Matthias en Laura Lannoo: “Tijdig je opvolging regelen is een kwestie van goede governance”

Bij het Tieltse familiebedrijf Lannoo zal de komende periode duidelijk worden wie Matthias Lannoo zal opvolgen als CEO. Daaraan is een lang en professioneel proces voorafgegaan. Matthias Lannoo en dochter Laura kwamen op de Dag van het Familiebedrijf toelichten hoe bij hen het doorgeven van de fakkel werd voorbereid.

Uitgeverij Lannoo is zo goed als klaar met zijn huiswerk rond de opvolging binnen het familiebedrijf, zo zei CEO Matthias Lannoo op de Dag van het Familiebedrijf. Na een jarenlang professioneel proces, wordt de komende maanden duidelijk wie Matthias Lannoo zal opvolgen als CEO.

Op de Dag van het Familiebedrijf werd nogmaals benadrukt dat tal van familiebedrijven zich slecht of te laat voorbereiden op de aflossing van de wacht.

"De opvolging is een thema dat veel voorbereiding vergt, en dat je dus best tijdig aanpakt. Je doet dit ook best in samenwerking met experten in de materie", aldus Matthias Lannoo. "Want evident is het allemaal niet. Wij hebben in samenspraak met meester Jozef Lievens al geruime tijd terug een familiecharter opgesteld, wat zeer nuttig was. Een CEO kan maar best vanaf zijn 55ste beginnen denken aan zijn opvolging. Finaal neemt een CEO van een familiebedrijf ook best voor zijn zestigste de nodige juridische schikkingen, altijd in overleg en in volledige transparantie."

Zorgvuldig laten rijpen maar niet 'slabakken'

De criteria waaraan een opvolger moet beantwoorden, werden bij Lannoo vroeg op papier gezet, toen het oudste kleinkind nog niet afgestudeerd was. De familie Lannoo besliste onder meer als criteria te bepalen: bekwaamheid op basis van studies en ervaring, minstens drie jaar externe ervaring (liefst internationaal), en een maximum van drie personen van de volgende generatie die actief mogen zijn op leidinggevend niveau. De raad van bestuur, waarin meerdere niet-familiale bestuurders zetelen, is nauw betrokken bij het selectieproces.

Sinds 2015 werd stap per stap toegewerkt naar het kiezen van de juiste persoon om over twee jaar Matthias Lannoo als CEO op te volgen. Alle familieleden van de vijfde generatie kregen de vraag of er interesse was om ooit een leidinggevende functie op te nemen in het bedrijf. Drie dames en twee heren uit de vijfde generatie zijn weerhouden, na een grondige en volledig transparante selectieprocedure met onder meer assessments en meerdere interviews. Ook hun onderlinge complementariteit was daarbij van belang. Laura Lannoo, dochter van Matthias Lannoo, is één van de vijf familieleden die weerhouden werden en één van de drie die uiteindelijk in het bedrijf actief werden.

Ook zij lichtte op de Dag van het Familiebedrijf toe hoe zij het opvolgingsproces heeft ervaren. "In onze familie werd al veel besproken in tempore non suspecto, toen we nog veel jonger waren," aldus Laura Lannoo. "Het werd in elke fase een open dialoog, iedereen wist altijd waar hij of zij stond of wat hij of zij al dan niet mocht verwachten. De objectivering van een en ander werd makkelijker gemaakt door de hulp van derden, en dit werd ook heel open en transparant besproken. Heel belangrijk was ook dit: er werd in verband met de opvolging nooit geslabakt, maar anderzijds werd wel de tijd genomen om alles zorgvuldig te laten rijpen. Al die zaken samen vormen sleutels tot een goede opvolging binnen een familiebedrijf."

Terug naar het overzicht

Opvolgersscan

Als eigenaar/bedrijfsleider van je familiebedrijf heb je wellicht het liefst dat één of meerdere kinderen op een bepaald moment het roer overnemen.

Maar hoe bepaal je als ouders objectief of je kinderen hiervoor aangewezen zijn? Patrick De Schutter ontwierp hiervoor de Opvolgersscan.

Een niet-familiale CEO: zes aandachtspunten

Samenwerken met een niet-familiale CEO loopt niet steeds van een leien dakje.

Jozef Lievens stipt 6 factoren aan die het aantrekken van en de samenwerking met een externe CEO kunnen maken of kraken.

Meer weten?

Vier soorten governance in het familiebedrijf

Er wordt vaak beweerd dat governance in familiebedrijven complexer is dan in niet-familiebedrijven. Dat is ongetwijfeld juist. De oorzaak hiervoor is te vinden in het feit dat een familiebedrijf bestaat uit een aantal componenten die elk een aparte soort governance vereisen.

Volgens Jozef Lievens zijn er vier soorten governance vereist :

  • ownership governance
  • business governance
  • family governance
  • wealth governance
Lees meer

Raad van bestuur of raad van advies

Veel familiale ondernemers stellen zich de vraag of ze beter met een echte raad van bestuur of met een raad van advies van start gaan. Volgens Sofie Lerut hebben beide pistes zekere voordelen, maar er zijn belangrijke verschillen.

Lees meer