Hoe de verloning directie familiebedrijven objectiveren?

25.11.2016

In deze tijd van het jaar bekijken heel wat bedrijven de verloning van hun medewerkers en directieleden. Ook in familiebedrijven is dit niet anders. Maar soms maakt de context het voor familiebedrijven moeilijker om hun verloningsbeleid vorm te geven. Het belang om verloning te objectiveren neemt er dus toe. Een recente studie van het IFB en Hudson reikt alvast handvaten aan.

Moeten de algemeen directeur en de broer of zus die ook directielid is, maar een beperkter takenpakket heeft, evenveel verdienen? Het is een terechte vraag, maar soms is ze moeilijk bespreekbaar. Hoe kunnen we directieleden in een familiebedrijf dan op een objectieve manier verlonen, conform hun inspanningen en hun impact op het resultaat?

“In heel wat familiebedrijven is dergelijke oefening op korte termijn aan de orde. Dat merkten we aan het toegenomen aantal vragen rond verloning en criteria voor directieleden”, vertelt Jozef Lievens, co-gedelegeerd bestuurder van het IFB. “Dat vormde ook de aanleiding voor de studie over dit onderwerp die we samen met Hudson uitvoerden in het voorjaar. De prestatie van de resultaten tijdens onze IFB Leagues kon op bijzondere belangstelling rekenen van de familiale ondernemers en bestuurders.”

De verloningsstudie leverde dan ook heel wat interessante inzichten op. Het onderzoek werd gebaseerd op individuele observaties van leden van het directiecomité, de raad van bestuur en hoger kader uit verschillende bedrijven van diverse omvang en in diverse sectoren. Wouter Beuckels van Hudson: “Zo leerden we dat familiebedrijven weliswaar lagere lonen kennen voor directieleden dan niet-familiebedrijven, maar dat dit geen negatief effect hoeft te hebben op het aantrekken en behouden van talentrijke medewerkers. Er is duidelijk een hogere loyauteit ten aanzien van het familiebedrijf, dat andere troeven heeft.” Anderzijds kunnen familiebedrijven ook leren van elkaar en van andere ondernemingen. “Zo zien we dat er nog maar weinig familiale ondernemingen zijn die variabele verloning en extralegale voordelen gebruiken in hun verloningsbeleid voor directieleden. Op dat vlak zijn er zeker opportuniteiten”, aldus Wouter Beuckels.

De presentatie die u hier vindt, geeft alvast een inzicht in de gangbare verloningspraktijken voor directieleden in familiebedrijven. U heeft ook de mogelijkheid om nog meer gedetailleerde informatie op te vragen, of zelfs uw bedrijf te benchmarken ten opzichte van deze studie.

U kan daarvoor contact opnemen met Hudson: +32 9 242 54 35 of mail naar hrs.compben@hudson.com.

Meer interesse? Lees ook dit artikel.