IFB League bij Duvel Moortgat: “Een familiale CEO heeft externen met objectieve kijk nodig”

Michel Moortgat (49) staat bijna twintig jaar aan het hoofd van één van de grootste onafhankelijke brouwerijgroepen in België: Duvel Moortgat. Samen met zijn broers Philippe en Bernard vertegenwoordigt hij de vierde generatie. “En we willen het bedrijf binnen de familie houden, daarom wordt de vijfde generatie klaargestoomd.” Op dinsdag 31 mei is Michel Moortgat gastheer voor de IFB League bij Duvel Moortgat in Puurs.

“Ik ben geboren in een filiaal van de brouwerij, een bierhandelaar in Laken”, steekt Michel Moortgat van wal. “Ik ben dus letterlijk opgegroeid tussen de kratten bier. Toen ik afstudeerde was het dan ook een evidentie dat ik in het bedrijf zou stappen. Ik was 24, mijn vader Leon 74. Ik heb altijd veel respect gehad voor mijn vader, hij was zeer tolerant, zelden ontevreden of kwaad. Je moet weten dat mijn vader mij en mijn twee broers Bernard en Philippe, alleen opvoedde. Mijn moeder overleed toen ik zeven was. Als weduwnaar met drie jonge kinderen was dat bikkelhard en om dan nog een familiebedrijf te leiden…”

Typische problemen

In 1991 stapte de 24-jarige Michel zonder veel ervaring in het bedrijf. Maar dat zou snel veranderen: “Mijn vader werd ziek en is niet veel later overleden. Een goed jaar later overleed ook mijn oom Emile. Twee steunpilaren van het bedrijf vielen weg. De erfgenamen van mijn oom hebben toen besloten hun aandelen te verkopen. Samen met mijn broers hebben we voor een groot deel de familie uitgekocht. Wij hebben 88 procent van de aandelen in handen. Mijn achternicht, Veerle Baert, wilde haar aandelen houden, en is het vierde lid van de raad van bestuur. Het grote geluk was dat we jong waren toen we die beslissing namen. We bekeken onze kansen met een soort van lichtzinnigheid, en durfden risico’s te nemen.”

“Mijn broers en ik staan zeer dicht bij elkaar, qua leeftijd én qua visie."

Duvel Moortgat is een sterk bedrijf, en had toen ook al een sterk merk. “Maar het was ook een typisch familiebedrijf met de typische problemen, met name de overgang van de derde naar de vierde generatie. Je weet wat men zegt: de eerste generatie sticht het bedrijf, de tweede generatie breidt het uit, en bij de derde stopt het”, vertelt Michel Moortgat.

“Maar bij de derde generatie ging het bij ons juist heel goed. Het probleem was wel dat de overgang van de derde naar de vierde generatie niet goed was voorbereid. Twee boegbeelden die weggevallen waren en vervangen door jonge snaken is een emotioneel gegeven dat je niet mag onderschatten. En vergeet niet, een vierde generatie, dat zijn ook al veel mensen. Bepaalde familieleden vroegen zich toen inderdaad af: waarom Michel wel en neef of nicht X niet? Dat heeft begin jaren ’90 voor wat spanningen gezocht: de oudere generatie die wat behoudsgezinder was tegenover een jongere generatie die vooruit wilde.”

Beursgang

In 1998 trok Duvel Moortgat naar de beurs. “We wilden vooral defamilialiseren”, licht Michel de beursgang toe. “We hadden nood aan meer objectieve beslissingsprocessen. We hebben alle regels van deugdelijk bestuur toegepast zoals externe leden in de raad van bestuur, een auditcomité, een remuneratiecomité, benoemingscomité, noem maar op. Met de beursgang wilden we ook onze internationalisatie versnellen. Maar we waren een small cap met een kleine free float, waardoor we niet in aanmerking kwamen voor bepaalde fondsen.”

Uiteindelijk besliste de familie om het aandeel van de beurs te halen. Maar het was een zeer interessante les, oordeelt Moortgat. “Zo hebben we het auditcomité behouden en het remuneratiecomité, want hoe je het draait of keert, mijn loon bespreken met mijn broers of nicht is niet eenvoudig. Een extern iemand met een objectieve kijk, is absoluut nodig, zeker omdat ik een familiale CEO ben.”

A good family makes a good company

A good family makes a good company zegt men en dat kan Michel Moortgat alleen maar beamen. “Mijn broers en ik staan zeer dicht bij elkaar, qua leeftijd én qua visie. We hebben als kind veel gevochten en ruzie gemaakt, maar als het erop aan kwam vormden we altijd een blok en dat is zo gebleven. We kunnen heel makkelijk met elkaar praten en beslissingen nemen. We hebben geen ellenlange studies nodig om een knoop door te hakken. Maar het blijft natuurlijk familie met wie je werkt. Emoties kun je niet uitsluiten. Het kan soms nog stuiven tussen mijn broers en mij, maar juist doordat we familie zijn, kennen we elkaars zwaktes en sterktes.”

De vijfde generatie

Als we peilen naar de komende uitdagingen voor Duvel Moortgat, kruist de CEO met stip de voorbereiding van de vijfde generatie aan. “We willen het bedrijf graag familiaal houden. Mijn broers, mijn achternicht en ik hebben elk drie kinderen. Momenteel is er van die twaalf nog niemand actief aan het werk in het bedrijf. Maar we willen toch graag zien dat twee of drie kinderen binnenkort of later in het bedrijf zouden stappen. Van de twaalf kinderen zijn er zeven meisjes. De kans is dus zeer reëel dat er later een vrouw aan het hoofd van Duvel Moortgat staat en dat kan ik alleen maar toejuichen”, besluit de CEO.

Wil u nog meer horen van Michel Moortgat? En ook te weten komen hoeveel uw collega’s verdienen in hun familiebedrijf? Kom dan naar de IFB League op dinsdag 31 mei om 17u30 bij Duvel-Moortgat in Puurs.

Klik hier voor het fotoalbum.

Terug naar het overzicht

Opvolgersscan

Als eigenaar/bedrijfsleider van je familiebedrijf heb je wellicht het liefst dat één of meerdere kinderen op een bepaald moment het roer overnemen.

Maar hoe bepaal je als ouders objectief of je kinderen hiervoor aangewezen zijn? Patrick De Schutter ontwierp hiervoor de Opvolgersscan.

Een niet-familiale CEO: zes aandachtspunten

Samenwerken met een niet-familiale CEO loopt niet steeds van een leien dakje.

Jozef Lievens stipt 6 factoren aan die het aantrekken van en de samenwerking met een externe CEO kunnen maken of kraken.

Meer weten?

Vier soorten governance in het familiebedrijf

Er wordt vaak beweerd dat governance in familiebedrijven complexer is dan in niet-familiebedrijven. Dat is ongetwijfeld juist. De oorzaak hiervoor is te vinden in het feit dat een familiebedrijf bestaat uit een aantal componenten die elk een aparte soort governance vereisen.

Volgens Jozef Lievens zijn er vier soorten governance vereist :

  • ownership governance
  • business governance
  • family governance
  • wealth governance
Lees meer

Raad van bestuur of raad van advies

Veel familiale ondernemers stellen zich de vraag of ze beter met een echte raad van bestuur of met een raad van advies van start gaan. Volgens Sofie Lerut hebben beide pistes zekere voordelen, maar er zijn belangrijke verschillen.

Lees meer