Hoe de verloning directie familiebedrijven objectiveren?

In deze tijd van het jaar bekijken heel wat bedrijven de verloning van hun medewerkers en directieleden. Ook in familiebedrijven is dit niet anders. Maar soms maakt de context het voor familiebedrijven moeilijker om hun verloningsbeleid vorm te geven. Het belang om verloning te objectiveren neemt er dus toe. Een recente studie van het IFB en Hudson reikt alvast handvaten aan.

Moeten de algemeen directeur en de broer of zus die ook directielid is, maar een beperkter takenpakket heeft, evenveel verdienen? Het is een terechte vraag, maar soms is ze moeilijk bespreekbaar. Hoe kunnen we directieleden in een familiebedrijf dan op een objectieve manier verlonen, conform hun inspanningen en hun impact op het resultaat?

“In heel wat familiebedrijven is dergelijke oefening op korte termijn aan de orde. Dat merkten we aan het toegenomen aantal vragen rond verloning en criteria voor directieleden”, vertelt Jozef Lievens, co-gedelegeerd bestuurder van het IFB. “Dat vormde ook de aanleiding voor de studie over dit onderwerp die we samen met Hudson uitvoerden in het voorjaar. De prestatie van de resultaten tijdens onze IFB Leagues kon op bijzondere belangstelling rekenen van de familiale ondernemers en bestuurders.”

De verloningsstudie leverde dan ook heel wat interessante inzichten op. Het onderzoek werd gebaseerd op individuele observaties van leden van het directiecomité, de raad van bestuur en hoger kader uit verschillende bedrijven van diverse omvang en in diverse sectoren. Wouter Beuckels van Hudson: “Zo leerden we dat familiebedrijven weliswaar lagere lonen kennen voor directieleden dan niet-familiebedrijven, maar dat dit geen negatief effect hoeft te hebben op het aantrekken en behouden van talentrijke medewerkers. Er is duidelijk een hogere loyauteit ten aanzien van het familiebedrijf, dat andere troeven heeft.” Anderzijds kunnen familiebedrijven ook leren van elkaar en van andere ondernemingen. “Zo zien we dat er nog maar weinig familiale ondernemingen zijn die variabele verloning en extralegale voordelen gebruiken in hun verloningsbeleid voor directieleden. Op dat vlak zijn er zeker opportuniteiten”, aldus Wouter Beuckels.

De presentatie die u hier vindt, geeft alvast een inzicht in de gangbare verloningspraktijken voor directieleden in familiebedrijven. U heeft ook de mogelijkheid om nog meer gedetailleerde informatie op te vragen, of zelfs uw bedrijf te benchmarken ten opzichte van deze studie.

U kan daarvoor contact opnemen met Hudson: +32 9 242 54 35 of mail naar hrs.compben@hudson.com.

Meer interesse? Lees ook dit artikel.

Terug naar het overzicht

Opvolgersscan

Als eigenaar/bedrijfsleider van je familiebedrijf heb je wellicht het liefst dat één of meerdere kinderen op een bepaald moment het roer overnemen.

Maar hoe bepaal je als ouders objectief of je kinderen hiervoor aangewezen zijn? Patrick De Schutter ontwierp hiervoor de Opvolgersscan.

Een niet-familiale CEO: zes aandachtspunten

Samenwerken met een niet-familiale CEO loopt niet steeds van een leien dakje.

Jozef Lievens stipt 6 factoren aan die het aantrekken van en de samenwerking met een externe CEO kunnen maken of kraken.

Meer weten?

Vier soorten governance in het familiebedrijf

Er wordt vaak beweerd dat governance in familiebedrijven complexer is dan in niet-familiebedrijven. Dat is ongetwijfeld juist. De oorzaak hiervoor is te vinden in het feit dat een familiebedrijf bestaat uit een aantal componenten die elk een aparte soort governance vereisen.

Volgens Jozef Lievens zijn er vier soorten governance vereist :

  • ownership governance
  • business governance
  • family governance
  • wealth governance
Lees meer

Raad van bestuur of raad van advies

Veel familiale ondernemers stellen zich de vraag of ze beter met een echte raad van bestuur of met een raad van advies van start gaan. Volgens Sofie Lerut hebben beide pistes zekere voordelen, maar er zijn belangrijke verschillen.

Lees meer