeer toen H.Essers in 2007 werd uitgeroepen tot Onderneming van het Jaar. Ook vandaag staat met Gert Bervoets nog steeds een externe CEO aan het hoofd.”

Meer lezen over het onderzoek naar de succesfactoren in langlevende familiebedrijven? Klik hier

Terug naar het overzicht

Opvolgersscan

Als eigenaar/bedrijfsleider van je familiebedrijf heb je wellicht het liefst dat één of meerdere kinderen op een bepaald moment het roer overnemen.

Maar hoe bepaal je als ouders objectief of je kinderen hiervoor aangewezen zijn? Patrick De Schutter ontwierp hiervoor de Opvolgersscan.

Een niet-familiale CEO: zes aandachtspunten

Samenwerken met een niet-familiale CEO loopt niet steeds van een leien dakje.

Jozef Lievens stipt 6 factoren aan die het aantrekken van en de samenwerking met een externe CEO kunnen maken of kraken.

Meer weten?

Vier soorten governance in het familiebedrijf

Er wordt vaak beweerd dat governance in familiebedrijven complexer is dan in niet-familiebedrijven. Dat is ongetwijfeld juist. De oorzaak hiervoor is te vinden in het feit dat een familiebedrijf bestaat uit een aantal componenten die elk een aparte soort governance vereisen.

Volgens Jozef Lievens zijn er vier soorten governance vereist :

  • ownership governance
  • business governance
  • family governance
  • wealth governance
Lees meer

Raad van bestuur of raad van advies

Veel familiale ondernemers stellen zich de vraag of ze beter met een echte raad van bestuur of met een raad van advies van start gaan. Volgens Sofie Lerut hebben beide pistes zekere voordelen, maar er zijn belangrijke verschillen.

Lees meer