Jef Colruyt in lijst “Best-Performing CEOs"

De Harvard Business Review, het invloedrijke tijdschrift van de gelijknamige Amerikaanse business school, heeft zijn nieuwe lijst van “Best-Performing CEOs in the world” gepubliceerd. Voor het tweede jaar op rij haalt Jef Colruyt van de retailketen Colruyt Group deze top-100. Jozef Lievens, gedelegeerd bestuurder van het IFB is niet verrast over die erkenning: “Colruyt is al jarenlang één van onze sterkst presterende familiebedrijven. En het is algemeen bekend dat Jef Colruyt een meester is in het bewaren van het evenwicht tussen de belangen van bedrijf, familie en eigenaars.”

Sinds 2010 pakt de Harvard Business Review jaarlijks uit met een top-100 van best presterende CEO’s ter wereld. De lijst is enerzijds gebaseerd op objectieve data en beoordeelt de CEO’s op de langetermijn toegevoegde waarde die ze creëren voor hun bedrijf. Maar daarnaast wegen ook milieubeleid, sociale acties en governance door in deze rangschikking.

Dit jaar bevat de lijst drie Belgen: Johan Thijs van KBC, Ronnie Leten van Atlas Copco en Jef Colruyt. Carlos Brito van het Leuvense beursgenoteerde familiebedrijf AB Inbev staat op 12 in de lijst en zorgt zo voor de hoogste score voor een Belgisch bedrijf. Brito staat al enkele jaren in de top-100 van de Harvard Business Review en klimt gestaag op in de rangschikking.

Terechte erkenning langetermijnvisie

Jef Colruyt bekleedt de 70ste plaats, een zeer mooi resultaat voor een groep die in de eerste plaats op haar lokale Belgische markt actief is. “Omdat de rangschikking van de Harvard Business Review veel belang hecht aan langetermijnresultaten en corporate social responsibility mee in aanmerking neemt voor haar beoordeling, is de aanwezigheid van Colruyt in deze lijst meer dan verdiend. Het bedrijf staat immers bekend om zijn visie op de lange termijn en waardengedreven aanpak”, aldus Jozef Lievens van het Instituut voor het Familiebedrijf.

Het familiebedrijf is intussen uitgegroeid tot een groep met meer dan 26.000 medewerkers. Als boegbeeld is Jef Colruyt steeds zeer nuchter en bescheiden gebleven. “Jef Colruyt is het voorbeeld van een humble leader, die mensen op de eerste plaats stelt en veel aandacht geeft aan persoonlijke ontwikkeling. Tegelijk is Colruyt Group een behoorlijk resultaatgedreven bedrijf. Kijk naar de prestaties die ze jaar na jaar kunnen voorleggen en het feit dat ze al jarenlang de Test Aankoop-rangschikking aanvoeren van goedkoopste supermarkt van het land”, stelt Jozef Lievens.

“Men weet bij Colruyt goed het evenwicht te bewaren tussen de belangen van het bedrijf, de familie en de eigenaars. We kunnen hier dan ook echt spreken van betrokken eigenaars, die dankzij hun houding, visie en inzet mee zorgen voor betere prestaties op lange termijn”, besluit de gedelegeerd bestuurder van het IFB.

Meer weten over betrokken eigenaars? Lees dan ook dit artikel.

Terug naar het overzicht

Opvolgersscan

Als eigenaar/bedrijfsleider van je familiebedrijf heb je wellicht het liefst dat één of meerdere kinderen op een bepaald moment het roer overnemen.

Maar hoe bepaal je als ouders objectief of je kinderen hiervoor aangewezen zijn? Patrick De Schutter ontwierp hiervoor de Opvolgersscan.

Een niet-familiale CEO: zes aandachtspunten

Samenwerken met een niet-familiale CEO loopt niet steeds van een leien dakje.

Jozef Lievens stipt 6 factoren aan die het aantrekken van en de samenwerking met een externe CEO kunnen maken of kraken.

Meer weten?

Vier soorten governance in het familiebedrijf

Er wordt vaak beweerd dat governance in familiebedrijven complexer is dan in niet-familiebedrijven. Dat is ongetwijfeld juist. De oorzaak hiervoor is te vinden in het feit dat een familiebedrijf bestaat uit een aantal componenten die elk een aparte soort governance vereisen.

Volgens Jozef Lievens zijn er vier soorten governance vereist :

  • ownership governance
  • business governance
  • family governance
  • wealth governance
Lees meer

Raad van bestuur of raad van advies

Veel familiale ondernemers stellen zich de vraag of ze beter met een echte raad van bestuur of met een raad van advies van start gaan. Volgens Sofie Lerut hebben beide pistes zekere voordelen, maar er zijn belangrijke verschillen.

Lees meer