Het belang van het IFB voor Vlaamse familiebedrijven: Herman Van de Velde

Het Instituut voor het Familiebedrijf bestaat 20 jaar. We vroegen aan een aantal gezaghebbende stemmen uit economische veld wat het IFB voor familiebedrijven heeft betekend. Dit is het antwoord van Herman Van de Velde, voorzitter Van de Velde NV.

Familiebedrijven hebben een aantal sterke troeven. Focus op de lange termijn is een van de belangrijkste. Persoonlijk heb ik steeds getracht om verder te bouwen op de mooie fundamenten die de vorige generaties hebben gelegd met de bedoeling een sterker en mooier bedrijf door te geven aan de volgende generatie. Resultaatsgerichtheid was belangrijk maar nooit ten koste van de lange termijn.

Maar de speci eke familiale cultuur blijft voor mij de belangrijkste troef. Een cultuur waar mensen bekommerd zijn om mekaar, het aangenaam vinden om samen een bedrijfsproject te realiseren en waar een sfeer van vertrouwen heerst waardoor men het beste uit
de mensen haalt. Familiebedrijven moeten er wel over waken dat de emotionaliteit de bedrijfslogica niet doorkruist.

“Bewustmaking rond de professionalisering”

Objectieve criteria bij de rekrutering van familieleden, eerlijke verloningssystemen en het uitsluiten van elke vorm van nepotisme moeten de emotionele valkuilen vermijden. Als men daar in slaagt, is een familiebedrijf een onklopbaar bedrijfsmodel. De opleidingen en seminaries die het Instituut voor het Familiebedrijf organiseert, dragen bij aan de bewustmaking rond deze thema’s en de professionalisering van Vlaamse familiebedrijven. Ik feliciteer het IFB met zijn 20ste verjaardag en wens hen nog veel succes.

Terug naar het overzicht

Opvolgersscan

Als eigenaar/bedrijfsleider van je familiebedrijf heb je wellicht het liefst dat één of meerdere kinderen op een bepaald moment het roer overnemen.

Maar hoe bepaal je als ouders objectief of je kinderen hiervoor aangewezen zijn? Patrick De Schutter ontwierp hiervoor de Opvolgersscan.

Een niet-familiale CEO: zes aandachtspunten

Samenwerken met een niet-familiale CEO loopt niet steeds van een leien dakje.

Jozef Lievens stipt 6 factoren aan die het aantrekken van en de samenwerking met een externe CEO kunnen maken of kraken.

Meer weten?

Vier soorten governance in het familiebedrijf

Er wordt vaak beweerd dat governance in familiebedrijven complexer is dan in niet-familiebedrijven. Dat is ongetwijfeld juist. De oorzaak hiervoor is te vinden in het feit dat een familiebedrijf bestaat uit een aantal componenten die elk een aparte soort governance vereisen.

Volgens Jozef Lievens zijn er vier soorten governance vereist :

  • ownership governance
  • business governance
  • family governance
  • wealth governance
Lees meer

Raad van bestuur of raad van advies

Veel familiale ondernemers stellen zich de vraag of ze beter met een echte raad van bestuur of met een raad van advies van start gaan. Volgens Sofie Lerut hebben beide pistes zekere voordelen, maar er zijn belangrijke verschillen.

Lees meer