Julie Lietaer trekt met Ariadne Innovation voluit de kaart van duurzaamheid

Julie Lietaer, co-CEO van European Spinning Group en oud-deelneemster aan de Opvolgersacademie, stelde begin dit jaar haar nieuwe start-up voor: Ariadne Innovation. Met Ariadne wil Julie de volledige textielsector verduurzamen. Het was meteen goed voor een nominatie voor de Textirama Award, die begin maart werd uitgereikt.

Julie Lietaer is een bekend gezicht in de textielsector. Als co-CEO van European Spinning Group verdiende ze reeds haar strepen. Haar passie binnen het familiebedrijf? Duurzaamheid en innovatie. En dat zijn ook de speerpunten van haar nieuwe start-up Ariadne Innovation.

Het verhaal van Ariadne start met het circulaire #hackyourjeans-project van European Spinning Group, waarbij afgedragen jeansbroeken opnieuw tot garen gesponnen worden. “Bij het uitwerken van dit project kwam ik een viertal jaar geleden in contact met een kenniscentrum in Nederland,” aldus Julie. “Ik maakte er kennis met het concept van ecosystemen. Van daaruit rijpte het idee om voor de volledige textielsector een ecosysteem van duurzaam textiel en duurzame mode uit te bouwen.”

Door corona kwam alles in een stroomversnelling terecht. “Plots was iedereen gedeconnecteerd van elkaar, en bepaalde markten werden zelfs volledig afgesloten. Daarom spraken we een aantal technologiepartners aan om een digitaal platform uit te werken. Met deze nieuwe technologie willen we ondernemingen inspireren, informeren en connecteren.”

Om dat te bereiken biedt Ariadne verschillende diensten aan. Ten eerste is er een online platform Ellie.Connect voor een community rond duurzaam textiel. Op dat platform kunnen gebruikers partners zoeken binnen de volledige productieketen. Het is ook een bron aan informatie over nieuwe trends in duurzame technologie en productietechnieken, die gebruik maakt van artificiële intelligentie. Daarnaast biedt Ariadne een fysieke interactieve ‘booth’ aan Ellie.Boutique, die inspireert en data capteert. Het is een product stand die partners kunnen huren om producten fysiek aan het publiek voor te stellen, maar ook om actieve gebruikersfeedback te verzamelen. Tot slot faciliteert Ariadne met zijn expertise cocreatie en productontwikkeling.

De ervaring binnen het familiebedrijf European Spinning Group is een enorme meerwaarde voor Julie. “Met Ariadne vertrekken we vanuit een fysiek ecosysteem dat al bestaat, waarmee ik al vertrouwd was vanuit mijn achtergrond binnen ESG. Dat kunnen we met Ariadne doorvertalen naar een digitaal ecosysteem.” Julie blijft nog steeds actief in het familiebedrijf, maar zet haar ervaring en expertise met Ariadne dus ook in om andere textielbedrijven te ondersteunen. “Het is belangrijk dat Ariadne onafhankelijk kan werken van wat er binnen ESG gebeurt, via een apart team We willen het platform openstellen voor de volledige textielsector.”

En dat slaat aan. Ondertussen hebben zich al 50 partners aangemeld op het platform. “Dat is een mooie én belangrijke mijlpaal voor Ariadne Innovation. Hoe meer we het platform kunnen laten groeien, hoe relevanter de community wordt.”

Terug naar het overzicht

Opvolgersscan

Als eigenaar/bedrijfsleider van je familiebedrijf heb je wellicht het liefst dat één of meerdere kinderen op een bepaald moment het roer overnemen.

Maar hoe bepaal je als ouders objectief of je kinderen hiervoor aangewezen zijn? Patrick De Schutter ontwierp hiervoor de Opvolgersscan.

Een niet-familiale CEO: zes aandachtspunten

Samenwerken met een niet-familiale CEO loopt niet steeds van een leien dakje.

Jozef Lievens stipt 6 factoren aan die het aantrekken van en de samenwerking met een externe CEO kunnen maken of kraken.

Meer weten?

Vier soorten governance in het familiebedrijf

Er wordt vaak beweerd dat governance in familiebedrijven complexer is dan in niet-familiebedrijven. Dat is ongetwijfeld juist. De oorzaak hiervoor is te vinden in het feit dat een familiebedrijf bestaat uit een aantal componenten die elk een aparte soort governance vereisen.

Volgens Jozef Lievens zijn er vier soorten governance vereist :

  • ownership governance
  • business governance
  • family governance
  • wealth governance
Lees meer

Raad van bestuur of raad van advies

Veel familiale ondernemers stellen zich de vraag of ze beter met een echte raad van bestuur of met een raad van advies van start gaan. Volgens Sofie Lerut hebben beide pistes zekere voordelen, maar er zijn belangrijke verschillen.

Lees meer