Jozef Lievens te gast op de ‘Week van de Ondernemers’

22.04.2016

Van 25 tot 28 april pakt ING uit met de ‘Week van de Ondernemers’. In het hele land worden lezingen gehouden waarbij experts en rolmodellen ondernemers zullen inspireren en adviseren. Jozef Lievens, gedelegeerd bestuurder van het Instituut voor het Familiebedrijf, is één van hen.

Jozef Lievens zal tijdens een sessie in Leuven en in Brussel op donderdag 28 april spreken over de opvolging in het familiebedrijf. Dat blijft een actueel onderwerp: als gevolg van de uitstap van de babyboomgeneratie komt er de volgende tien jaar een generatiewissel in honderden familiale ondernemingen.

Proces van lange duur

“Een opvolging in een familiebedrijf is een proces van lange duur, waarbij men vaak wel aan de contractuele en financiële zaken denkt, maar het emotionele onderschat”, stelt Lievens. “Daarom is een goede voorbereiding en open communicatie tussen alle betrokkenen cruciaal voor een geslaagde overdracht.”

“En het proces eindigt niet op het moment van de overdracht: ook erna is het belangrijk dat er duidelijkheid is over de governance en de rol van eenieder, waarbij de overdrager bijvoorbeeld als adviseur of voorzitter van de raad van bestuur nog een belangrijke rol kan spelen voor de onderneming. Indien er meerdere kinderen zijn, zijn ook afspraken nodig over de verhouding tussen de actieve en passieve aandeelhouders. Het belang van een familiecharter, waarin een gedeelde eigenaarsvisie en de nodige afspraken worden geformaliseerd, kan niet worden onderschat”, aldus Jozef Lievens.

Inschrijven

Wie nog meer wil weten over de opvolging in het familiebedrijf, kan terecht tijdens de lezing van Jozef Lievens op donderdag 28 april om 8 uur in De Hoorn in Leuven (waar Benny Smets van Ninatrans getuigt) of om 11 uur in L’Atelier des Tanneurs in Brussel (met de familie Plantefève van Luckx en Dominique Moorkens van de groep Alcopa als getuigen).

Wie zich wil inschrijven kan terecht op deze link.