Nicole Marsman: 'De combinatie van theorie en praktijk is uniek'

23.12.2020
Governance Familie

"De algemene attributen en eisen aan een raad van bestuur, of een lid van de raad, komen uitgebreid aan bod in de vakliteratuur. Over de specificiteit van die raad binnen een familiebedrijf vind je echter veel minder terug." Aan het woord is Nicole Marsman, familiaal bestuurder bij EOC, internationaal producent van onder meer adhesives, surfactants, latex en emulsies. En dus ging Nicole op zoek.

“Je kan een raad van bestuur binnen een familiebedrijf niet vergelijken met een raad in een niet-familiaal bedrijf. In sommige opzichten is het besturen van een familiebedrijf complexer. Er zijn bijkomende componenten van eigendom en familiale relaties. Om die extra dimensie verder te belichten nam ik deel aan Bestuurder in een familiebedrijf.”

En Nicoles verwachtingen werden meer dan ingelost. “De docenten hebben een uitgebreide ervaring en knowhow op het vlak van familiebedrijven. In het bijzonder de eerste sessie met Jozef Lievens over het eigenaarsteam vond ik heel interessant. Ook het opzet van de opleiding is doordacht. De interessante combinatie van theorie en praktijk is uniek. Je wordt doorheen de verschillende sessies gecoacht, en aangespoord om te interageren met de andere cursisten. Daardoor wissel je ervaringen uit en net daarin ligt de sterkte. Je realiseert je dat veel collega-bestuurders met dezelfde problematiek of uitdagingen geconfronteerd worden en leert uit elkaars aanpak. Bovendien biedt het de kans om een waardevol netwerk op te bouwen.”

De inhoud van de opleiding is zeer praktijkgericht, en kan dus meteen toegepast worden in het eigen familiebedrijf. “Het stopt niet bij het volgen van de opleiding. Ik herneem vaak het cursusmateriaal in de dagelijkse praktijk van de raad van bestuur. In dat opzicht is niet alleen het materiaal van de cursus interessant, ook de bijkomende literatuur aangeboden tijdens de opleiding is nuttig. Tijdens de sessies neem je heel veel informatie op, maar ook tussen de verschillende sessies kan je je verder inlezen. Het is een mooie leidraad om nieuwe punten in de raad aan te brengen.”

Meer informatie over Bestuurder in een familiebedrijf