Impact van de tax shift voor familiebedrijven

25.07.2015
Eigendom

De regering Michel I heeft een akkoord bereikt over de komende begrotingen en over een tax shift. De aangekondigde tax shift heeft ondermeer tot doel de concurrentiekracht van ondernemingen te bevorderen. Een aantal nieuwe maatregelen zullen ook een impact hebben op familiebedrijven.

De federale regering heeft vroeger dan verwacht een akkoord gevonden over een hele reeks maatregelen om de lasten op arbeid te verlagen. In de plaats komen o.m. een aantal hogere accijnzen, gaat de BTW op elektriciteit terug naar 21% en komt er een speculatietaks op aandelen die na minder dan zes maanden weer worden verkocht.

In de tax shift zijn een aantal maatregelen verwerkt die de competitiviteit van ondernemingen moeten versterken. Voor familiebedrijven zitten daar interessante zaken bij. Naast de verlaging van de patronale bijdragen zijn er fiscale stimuli voor starters en een verhoogde investeringsaftrek voor kmo's die in digitale facturatie investeren.

Johan Vandenbroeck, partner bij BDO heeft de maatregelen opgelijst in een blog voor deze site. U leest de bijdrage via deze link.