Neem deel aan onze webinars

Familiebedrijf.be is er voor u, ook in tijden van social distancing. Daarom werkte Familiebedrijf.be een reeks webinars uit rond uiteenlopende thema's. Zo houdt u de vinger aan de pols over wat belangrijk is voor uw familiebedrijf tijdens de coronacrisis, welke mogelijkheden de nieuwe vennootschapswetgeving uw bedrijf biedt en wat de voordelen zijn van een familiecharter.

Praktisch

De webinars gaan door via Zoom en kosten 25 euro per sessie. Wanneer u inschrijft voor de drie webinars betaalt u 65 euro.

Tijdens de inschrijving kan u meteen betalen. U ontvangt de link voor het webinar 2 dagen voor de sessie.

Uw familiebedrijf en het nieuwe vennootschapsrecht: nieuwe mogelijkheden

Sedert 1 januari is een gloednieuw wetboek vennootschappen van toepassing. Voor familiebedrijven biedt deze nieuwe wetgeving belangrijke nieuwe mogelijkheden. Vooral bij de uitwerking van de opvolging zijn veel meer creatieve oplossingen mogelijk op het vlak van meervoudig stemrecht, ongelijke dividendrechten, onafzetbaarheid van het bestuur e.d.m. Er zijn ook interessante nieuwe regels inzake de overdracht van aandelen. Ten slotte stelt zich de vraag of u uw NV moet omzetten in BV.

Dit webinar gaat door op dinsdag 23 juni om 17.00 uur.

U kan inschrijven via deze link.

Spreker

Jozef Lievens is partner bij Roots Advocaten en professor aan de EHSAL Management School in Brussel.

Hoe maak ik mijn bedrijf financieel coronaproof?

De coronacrisis heeft de meeste familiebedrijven geleerd dat ze kwetsbaar zijn voor grote, onverwachte schokken die hun fundamenten aantasten. Hoe kunnen we ons nu zo goed mogelijk wapenen vanuit financieel oogpunt om ons familiebedrijf zo sterk en slagkrachtig mogelijk te maken voor de (onzekere) toekomst?

We kijken naar de fundamentele drivers van ons businessmodel, welke de meest relevante KPI’s zijn, hoe onze financiële structuur in elkaar zit voor de korte termijn (werkkapitaal) en de langere termijn (solvabiliteit). We nemen de kosten onder de loep en kijken hoe we de inkomsten kunnen verhogen. We redeneren niet enkel vanuit resultaat maar vanuit vrije cashflow als waardemeter.

Dit webinar gaat door op woensdag 24 juni om 13.30 uur.

U kan inschrijven via deze link.

Spreker

Patrick De Schutter is partner bij KPMG, gespecialiseerd in financiële en operationele audits bij familiebedrijven.

Het familiaal charter: wat kan het betekenen voor uw familie?

Het is meer dan ooit cruciaal dat achter het familiebedrijf een eendrachtige familie staat. Zeker wanneer het aantal betrokken familieleden toeneemt, is dit geen evidentie. Men staat als familie voor vragen zoals: hebben wij een gedeelde eigenaarsvisie? Welke rol zal elk van ons opnemen in de toekomst? Welke familieleden zullen actief worden in het familiebedrijf en hoe houden we niet-actieve familieleden betrokken? Het familiaal charter is een uitstekend middel om het gesprek over dergelijke fundamentele vragen op gang te brengen en klare spelregels vast te leggen. In dit webinar wordt onder meer toegelicht hoe dit in zijn werk gaat en welke topics zoal aan bod kunnen komen. Zo komt u te weten wat een charter kan betekenen voor uw familie en uw familiebedrijf.

Dit webinar gaat door op vrijdag 26 juni om 13.30 uur.

U kan inschrijven via deze link.

Spreker

Sofie Lerut is partner bij Roots Advocaten en gastdocente aan de EHSAL Management School in Brussel. Ze is gespecialiseerd in governance en opvolging binnen familiebedrijven, en conflicten tussen vennoten.

Terug naar het overzicht

Opvolgersscan

Als eigenaar/bedrijfsleider van je familiebedrijf heb je wellicht het liefst dat één of meerdere kinderen op een bepaald moment het roer overnemen.

Maar hoe bepaal je als ouders objectief of je kinderen hiervoor aangewezen zijn? Patrick De Schutter ontwierp hiervoor de Opvolgersscan.

Een niet-familiale CEO: zes aandachtspunten

Samenwerken met een niet-familiale CEO loopt niet steeds van een leien dakje.

Jozef Lievens stipt 6 factoren aan die het aantrekken van en de samenwerking met een externe CEO kunnen maken of kraken.

Meer weten?

Vier soorten governance in het familiebedrijf

Er wordt vaak beweerd dat governance in familiebedrijven complexer is dan in niet-familiebedrijven. Dat is ongetwijfeld juist. De oorzaak hiervoor is te vinden in het feit dat een familiebedrijf bestaat uit een aantal componenten die elk een aparte soort governance vereisen.

Volgens Jozef Lievens zijn er vier soorten governance vereist :

  • ownership governance
  • business governance
  • family governance
  • wealth governance
Lees meer

Raad van bestuur of raad van advies

Veel familiale ondernemers stellen zich de vraag of ze beter met een echte raad van bestuur of met een raad van advies van start gaan. Volgens Sofie Lerut hebben beide pistes zekere voordelen, maar er zijn belangrijke verschillen.

Lees meer