Hoe investeren bedrijfsfamilies?

Veel bedrijfsfamilies wensen via een holding of family office het familiaal vermogen samen te houden en verder uit te bouwen voor de volgende generaties. Op de Dag van het Familiebedrijf zullen ondernemers en experten alle aspecten van family offices belichten. Experten van Belfius, KPMG en Het Familiebedrijf lichten alvast een tip van de sluier: hoe investeren bedrijfsfamilies?

Dag van het Familiebedrijf - Experten aan het woord

‘Voor family offices is bij de bepaling van het optimale investeringsbeleid een goede governance op vlak van beslissingsprocessen cruciaal’, aldus Peter Vermeiren (Belfius). ‘Welke diversificatie streef je na, welk beleid voer je omtrent dividenden, wat is het businessplan achter de family office. Welke is de strategische en tactische asset allocatie voor je investeringen?’

Peter Vermeiren: ‘Binnen Belfius zijn family offices een specifiek segment binnen Wealth Management, waarbij de families worden begeleid in alle facetten op basis van een one stop-shop- concept. Zo kan er een optimale diversificatie van het vermogen bereikt worden gaande van illiquide activa (strategische meerderheids/minderheidsbelangen, real estate, private equity/private debt, hedge funds, kunst, luxury activa) tot meer liquide activa (waarbij de asset management diensten voor discretionaire mandaten en advisory essentieel zijn naast treasury management). Belfius is als Belgische bank goed geplaatst om de juiste diensten en partijen - gaande van investeringsoplossingen, wealth management diensten, corporate banking & marktenzaal diensten tot kredietverlening in brede zin - te koppelen aan het doel van het familiaal vermogen’, aldus Peter Vermeiren.

Een family office kan verschillende doelen hebben, waarbij het beheer van het familievermogen liefst professioneel aangepakt en opgevolgd wordt. Investeringen - in real estate, alternatieve beleggingsvormen, tot private equity - vragen om de juiste inbedding van de strategie, criteria en processen, alsook om deskundige mensen en goede communicatie.

‘In private equity heb je verschillende set ups, zoals directe investeringen, fund of funds, venture capital, etc’, zegt Jorn De Neve (KPMG). ‘Wanneer het family office directe investeringen doet ageert het als een private equity fonds en wordt het dus concurrent van andere private equity fondsen (en corporates). Dan is een professionele aanpak met een dedicated team noodzakelijk, evenals het hebben van een duidelijk profiel.’

‘De basisvraag waarmee alles begint is: ‘wat willen we als familie nog samen doen, en wat niet’, zegt Patrick De Schutter (Het Familiebedrijf). Daaruit vloeit voort welke structuur daarvoor moet worden opgezet, welke middelen daar tegenover staan en welke mensen daarvoor moeten worden aangetrokken (intern of extern).

Op deze en vele andere aspecten zal verder worden ingegaan op de Dag van het Familiebedrijf. Deze vindt plaats op dinsdag 3 oktober 2023 in de Handelsbeurs in Gent. Inschrijven kan via deze link.


Terug naar het overzicht

Opvolgersscan

Als eigenaar/bedrijfsleider van je familiebedrijf heb je wellicht het liefst dat één of meerdere kinderen op een bepaald moment het roer overnemen.

Maar hoe bepaal je als ouders objectief of je kinderen hiervoor aangewezen zijn? Patrick De Schutter ontwierp hiervoor de Opvolgersscan.

Een niet-familiale CEO: zes aandachtspunten

Samenwerken met een niet-familiale CEO loopt niet steeds van een leien dakje.

Jozef Lievens stipt 6 factoren aan die het aantrekken van en de samenwerking met een externe CEO kunnen maken of kraken.

Meer weten?

Vier soorten governance in het familiebedrijf

Er wordt vaak beweerd dat governance in familiebedrijven complexer is dan in niet-familiebedrijven. Dat is ongetwijfeld juist. De oorzaak hiervoor is te vinden in het feit dat een familiebedrijf bestaat uit een aantal componenten die elk een aparte soort governance vereisen.

Volgens Jozef Lievens zijn er vier soorten governance vereist :

  • ownership governance
  • business governance
  • family governance
  • wealth governance
Lees meer

Raad van bestuur of raad van advies

Veel familiale ondernemers stellen zich de vraag of ze beter met een echte raad van bestuur of met een raad van advies van start gaan. Volgens Sofie Lerut hebben beide pistes zekere voordelen, maar er zijn belangrijke verschillen.

Lees meer