Is Greenyard op weg om wereldspeler te worden?

Greenyard Foods, de familiale voedingsgroep van ondernemer Hein Deprez, wil zijn Amerikaanse sectorgenoot Dole Food Company overnemen. Dole is in handen van de 94-jarige David Murdock, een ondernemer die geen opvolgers heeft. Samen zouden beide bedrijven een omzet van 8 miljard euro realiseren en wereldwijd een marktaandeel van 5% halen. Patrick De Schutter, co-gedelegeerd bestuurder van het IFB: “Dit is een logische stap in een markt die verder moet consolideren. Als het lukt, betekent het voor Greenyard ook een quantum leap.”

Het groeitraject van Greenyard Foods oogt hoe langer, hoe indrukwekkender. Na het samenvoegen van zijn voedingsbedrijven in deze holding in 2015 realiseerde Hein Deprez al een aantal overnames. “Maar deze keer is het een enorme grote sprong”, stelt De Schutter. “In één keer kan de omzet verdubbelen. Het is wel een logische stap: in een sector met flinterdunne marges moet je veel volume genereren en de activiteiten geografisch spreiden over verschillende markten. Op die manier word het bedrijf minder afhankelijk van de conjunctuur.”

Dole Food Company en Greenyard Foods zijn complementaire spelers. “Dole staat vooral sterk in Noord-Amerika en heeft ook een stevige voet aan de grond in Zuid-Amerika. Net daar heeft Greenyard nog een groot groeipotentieel. Bovendien biedt de creatie van zo’n globale groep de mogelijkheid om slagkrachtiger te zijn in de onderhandelingen met de retailers waar ze aan leveren. Ook die staan zoals bekend onder druk. Dankzij grotere volumes zou deze combinatie een grotere impact kunnen hebben op de prijssetting.”

Nog veel vragen over de financiering

Toch rijzen er ook vragen. Patrick De Schutter: “We hebben commentaren gelezen in de media en reacties gezien op de koers van het aandeel Greenyard Foods. Veel mensen stellen vragen over de financiering van deze overname. De beurskapitalisatie van Greenyards bedraagt 850 miljoen euro. De overname van Dole zou 2,5 miljard euro kosten. Zelf met aandelenruil kom je dan nog niet ver. Dat wordt dus nog een moeilijk verhaal om te klaren. De vraag is dan ook wat de impact zal zijn op de schuldratio van de Belgische groep.”

Toch zou een overname Dole niet slecht uitkomen. “De eigenaar, David Murdock, is 94 jaar en heeft geen opvolgers klaar staan. Hij is dus op zoek naar een oplossing voor het bedrijf. Daarnaast is Dole al een tijd structureel verlieslatend. Er is dus een operationele en financiële herstructurering nodig om het bedrijf weer op het goede spoor te krijgen. En op dat vlak kan Greenyards dus wel nuttige managementervaring inbrengen”, besluit De Schutter.

Terug naar het overzicht

Opvolgersscan

Als eigenaar/bedrijfsleider van je familiebedrijf heb je wellicht het liefst dat één of meerdere kinderen op een bepaald moment het roer overnemen.

Maar hoe bepaal je als ouders objectief of je kinderen hiervoor aangewezen zijn? Patrick De Schutter ontwierp hiervoor de Opvolgersscan.

Een niet-familiale CEO: zes aandachtspunten

Samenwerken met een niet-familiale CEO loopt niet steeds van een leien dakje.

Jozef Lievens stipt 6 factoren aan die het aantrekken van en de samenwerking met een externe CEO kunnen maken of kraken.

Meer weten?

Vier soorten governance in het familiebedrijf

Er wordt vaak beweerd dat governance in familiebedrijven complexer is dan in niet-familiebedrijven. Dat is ongetwijfeld juist. De oorzaak hiervoor is te vinden in het feit dat een familiebedrijf bestaat uit een aantal componenten die elk een aparte soort governance vereisen.

Volgens Jozef Lievens zijn er vier soorten governance vereist :

  • ownership governance
  • business governance
  • family governance
  • wealth governance
Lees meer

Raad van bestuur of raad van advies

Veel familiale ondernemers stellen zich de vraag of ze beter met een echte raad van bestuur of met een raad van advies van start gaan. Volgens Sofie Lerut hebben beide pistes zekere voordelen, maar er zijn belangrijke verschillen.

Lees meer