Keynote Jozef Lievens bij Voka Limburg

“De weg naar de Champions League”

Voka Limburg organiseert op 15 maart opnieuw zijn Family Business Happening. Dit jaar is de ontmoeting gewijd aan duurzaam HR-beleid, deugdelijk bestuur en een externe Raad van Bestuur. Jozef Lievens, gedelegeerd bestuurder van het IFB, is de keynotespreker.

Voka Limburg brengt familiale ondernemers bijeen voor een inspirerende happening over groei in het familiebedrijf. Jozef Lievens zal op 15 maart als keynotespreker het woord voeren over de hefbomen die in een familiale onderneming voor groei kunnen zorgen, en die het bedrijf naar de Champions League kunnen brengen. Daarnaast getuigen Barbara en Patrick Torfs (Schoenen Torfs) over het familiaal charter dat in hun onderneming werd opgesteld.

Alle systemen versterken

“Het is bekend dat je niet zomaar in de Champions League geraakt. Voor voetbalploegen vergt het veel moeite, investeringen, training en volharding. Net hetzelfde geldt voor familiebedrijven”, stelt Lievens. “Ze moeten alle subsystemen elkaar laten versterken, zodat alle betrokkenen optimaal functioneren.”

“Met andere woorden: door ervoor te zorgen dat het bedrijf goed presteert, zal er harmonie heersen in de familie, zullen de aandeelhouders tevreden zijn en zijn ook de individuen gelukkig. Op dat moment speel je als familiebedrijf in de Champions League.”

Zes hefbomen

De eerste hefboom om daartoe te komen is een gedeelde eigenaarsvisie. Wanneer iedereen aan hetzelfde zeel trekt, kan het familiebedrijven een langetermijnstrategie ontwikkelen en onderhouden. Om die strategie ook in de praktijk te vertalen, zal ook een professioneel management nodig zijn. Dit vormt een tweede hefboom.

Deugdelijk bestuur is ook een cruciale factor. Jozef Lievens: “Voor familiebedrijven impliceert dit dat er aangepaste structuren in het leven worden geroepen om op de juiste plaats de juiste dingen te bespreken. Zowel de onderneming, de bedrijfsleiding als de familie hebben immers eigen noden en wensen. En daarbovenop vormen goede communicatie en constructieve relaties een vierde hefboom.”

Uiteraard vergt dit alles leiderschap, zeker omdat een leider in een familiebedrijf nog meer zaken aan het hoofd heeft dan in een niet-familiale onderneming. En als zesde en laatste hefboom ziet Jozef Lievens een deugdelijk opvolgingsplan, dat de continuïteit van het familiebedrijf verzekert.

Meer hierover leest u in het boek “Met uw familiebedrijf naar de Champions League” van Jozef Lievens en Johan Lambrecht.

Meer info over de Family Business Day van Voka Limburg: www.voka.be/limburg.