“Je kan eens over het muurtje kijken”

Exact 2 weken geleden vond de vijfde en laatste sessie van de opleiding ‘Bestuurder in een familiebedrijf’ plaats in Bedrijvencentrum De Punt in Gentbrugge. Een laatste keer kwam de groep zeer diverse ondernemers samen voor een sessie over betrokken eigenaars, het optimaal structureren van eigendom, het familiaal charter en de efficiënte organisatie van familievergaderingen. Gastspreker van dienst was Herman Van de Velde, voorzitter van de raad van bestuur bij Van de Velde uit Schellebelle.

Van de Velde schetste in een notendop de bijna honderdjarige geschiedenis van de befaamde Belgische lingerieproducent, en schonk de aanwezigen bovendien een unieke blik in de interne keuken van het bedrijf. Welke strategische beslissingen werden er doorheen de jaren genomen? Welke grote veranderingen bracht een generatiewissel telkens met zich mee? En vooral, wat is vlot verlopen en wat had er beter kunnen verlopen?

Het zijn deze heel concrete en praktische tips van mensen in het werkveld die de opleiding net zo boeiend maken. Dat bevestigt ook Kürt Vandenbroeke van Glasveranda’s Van Der Bauwhede, een succesvolle onderneming die al in 1923 opgericht werd. “Hier zijn geen geheimen,” zegt Vandenbroeke, “iedereen legt z’n interne issues op tafel en vaak herkennen anderen zich ook in die situatie. Wat anders nooit kan, en waar anders de schijn vaak hoog wordt gehouden, kan hier wel. Je kan eens over het muurtje kijken. Ook bij de bedrijven van de gastsprekers.” Ook Colin Dewulf van HR Flux is voorstander van deze openheid: “Je steekt ook veel op van elkaar, niet alleen van de sprekers. Dieper ingaan op de werkelijke vragen van een bedrijf, maakt de opleiding des te interessanter.”

De reden om naar de opleiding te komen? Die ligt bij de meeste aanwezige bedrijven voor de hand: een nieuwe generatie staat klaar om z’n rol binnen het familiebedrijf vorm te geven, en kan alle praktische tips en aanbevelingen uit de opleiding dan ook goed gebruiken. “Zeker het financiële luik van de opleiding vond ik nuttig,” vertelt Patrik Somer van Caroso, die de opleiding samen met zijn zussen volgde. Bij Dekeyzer-Ossaer, waar meerdere opvolgers klaarstaan in het bedrijf, zijn ze vastberaden om ook effectief iets aan te vangen met wat ze hebben opgestoken tijdens de opleidingssessies. “We gaan zeker verdere stappen ondernemen om onze bedrijfsvoering te optimaliseren, en zullen daarvoor advies inwinnen bij het Instituut voor het Familiebedrijf,” besluit Steven Dekeyzer.

Dat de opleiding een schot in de roos is, werd door de talrijke ondernemers dan ook volmondig beaamd. Ook in 2019 zal de opleiding ‘Bestuurder in een familiebedrijf’ opnieuw plaatsvinden.

Terug naar het overzicht

Opvolgersscan

Als eigenaar/bedrijfsleider van je familiebedrijf heb je wellicht het liefst dat één of meerdere kinderen op een bepaald moment het roer overnemen.

Maar hoe bepaal je als ouders objectief of je kinderen hiervoor aangewezen zijn? Patrick De Schutter ontwierp hiervoor de Opvolgersscan.

Een niet-familiale CEO: zes aandachtspunten

Samenwerken met een niet-familiale CEO loopt niet steeds van een leien dakje.

Jozef Lievens stipt 6 factoren aan die het aantrekken van en de samenwerking met een externe CEO kunnen maken of kraken.

Meer weten?

Vier soorten governance in het familiebedrijf

Er wordt vaak beweerd dat governance in familiebedrijven complexer is dan in niet-familiebedrijven. Dat is ongetwijfeld juist. De oorzaak hiervoor is te vinden in het feit dat een familiebedrijf bestaat uit een aantal componenten die elk een aparte soort governance vereisen.

Volgens Jozef Lievens zijn er vier soorten governance vereist :

  • ownership governance
  • business governance
  • family governance
  • wealth governance
Lees meer

Raad van bestuur of raad van advies

Veel familiale ondernemers stellen zich de vraag of ze beter met een echte raad van bestuur of met een raad van advies van start gaan. Volgens Sofie Lerut hebben beide pistes zekere voordelen, maar er zijn belangrijke verschillen.

Lees meer