Keynote Jozef Lievens bij Voka Limburg

“De weg naar de Champions League”

Voka Limburg organiseert op 15 maart opnieuw zijn Family Business Happening. Dit jaar is de ontmoeting gewijd aan duurzaam HR-beleid, deugdelijk bestuur en een externe Raad van Bestuur. Jozef Lievens, gedelegeerd bestuurder van het IFB, is de keynotespreker.

Voka Limburg brengt familiale ondernemers bijeen voor een inspirerende happening over groei in het familiebedrijf. Jozef Lievens zal op 15 maart als keynotespreker het woord voeren over de hefbomen die in een familiale onderneming voor groei kunnen zorgen, en die het bedrijf naar de Champions League kunnen brengen. Daarnaast getuigen Barbara en Patrick Torfs (Schoenen Torfs) over het familiaal charter dat in hun onderneming werd opgesteld.

Alle systemen versterken

“Het is bekend dat je niet zomaar in de Champions League geraakt. Voor voetbalploegen vergt het veel moeite, investeringen, training en volharding. Net hetzelfde geldt voor familiebedrijven”, stelt Lievens. “Ze moeten alle subsystemen elkaar laten versterken, zodat alle betrokkenen optimaal functioneren.”

“Met andere woorden: door ervoor te zorgen dat het bedrijf goed presteert, zal er harmonie heersen in de familie, zullen de aandeelhouders tevreden zijn en zijn ook de individuen gelukkig. Op dat moment speel je als familiebedrijf in de Champions League.”

Zes hefbomen

De eerste hefboom om daartoe te komen is een gedeelde eigenaarsvisie. Wanneer iedereen aan hetzelfde zeel trekt, kan het familiebedrijven een langetermijnstrategie ontwikkelen en onderhouden. Om die strategie ook in de praktijk te vertalen, zal ook een professioneel management nodig zijn. Dit vormt een tweede hefboom.

Deugdelijk bestuur is ook een cruciale factor. Jozef Lievens: “Voor familiebedrijven impliceert dit dat er aangepaste structuren in het leven worden geroepen om op de juiste plaats de juiste dingen te bespreken. Zowel de onderneming, de bedrijfsleiding als de familie hebben immers eigen noden en wensen. En daarbovenop vormen goede communicatie en constructieve relaties een vierde hefboom.”

Uiteraard vergt dit alles leiderschap, zeker omdat een leider in een familiebedrijf nog meer zaken aan het hoofd heeft dan in een niet-familiale onderneming. En als zesde en laatste hefboom ziet Jozef Lievens een deugdelijk opvolgingsplan, dat de continuïteit van het familiebedrijf verzekert.

Meer hierover leest u in het boek “Met uw familiebedrijf naar de Champions League” van Jozef Lievens en Johan Lambrecht.

Meer info over de Family Business Day van Voka Limburg: www.voka.be/limburg.

Terug naar het overzicht

Opvolgersscan

Als eigenaar/bedrijfsleider van je familiebedrijf heb je wellicht het liefst dat één of meerdere kinderen op een bepaald moment het roer overnemen.

Maar hoe bepaal je als ouders objectief of je kinderen hiervoor aangewezen zijn? Patrick De Schutter ontwierp hiervoor de Opvolgersscan.

Een niet-familiale CEO: zes aandachtspunten

Samenwerken met een niet-familiale CEO loopt niet steeds van een leien dakje.

Jozef Lievens stipt 6 factoren aan die het aantrekken van en de samenwerking met een externe CEO kunnen maken of kraken.

Meer weten?

Vier soorten governance in het familiebedrijf

Er wordt vaak beweerd dat governance in familiebedrijven complexer is dan in niet-familiebedrijven. Dat is ongetwijfeld juist. De oorzaak hiervoor is te vinden in het feit dat een familiebedrijf bestaat uit een aantal componenten die elk een aparte soort governance vereisen.

Volgens Jozef Lievens zijn er vier soorten governance vereist :

  • ownership governance
  • business governance
  • family governance
  • wealth governance
Lees meer

Raad van bestuur of raad van advies

Veel familiale ondernemers stellen zich de vraag of ze beter met een echte raad van bestuur of met een raad van advies van start gaan. Volgens Sofie Lerut hebben beide pistes zekere voordelen, maar er zijn belangrijke verschillen.

Lees meer