Het belang van het IFB voor Vlaamse familiebedrijven: Michèle Sioen

Het Instituut voor het Familiebedrijf bestaat 20 jaar. We vroegen aan een aantal gezaghebbende stemmen uit economische veld wat het IFB voor familiebedrijven heeft betekend. Dit is het antwoord van Michèle Sioen, CEO Sioen Industries en voorzitter van het Verbond voor Belgische Ondernemingen.

Een man of een vrouw (vaak ook samen) en een idee. Zo ontstaan familiebedrijven. Zo ontstaan wereldspelers. Zo ontstaan multinationals, over generaties heen.

Familiebedrijven, groot of klein, zijn de hoeksteen van onze economie. De kracht van familiebedrijven zit in hun vermogen om te veranderen. Om snel in te spelen op wijzigingen. Ze zijn bereid om ver te gaan om hun onderneming in stand te houden en te doen groeien. In goede en in slechte tijden. Dat is familiekracht. Het overstijgt alles.

Het IFB draagt sterke familiewaarden uit

Het mooie is dat bedrijfsleiders deze familiekracht overdragen aan al hun medewerkers. Het ‘wij’-gevoel is er vaak zeer groot. Wat dan weer afstraalt op de resultaten van het bedrijf.

Ik ben trots aan het roer te staan van een bloeiend beursgenoteerd bedrijf met sterke familiewaarden. Waarden die ook door het Instituut voor het Familiebedrijf worden uitgedragen, al 20 jaar lang. Ik feliciteer het Instituut en hoop dat zij familiebedrijven in Vlaanderen verder zullen blijven inspireren.

Terug naar het overzicht

Opvolgersscan

Als eigenaar/bedrijfsleider van je familiebedrijf heb je wellicht het liefst dat één of meerdere kinderen op een bepaald moment het roer overnemen.

Maar hoe bepaal je als ouders objectief of je kinderen hiervoor aangewezen zijn? Patrick De Schutter ontwierp hiervoor de Opvolgersscan.

Een niet-familiale CEO: zes aandachtspunten

Samenwerken met een niet-familiale CEO loopt niet steeds van een leien dakje.

Jozef Lievens stipt 6 factoren aan die het aantrekken van en de samenwerking met een externe CEO kunnen maken of kraken.

Meer weten?

Vier soorten governance in het familiebedrijf

Er wordt vaak beweerd dat governance in familiebedrijven complexer is dan in niet-familiebedrijven. Dat is ongetwijfeld juist. De oorzaak hiervoor is te vinden in het feit dat een familiebedrijf bestaat uit een aantal componenten die elk een aparte soort governance vereisen.

Volgens Jozef Lievens zijn er vier soorten governance vereist :

  • ownership governance
  • business governance
  • family governance
  • wealth governance
Lees meer

Raad van bestuur of raad van advies

Veel familiale ondernemers stellen zich de vraag of ze beter met een echte raad van bestuur of met een raad van advies van start gaan. Volgens Sofie Lerut hebben beide pistes zekere voordelen, maar er zijn belangrijke verschillen.

Lees meer