"Je eigen weg gaan is nog niet zo slecht"

28.10.2019
Opvolging Familie

Op donderdag 17 oktober ging in Kortrijk de Opvolgersacademie voor regio West-Vlaanderen van start. Een twintigtal opvolgers van familiebedrijven kwam er samen in het inspirerende kader van Wijnen De Clerck. Tijdens deze kick-off introduceerde Sofie Lerut van Roots Advocaten de aanwezigen in het proces van de opvolging. Bovendien kregen de deelnemers een rondleiding in het bedrijf, waarna Bert De Clerck zijn ervaringen met opvolging binnen een familiebedrijf met hen deelde. De avond werd afgesloten met een wijndegustatie en netwerkmoment.

De voorbije weken werd in alle regio’s de aftrap gegeven voor de nieuwe editie van de Opvolgersacademie. Wijnen De Clerck was donderdag 17 oktober het toneel van de kick-off in de regio West-Vlaanderen. Met de Opvolgersacademie bereidt het Instituut voor het Familiebedrijf opvolgers voor op hun (toekomstige) rol binnen het familiebedrijf. Sofie Lerut van Roots Advocaten en IFB opende de avond met een introductie tot het proces van de opvolging. De opvolgers kregen een overzicht van de essentiële vragen waarmee ze bewust bezig moeten zijn om tot een geslaagde opvolging te komen. Meteen stof tot nadenken om mee huiswaarts te nemen.

Na deze introductie kregen de opvolgers de kans hun benen te strekken tijdens een bezoek aan het imposante wijnbedrijf. Bert getuigde eerlijk en open over zijn ervaringen met de opvolging van zijn ouders, die trouwens nog steeds betrokken zijn bij het bedrijf. Zo geeft Bert toe dat er periodes zijn geweest waarin hij twijfels had. Toch voelt hij dat hij de juiste beslissingen heeft genomen. “Je eigen weg gaan is nog niet zo slecht,” drukt Bert de opvolgers op het hart.

Deze inspirerende getuigenis werd gevolgd door een wijndegustatie, waarbij Bert gepassioneerd vertelde over het aankoopbeleid van hun onderneming. Na de fijne degustatie was het tijd voor de deelnemers om elkaar beter te leren kennen. Een opportuniteit die de opvolgers gretig te baat namen. Tijdens de geanimeerde gesprekken werd meteen duidelijk dat ze veel gespreksstof hebben. Deze jonge mensen staan vaak voor dezelfde uitdagingen: de dagelijkse realiteit in hun bedrijf, maar ook het vinden van hun plaats binnen het familiebedrijf én de familie. Er is ook veel trots over wat vorige generaties al verwezenlijkt hebben. “Ik heb heel veel respect voor wat mijn ouders gedaan hebben,” zegt Evelien Vulsteke van Vulsteke Bedrijfsgebouwen. “We willen net als onze ouders het bedrijf kunnen doorgeven aan de volgende generatie. Onze ouders hebben met hun nalatenschap de lat hoog gelegd.”