"Ik leerde dat de raad van bestuur een structurele meerwaarde biedt voor ons familiebedrijf"

Op 6 februari 2020 wordt het startschot gegeven van de zevende editie van de opleiding ‘Bestuurder in een familiebedrijf’. De opleiding richt zich exclusief tot (toekomstige) bestuurders van familiebedrijven en schotelt tal van tips, tricks en best practices voor die het goede bestuur van het familiebedrijf bevorderen. Tony Klaasen, medezaakvoerder bij Klaasen & Co uit Ravels, was tijdens de vorige editie ook van de partij. “Een aanrader”, zo zegt Tony.

“Ik ben de opleiding Bestuurder in een familiebedrijf aangevat vanuit de nieuwe opdracht die ik sinds kort binnen de familie vervul. Als groepscoördinator en strategisch planner leek het me relevant de werking van een raad van bestuur beter te leren kennen. Het feit dat er gelijkgezinden zouden deelnemen met wie ik ervaringen kon uitwisselen was een extra pluspunt.”

“En net die gelijkgezinden waren een grote meerwaarde van de opleiding. Het is fijn om te zien dat – bij wijze van spreken – je buren als bedrijf op dezelfde manier naar bepaalde uitdagingen kijken.”

“Vooral het thema rond de verantwoordelijkheid van de raad van bestuur sprak me aan. Dan kom je immers tot de essentie: wat is de raad van bestuur, wat is zijn verantwoordelijkheid en hoe legt hij verantwoording af aan de aandeelhouders? De meerwaarde van een goed georganiseerde raad van bestuur komt duidelijk naar voren. Binnen ons familiebedrijf waren we al goed op weg. Een deel van het traject hadden we al achter de rug. Dat neemt niet weg dat het steeds beter kan en net dat besef is belangrijk.”

“De opleiding heeft me ook als persoon waardevolle inzichten gegeven. Je komt tot het besef dat veel mensen met dezelfde uitdagingen te maken krijgen. Dat schept voor jezelf een bepaald perspectief, een relativiteitsgevoel, zeg maar. Je staat niet alleen met je uitdagingen. En net daar ligt de sterkte van de opleiding: de mogelijkheid om te netwerken met lotgenoten. Een dergelijke opleiding maakt de drempel heel klein om met andere mensen in contact te komen. Op grote evenementen is het niet eenvoudig om een echte connectie te maken, terwijl je in dit kader wél die aanknopingspunten vindt.”

“Daarnaast werken de getuigenissen die tijdens de opleiding aan bod komen inspirerend. Zo sprak Herman Van de Velde over de groei van zijn bedrijf. Het is een prachtig verhaal om te horen hoe hun traject liep en op welke manier hun organisatie de stap vooruit heeft gezet.”

“Ik heb de opleiding al verschillende keren bij andere ondernemers aanbevolen. De werking van een raad van bestuur is een structurele meerwaarde voor het succes van een bedrijf. Wanneer ik bij mede-ondernemers hoor dat die functie genegeerd of geminimaliseerd wordt wil ik steeds het belang van de structuur van de raad van bestuur benadrukken. Dan is de opleiding Bestuurder in een familiebedrijf een hele korte weg naar de informatie.”