"Ik leerde dat de raad van bestuur een structurele meerwaarde biedt voor ons familiebedrijf"

Op 6 februari 2020 wordt het startschot gegeven van de zevende editie van de opleiding ‘Bestuurder in een familiebedrijf’. De opleiding richt zich exclusief tot (toekomstige) bestuurders van familiebedrijven en schotelt tal van tips, tricks en best practices voor die het goede bestuur van het familiebedrijf bevorderen. Tony Klaasen, medezaakvoerder bij Klaasen & Co uit Ravels, was tijdens de vorige editie ook van de partij. “Een aanrader”, zo zegt Tony.

“Ik ben de opleiding Bestuurder in een familiebedrijf aangevat vanuit de nieuwe opdracht die ik sinds kort binnen de familie vervul. Als groepscoördinator en strategisch planner leek het me relevant de werking van een raad van bestuur beter te leren kennen. Het feit dat er gelijkgezinden zouden deelnemen met wie ik ervaringen kon uitwisselen was een extra pluspunt.”

“En net die gelijkgezinden waren een grote meerwaarde van de opleiding. Het is fijn om te zien dat – bij wijze van spreken – je buren als bedrijf op dezelfde manier naar bepaalde uitdagingen kijken.”

“Vooral het thema rond de verantwoordelijkheid van de raad van bestuur sprak me aan. Dan kom je immers tot de essentie: wat is de raad van bestuur, wat is zijn verantwoordelijkheid en hoe legt hij verantwoording af aan de aandeelhouders? De meerwaarde van een goed georganiseerde raad van bestuur komt duidelijk naar voren. Binnen ons familiebedrijf waren we al goed op weg. Een deel van het traject hadden we al achter de rug. Dat neemt niet weg dat het steeds beter kan en net dat besef is belangrijk.”

“De opleiding heeft me ook als persoon waardevolle inzichten gegeven. Je komt tot het besef dat veel mensen met dezelfde uitdagingen te maken krijgen. Dat schept voor jezelf een bepaald perspectief, een relativiteitsgevoel, zeg maar. Je staat niet alleen met je uitdagingen. En net daar ligt de sterkte van de opleiding: de mogelijkheid om te netwerken met lotgenoten. Een dergelijke opleiding maakt de drempel heel klein om met andere mensen in contact te komen. Op grote evenementen is het niet eenvoudig om een echte connectie te maken, terwijl je in dit kader wél die aanknopingspunten vindt.”

“Daarnaast werken de getuigenissen die tijdens de opleiding aan bod komen inspirerend. Zo sprak Herman Van de Velde over de groei van zijn bedrijf. Het is een prachtig verhaal om te horen hoe hun traject liep en op welke manier hun organisatie de stap vooruit heeft gezet.”

“Ik heb de opleiding al verschillende keren bij andere ondernemers aanbevolen. De werking van een raad van bestuur is een structurele meerwaarde voor het succes van een bedrijf. Wanneer ik bij mede-ondernemers hoor dat die functie genegeerd of geminimaliseerd wordt wil ik steeds het belang van de structuur van de raad van bestuur benadrukken. Dan is de opleiding Bestuurder in een familiebedrijf een hele korte weg naar de informatie.”

Terug naar het overzicht

Opvolgersscan

Als eigenaar/bedrijfsleider van je familiebedrijf heb je wellicht het liefst dat één of meerdere kinderen op een bepaald moment het roer overnemen.

Maar hoe bepaal je als ouders objectief of je kinderen hiervoor aangewezen zijn? Patrick De Schutter ontwierp hiervoor de Opvolgersscan.

Een niet-familiale CEO: zes aandachtspunten

Samenwerken met een niet-familiale CEO loopt niet steeds van een leien dakje.

Jozef Lievens stipt 6 factoren aan die het aantrekken van en de samenwerking met een externe CEO kunnen maken of kraken.

Meer weten?

Vier soorten governance in het familiebedrijf

Er wordt vaak beweerd dat governance in familiebedrijven complexer is dan in niet-familiebedrijven. Dat is ongetwijfeld juist. De oorzaak hiervoor is te vinden in het feit dat een familiebedrijf bestaat uit een aantal componenten die elk een aparte soort governance vereisen.

Volgens Jozef Lievens zijn er vier soorten governance vereist :

  • ownership governance
  • business governance
  • family governance
  • wealth governance
Lees meer

Raad van bestuur of raad van advies

Veel familiale ondernemers stellen zich de vraag of ze beter met een echte raad van bestuur of met een raad van advies van start gaan. Volgens Sofie Lerut hebben beide pistes zekere voordelen, maar er zijn belangrijke verschillen.

Lees meer