Nicole Marsman: 'De combinatie van theorie en praktijk is uniek'

"De algemene attributen en eisen aan een raad van bestuur, of een lid van de raad, komen uitgebreid aan bod in de vakliteratuur. Over de specificiteit van die raad binnen een familiebedrijf vind je echter veel minder terug." Aan het woord is Nicole Marsman, familiaal bestuurder bij EOC, internationaal producent van onder meer adhesives, surfactants, latex en emulsies. En dus ging Nicole op zoek.

“Je kan een raad van bestuur binnen een familiebedrijf niet vergelijken met een raad in een niet-familiaal bedrijf. In sommige opzichten is het besturen van een familiebedrijf complexer. Er zijn bijkomende componenten van eigendom en familiale relaties. Om die extra dimensie verder te belichten nam ik deel aan Bestuurder in een familiebedrijf.”

En Nicoles verwachtingen werden meer dan ingelost. “De docenten hebben een uitgebreide ervaring en knowhow op het vlak van familiebedrijven. In het bijzonder de eerste sessie met Jozef Lievens over het eigenaarsteam vond ik heel interessant. Ook het opzet van de opleiding is doordacht. De interessante combinatie van theorie en praktijk is uniek. Je wordt doorheen de verschillende sessies gecoacht, en aangespoord om te interageren met de andere cursisten. Daardoor wissel je ervaringen uit en net daarin ligt de sterkte. Je realiseert je dat veel collega-bestuurders met dezelfde problematiek of uitdagingen geconfronteerd worden en leert uit elkaars aanpak. Bovendien biedt het de kans om een waardevol netwerk op te bouwen.”

De inhoud van de opleiding is zeer praktijkgericht, en kan dus meteen toegepast worden in het eigen familiebedrijf. “Het stopt niet bij het volgen van de opleiding. Ik herneem vaak het cursusmateriaal in de dagelijkse praktijk van de raad van bestuur. In dat opzicht is niet alleen het materiaal van de cursus interessant, ook de bijkomende literatuur aangeboden tijdens de opleiding is nuttig. Tijdens de sessies neem je heel veel informatie op, maar ook tussen de verschillende sessies kan je je verder inlezen. Het is een mooie leidraad om nieuwe punten in de raad aan te brengen.”

Meer informatie over Bestuurder in een familiebedrijf

Terug naar het overzicht

Opvolgersscan

Als eigenaar/bedrijfsleider van je familiebedrijf heb je wellicht het liefst dat één of meerdere kinderen op een bepaald moment het roer overnemen.

Maar hoe bepaal je als ouders objectief of je kinderen hiervoor aangewezen zijn? Patrick De Schutter ontwierp hiervoor de Opvolgersscan.

Een niet-familiale CEO: zes aandachtspunten

Samenwerken met een niet-familiale CEO loopt niet steeds van een leien dakje.

Jozef Lievens stipt 6 factoren aan die het aantrekken van en de samenwerking met een externe CEO kunnen maken of kraken.

Meer weten?

Vier soorten governance in het familiebedrijf

Er wordt vaak beweerd dat governance in familiebedrijven complexer is dan in niet-familiebedrijven. Dat is ongetwijfeld juist. De oorzaak hiervoor is te vinden in het feit dat een familiebedrijf bestaat uit een aantal componenten die elk een aparte soort governance vereisen.

Volgens Jozef Lievens zijn er vier soorten governance vereist :

  • ownership governance
  • business governance
  • family governance
  • wealth governance
Lees meer

Raad van bestuur of raad van advies

Veel familiale ondernemers stellen zich de vraag of ze beter met een echte raad van bestuur of met een raad van advies van start gaan. Volgens Sofie Lerut hebben beide pistes zekere voordelen, maar er zijn belangrijke verschillen.

Lees meer