Het belang van het IFB voor Vlaamse familiebedrijven: Kris Peeters

29.09.2016

Het Instituut voor het Familiebedrijf bestaat 20 jaar. We vroegen aan een aantal gezaghebbende stemmen uit economische veld wat het IFB voor familiebedrijven heeft betekend. Dit is het antwoord van federaal vice-premier en minister van economie Kris Peeters:

Familiebedrijven zijn cruciaal voor onze economie. Dankzij hun langetermijnstrategie, hun ondernemerschap en dynamiek zorgen ze voor verankering van activiteiten in België en zien we ook dat ze een motor voor groei vormen. Ook op het vlak van tewerkstelling vormen familiebedrijven een belangrijke factor: ze zijn goed voor bijna de helft van de jobs in ons land en in Vlaanderen is dat zelfs meer dan 50%.

De professionalisering van familiale kmo’s blijft een uitdaging. Het Instituut voor het Familiebedrijf heeft op dat vlak sinds 1996 baanbrekend werk verricht onder de kundige leiding van Jozef Lievens en Patrick De Schutter. Hun pleidooien voor een goed georganiseerde governance, het betrekken van externe bestuurders en het tijdig organiseren van de opvolging in familiebedrijven hebben er mee voor gezorgd dat vele kmo’s vandaag een stuk sterker staan dan 20 jaar geleden.

“Baanbrekend werk heeft geleid tot sterkere familiebedrijven”

Het werk van het Instituut om opvolgers, overdragers en bestuurders in familiale bedrijven samen te brengen, te vormen en van elkaars ervaringen te laten delen, is van groot belang. De kwaliteit van zijn experts en het vertrouwen dat het IFB weet te creëren in deze groepen hebben duidelijk ook bijgedragen tot de bewustwording van professionalisering bij familiebedrijven.

Ik feliciteer de initiatiefnemers en wens het Instituut voor het Familiebedrijf nog vele geslaagde initiatieven.