Jozef Lievens: 'De Dag van het Familiebedrijf focust op waar bedrijfsfamilies wakker van liggen'

Op dinsdag 5 oktober vindt in de Handelsbeurs naar goede gewoonte de Dag van het Familiebedrijf plaats. Na een jaar als digitaal event kunnen we elkaar dit jaar opnieuw in levende lijve ontmoeten. En dat stemt Jozef Lievens, co-gedelegeerd bestuurder familiebedrijf.be goedgezind.

“Ik ben natuurlijk erg blij dat we de Dag opnieuw live kunnen organiseren,” aldus Jozef. “De vele enthousiaste reacties op de uitnodiging bewijzen bovendien dat de familiebedrijven er net zo over denken.”

Het centrale thema van de avond is ‘Uw familiebedrijf 4.0: Hefbomen voor succes’. Samen met collega-familiale ondernemers belichten we enkele hefbomen voor succes. Het wordt een programma dat aansluit bij de specifieke noden van familiebedrijven.

HR als wapen in de ‘war for talent’

“Veel familiebedrijven kampen met een personeelstekort,” steekt Jozef van wal. “State of the art human resources-praktijken kunnen dat voor een stuk verhelpen. We vroegen Julie Dekker om dit toe te lichten. Julie heeft aan de Universiteit Hasselt een doctoraat behaald over de problematiek. Zij past een en ander toe in het familiebedrijf Hoogmartens Wegenbouw van haar partner.” Het is de bedoeling dat andere familiebedrijven van haar inzichten en praktijk leren.

De investeringsstrategie van een familiebedrijf

Ook zo bij de tussenkomst van D’Ieteren Group, een familiebedrijf dat actief is in private equity. “Als private equityspeler kiest D’Ieteren Group resoluut voor de lange termijn,” aldus Jozef. “CEO Francis Deprez komt de strategie van D’Ieteren Group toelichten. Voor familiebedrijven is het interessant om te horen hoe een private equityspeler denkt en welke verwachtingen hij heeft. Misschien om vroeg of laat zelf aan private equity te doen.”

Familiale governance

Naarmate familiebedrijven opklimmen in de generaties stijgt de complexiteit. De familie wordt steeds groter, met familieleden die uiteenlopende belangen en interesses hebben. “Hierbij is het van belang om iedereen aan hetzelfde zeel te doen trekken,” licht Jozef toe. “Dat is het doel van familiale governance. De familie Lannoo van Uitgeverij Lannoo is bezig met de overgang naar de vierde generatie. Matthias en Laura Lannoo leggen op de Dag uit hoe en welke familiale governance hen daarbij helpt.”

Opvolging: een stand van zaken

Ook mocht opvolging niet op de affiche ontbreken. In de komende jaren heeft immers nog steeds 30% van alle familiebedrijven met opvolging te maken. Véronique Goossens, chief economist van Belfius, stelt een recent onderzoek dat Belfius over de opvolgingsproblematiek heeft uitgevoerd.

Hoe een groeimindset aanleren?

Ten slotte is er professor Vandekerkhof van de Universiteit Hasselt, die recent een boek schreef over “Soft Skills in ondernemerschap”. Hij heeft het in dit boek onder meer over het ontwikkelen van een groeimindset, waarover hij op de Dag komt vertellen.

“Zo is er voor elk wat wils en zal er veel stof zijn voor napraten op onze netwerkreceptie, die altijd tot in de late uren duurt,” sluit Jozef af. “Ik kijk er geweldig naar uit”.

Benieuwd naar het volledige programma? Dat vindt u hier.

Inschrijven doet u via deze link.

Terug naar het overzicht

Opvolgersscan

Als eigenaar/bedrijfsleider van je familiebedrijf heb je wellicht het liefst dat één of meerdere kinderen op een bepaald moment het roer overnemen.

Maar hoe bepaal je als ouders objectief of je kinderen hiervoor aangewezen zijn? Patrick De Schutter ontwierp hiervoor de Opvolgersscan.

Een niet-familiale CEO: zes aandachtspunten

Samenwerken met een niet-familiale CEO loopt niet steeds van een leien dakje.

Jozef Lievens stipt 6 factoren aan die het aantrekken van en de samenwerking met een externe CEO kunnen maken of kraken.

Meer weten?

Vier soorten governance in het familiebedrijf

Er wordt vaak beweerd dat governance in familiebedrijven complexer is dan in niet-familiebedrijven. Dat is ongetwijfeld juist. De oorzaak hiervoor is te vinden in het feit dat een familiebedrijf bestaat uit een aantal componenten die elk een aparte soort governance vereisen.

Volgens Jozef Lievens zijn er vier soorten governance vereist :

  • ownership governance
  • business governance
  • family governance
  • wealth governance
Lees meer

Raad van bestuur of raad van advies

Veel familiale ondernemers stellen zich de vraag of ze beter met een echte raad van bestuur of met een raad van advies van start gaan. Volgens Sofie Lerut hebben beide pistes zekere voordelen, maar er zijn belangrijke verschillen.

Lees meer