Het familiebedrijf in vraag en antwoord

Er is een nieuw, interessant boek verschenen voor familiale ondernemers. Patrick De Schutter, co-gedelegeerd bestuurder van het Instituut voor het Familiebedrijf, schreef samen met Thierry Van Loocke “Het familiebedrijf in vraag en antwoord: over groei en continuïteit”. Het boek wil nagaan wat het ene bedrijf meer succesvol maakt dan het andere.

Patrick De Schutter en Thierry Van Loocke zijn niet aan hun proefstuk toe. In 2012 werkten ze al samen voor het boek "Hoe succesvol is uw familiebedrijf? Over professionalisering en uitdagingen van morgen". Die uitgave wordt intussen als een standaardwerk beschouwd.

In hun tweede boek vragen de auteurs zich af hoe familiebedrijven uitgebouwd kunnen worden om ook over de generaties heen zinvol en succesvol te blijven? Daarbij richten De Schutter en Van Loocke zich in eerste instantie op de relaties tussen de onderneming en de mensen errond. Vanuit hun beider jarenlange ervaring als consultant en bedrijfsrevisor brengen ze best practices van familiebedrijven in beeld en geven ze ook praktische tips en tricks voor groeibedrijven.

“Het familiebedrijf in vraag en antwoord: over groei en continuïteit” van Patrick De Schutter en Thierry Van Loocke telt 136 bladzijden en kost 36 euro. Het is verschenen bij Uitgeverij De Boeck.

Terug naar het overzicht

Opvolgersscan

Als eigenaar/bedrijfsleider van je familiebedrijf heb je wellicht het liefst dat één of meerdere kinderen op een bepaald moment het roer overnemen.

Maar hoe bepaal je als ouders objectief of je kinderen hiervoor aangewezen zijn? Patrick De Schutter ontwierp hiervoor de Opvolgersscan.

Een niet-familiale CEO: zes aandachtspunten

Samenwerken met een niet-familiale CEO loopt niet steeds van een leien dakje.

Jozef Lievens stipt 6 factoren aan die het aantrekken van en de samenwerking met een externe CEO kunnen maken of kraken.

Meer weten?

Vier soorten governance in het familiebedrijf

Er wordt vaak beweerd dat governance in familiebedrijven complexer is dan in niet-familiebedrijven. Dat is ongetwijfeld juist. De oorzaak hiervoor is te vinden in het feit dat een familiebedrijf bestaat uit een aantal componenten die elk een aparte soort governance vereisen.

Volgens Jozef Lievens zijn er vier soorten governance vereist :

  • ownership governance
  • business governance
  • family governance
  • wealth governance
Lees meer

Raad van bestuur of raad van advies

Veel familiale ondernemers stellen zich de vraag of ze beter met een echte raad van bestuur of met een raad van advies van start gaan. Volgens Sofie Lerut hebben beide pistes zekere voordelen, maar er zijn belangrijke verschillen.

Lees meer