Impact van de tax shift voor familiebedrijven

De regering Michel I heeft een akkoord bereikt over de komende begrotingen en over een tax shift. De aangekondigde tax shift heeft ondermeer tot doel de concurrentiekracht van ondernemingen te bevorderen. Een aantal nieuwe maatregelen zullen ook een impact hebben op familiebedrijven.

De federale regering heeft vroeger dan verwacht een akkoord gevonden over een hele reeks maatregelen om de lasten op arbeid te verlagen. In de plaats komen o.m. een aantal hogere accijnzen, gaat de BTW op elektriciteit terug naar 21% en komt er een speculatietaks op aandelen die na minder dan zes maanden weer worden verkocht.

In de tax shift zijn een aantal maatregelen verwerkt die de competitiviteit van ondernemingen moeten versterken. Voor familiebedrijven zitten daar interessante zaken bij. Naast de verlaging van de patronale bijdragen zijn er fiscale stimuli voor starters en een verhoogde investeringsaftrek voor kmo's die in digitale facturatie investeren.

Johan Vandenbroeck, partner bij BDO heeft de maatregelen opgelijst in een blog voor deze site. U leest de bijdrage via deze link.

Terug naar het overzicht

Opvolgersscan

Als eigenaar/bedrijfsleider van je familiebedrijf heb je wellicht het liefst dat één of meerdere kinderen op een bepaald moment het roer overnemen.

Maar hoe bepaal je als ouders objectief of je kinderen hiervoor aangewezen zijn? Patrick De Schutter ontwierp hiervoor de Opvolgersscan.

Een niet-familiale CEO: zes aandachtspunten

Samenwerken met een niet-familiale CEO loopt niet steeds van een leien dakje.

Jozef Lievens stipt 6 factoren aan die het aantrekken van en de samenwerking met een externe CEO kunnen maken of kraken.

Meer weten?

Vier soorten governance in het familiebedrijf

Er wordt vaak beweerd dat governance in familiebedrijven complexer is dan in niet-familiebedrijven. Dat is ongetwijfeld juist. De oorzaak hiervoor is te vinden in het feit dat een familiebedrijf bestaat uit een aantal componenten die elk een aparte soort governance vereisen.

Volgens Jozef Lievens zijn er vier soorten governance vereist :

  • ownership governance
  • business governance
  • family governance
  • wealth governance
Lees meer

Raad van bestuur of raad van advies

Veel familiale ondernemers stellen zich de vraag of ze beter met een echte raad van bestuur of met een raad van advies van start gaan. Volgens Sofie Lerut hebben beide pistes zekere voordelen, maar er zijn belangrijke verschillen.

Lees meer