Jozef Lievens te gast op de ‘Week van de Ondernemers’

Van 25 tot 28 april pakt ING uit met de ‘Week van de Ondernemers’. In het hele land worden lezingen gehouden waarbij experts en rolmodellen ondernemers zullen inspireren en adviseren. Jozef Lievens, gedelegeerd bestuurder van het Instituut voor het Familiebedrijf, is één van hen.

Jozef Lievens zal tijdens een sessie in Leuven en in Brussel op donderdag 28 april spreken over de opvolging in het familiebedrijf. Dat blijft een actueel onderwerp: als gevolg van de uitstap van de babyboomgeneratie komt er de volgende tien jaar een generatiewissel in honderden familiale ondernemingen.

Proces van lange duur

“Een opvolging in een familiebedrijf is een proces van lange duur, waarbij men vaak wel aan de contractuele en financiële zaken denkt, maar het emotionele onderschat”, stelt Lievens. “Daarom is een goede voorbereiding en open communicatie tussen alle betrokkenen cruciaal voor een geslaagde overdracht.”

“En het proces eindigt niet op het moment van de overdracht: ook erna is het belangrijk dat er duidelijkheid is over de governance en de rol van eenieder, waarbij de overdrager bijvoorbeeld als adviseur of voorzitter van de raad van bestuur nog een belangrijke rol kan spelen voor de onderneming. Indien er meerdere kinderen zijn, zijn ook afspraken nodig over de verhouding tussen de actieve en passieve aandeelhouders. Het belang van een familiecharter, waarin een gedeelde eigenaarsvisie en de nodige afspraken worden geformaliseerd, kan niet worden onderschat”, aldus Jozef Lievens.

Inschrijven

Wie nog meer wil weten over de opvolging in het familiebedrijf, kan terecht tijdens de lezing van Jozef Lievens op donderdag 28 april om 8 uur in De Hoorn in Leuven (waar Benny Smets van Ninatrans getuigt) of om 11 uur in L’Atelier des Tanneurs in Brussel (met de familie Plantefève van Luckx en Dominique Moorkens van de groep Alcopa als getuigen).

Wie zich wil inschrijven kan terecht op deze link.

Terug naar het overzicht

Opvolgersscan

Als eigenaar/bedrijfsleider van je familiebedrijf heb je wellicht het liefst dat één of meerdere kinderen op een bepaald moment het roer overnemen.

Maar hoe bepaal je als ouders objectief of je kinderen hiervoor aangewezen zijn? Patrick De Schutter ontwierp hiervoor de Opvolgersscan.

Een niet-familiale CEO: zes aandachtspunten

Samenwerken met een niet-familiale CEO loopt niet steeds van een leien dakje.

Jozef Lievens stipt 6 factoren aan die het aantrekken van en de samenwerking met een externe CEO kunnen maken of kraken.

Meer weten?

Vier soorten governance in het familiebedrijf

Er wordt vaak beweerd dat governance in familiebedrijven complexer is dan in niet-familiebedrijven. Dat is ongetwijfeld juist. De oorzaak hiervoor is te vinden in het feit dat een familiebedrijf bestaat uit een aantal componenten die elk een aparte soort governance vereisen.

Volgens Jozef Lievens zijn er vier soorten governance vereist :

  • ownership governance
  • business governance
  • family governance
  • wealth governance
Lees meer

Raad van bestuur of raad van advies

Veel familiale ondernemers stellen zich de vraag of ze beter met een echte raad van bestuur of met een raad van advies van start gaan. Volgens Sofie Lerut hebben beide pistes zekere voordelen, maar er zijn belangrijke verschillen.

Lees meer