Nieuwe Code Buysse: praktische leidraad good governance

In Brussel is de nieuwe update voorgesteld van de Code Buysse, de code die niet-beursgenoteerde bedrijven inspireert en adviseert over hoe ze de principes van corporate governance kunnen toepassen. Ook deze keer bevat de update belangrijke nieuwigheden. Zo worden in de Code Buysse-III bijvoorbeeld voor het eerst in detail de taken van de raad van bestuur omschreven. Daarnaast werd de code geactualiseerd en behandelt ze nu ook onderwerpen als risicobeleid, diversiteit van de raad van bestuur en de evaluatie van de bestuurders.

(LEES OOK: De belangrijkste wijzigingen in de Code Buysse III.)

Steeds meer niet-beursgenoteerde bedrijven maken werk van een professionele governance: ze installeren een actieve raad van bestuur, zoeken competente externe bestuurders, besteden aandacht aan de strategie en structuren het proces van de besluitvorming. Paul Buysse, geestelijke vader van de code: “Wij willen met deze aanbevelingen een leidraad aanreiken aan familiebedrijven om de uiteenlopende uitdagingen waar ze voor staan, beter aan te kunnen. Ik denk dan aan de Brexit, de nood om te internationaliseren of de golf van digitalisering die op hen af komt.”

Steeds meer bedrijven passen de code toe

België was in 2005 het eerste land ter wereld dat een Corporate Governance Code voor niet-beursgenoteerde bedrijven had. De code kreeg sindsdien navolging in heel wat landen. “En we merken ook in eigen land dat steeds meer familiebedrijven een professionele governance hanteren”, vertelt Jozef Lievens, advocaat bij Eubelius en expert in familiebedrijven. “Op basis van enquêtes weten we dat vandaag ongeveer 1 op de 3 familiebedrijven de Code Buysse toepast. Tot grote tevredenheid overigens, want unaniem stellen ze achteraf dat ze er beter vroeger mee waren gestart.”

Na de eerste versie kreeg de Corporate Governance Code al een update in 2009. Acht jaar later is er nu een derde versie. “Jozef Lievens en ik hebben met zeer diverse stakeholders overlegd: de bedrijven, sectoren, politieke en economische actoren. Daardoor blijft de code een breed gedragen document”, aldus Paul Buysse. “Ook na deze update willen we vooral een praktische en pragmatische leidraad zijn waar ondernemers in de praktijk mee aan de slag kunnen gaan. Het succes van de code wordt immers in grote mate bepaald door de vrijwillige keuze die bedrijven hebben om corporate governance te implementeren.”

“Een ijkpunt voor de bedrijfscultuur”

Bij de voorstelling was ook federaal vicepremier en minister van economie Kris Peeters aanwezig. Hij kreeg uit handen van Paul Buysse en Jozef Lievens het eerste exemplaar van de nieuwe code. “Al 12 jaar lang is de Code Buysse een ijkpunt voor bedrijven die een volwaardige bedrijfscultuur willen creëren. Zeker voor kmo’s en familiebedrijven heeft dit veel veranderd”, aldus de vicepremier. “En net zoals de economie in permanente evolutie is, zo is ook de Code Buysse niet in steen gebeiteld. De Code Buysse-III houdt de vinger aan de pols en vertaalt internationale evoluties naar het Belgisch ondernemerslandschap.”

Bekijk hier het artikel met de belangrijkste wijzigingen in de Code Buysse III.

Terug naar het overzicht

Opvolgersscan

Als eigenaar/bedrijfsleider van je familiebedrijf heb je wellicht het liefst dat één of meerdere kinderen op een bepaald moment het roer overnemen.

Maar hoe bepaal je als ouders objectief of je kinderen hiervoor aangewezen zijn? Patrick De Schutter ontwierp hiervoor de Opvolgersscan.

Een niet-familiale CEO: zes aandachtspunten

Samenwerken met een niet-familiale CEO loopt niet steeds van een leien dakje.

Jozef Lievens stipt 6 factoren aan die het aantrekken van en de samenwerking met een externe CEO kunnen maken of kraken.

Meer weten?

Vier soorten governance in het familiebedrijf

Er wordt vaak beweerd dat governance in familiebedrijven complexer is dan in niet-familiebedrijven. Dat is ongetwijfeld juist. De oorzaak hiervoor is te vinden in het feit dat een familiebedrijf bestaat uit een aantal componenten die elk een aparte soort governance vereisen.

Volgens Jozef Lievens zijn er vier soorten governance vereist :

  • ownership governance
  • business governance
  • family governance
  • wealth governance
Lees meer

Raad van bestuur of raad van advies

Veel familiale ondernemers stellen zich de vraag of ze beter met een echte raad van bestuur of met een raad van advies van start gaan. Volgens Sofie Lerut hebben beide pistes zekere voordelen, maar er zijn belangrijke verschillen.

Lees meer