Nieuwe overname Greenyard Foods: Een logische stap

07.01.2016
Eigendom Strategie

Hein Deprez, de familiale ondernemer achter de groenten- en fruitgroep Greenyard Foods, heeft een nieuwe overname gerealiseerd. Hij heeft het Nederlandse bedrijf Lutèce overgenomen, dat wereldwijd champignons in conserven verdeelt (De Tijd, 6 januari). Volgens IFB-expert Patrick De Schutter een logische stap in de noodzakelijke consolidatie van Greenyard Foods.

Hein Deprez heeft de structuur van zijn groep Greenyard Foods de voorbije twee jaar grondig vereenvoudigd en naar synergiën tussen de diverse activiteiten gezocht. “Dat is logisch”, legt Patrick De Schutter uit. “Hij komt van een consortium met zeer versnipperde activiteiten in enerzijds verse groenten en fruit, daarnaast diepvries en ook conserven. Versnippering betekent veel structuren en ook veel vaste kosten. Bovendien is dit een sterk concurrentiële sector met lage operationele marges. Hoe meer je je structuur kan vereenvoudigen, hoe lager de vaste kosten.”

Daarnaast speelt ook een sterke internationalisering. Veel grote voedingsbedrijven zoeken naar verdere schaalvergroting of zelfs verticale integratie van hun volledige productieketen. “Het is in dat licht dat we ook de overname van Lutèce moeten kaderen”, meent Patrick De Schutter van het IFB. “Ook Greenyard Foods gaat mee in die algemene consolidatie. Grotere volumes zijn op meerdere vlakken nuttig: bijvoorbeeld in het kader van prijsonderhandelingen, maar ook om de vaste kosten meer te spreiden en dus het operationele resultaat te verbeteren.”

Door de uitbouw van Greenyard Foods is Hein Deprez erin geslaagd om marktleider te worden in diverse markten. Patrick De Schutter: “Maar tegelijk merken we wel dat de bedrijfsmarge nog steeds aan de lage kant is. Ik denk dan ook dat dit nog niet de laatste overname is. Ik verwacht dat er naast organische groei nog verdere acquisities zullen gebeuren om door te groeien, de kosten te drukken en het bedrijfsresultaat te verbeteren.”