Ondernemers getuigen over samenwerking tijdens Dag van het Familiebedrijf

De Dag van het Familiebedrijf laat dit jaar drie familiebedrijven aan het woord over het belang van samenwerken. Samenwerking neemt in familiebedrijven vele vormen aan: tussen verschillende generaties, tussen broers en zussen, tussen familieleden en tussen familiale eigenaars en medewerkers. Toon Bossuyt (Boss Paints), Dieter en Sara Soens (Ijsfabriek Strombeek) en Dominique Valcke (Stadsbader) komen getuigen over hun eigen ervaringen.

Bij wegenbouwbedrijf Stadsbader kreeg Dominique Valcke van overdrager en stiefvader Désiré Stadsbader jr. veel ruimte om zijn eigen ding te doen. In 2000 kreeg hij als CEO de dagelijkse leiding over het bedrijf. De samenwerking met zijn voorganger verliep in de beste verhouding: “Het vertrouwen was groot, de communicatie was goed en over strategische beslissingen zoals acquisities zaten we op dezelfde golflengte. Dat vormde een grote steun voor mij”, getuigt Valcke.

Een belangrijke factor was dat Dominique Valcke het bedrijf door en door kende. Hij deed er vakantiejobs en startte zijn loopbaan op de werkvloer als hulpwerfleider. Geleidelijk aan groeide hij door. Vandaag kan hij nog altijd terugvallen op een raad van advies, met Désiré Stadsbader maar ook Luc Vandewalle, oud-CEO van ING, als klankbord.

Broers en zus leiden Ijsfabriek Strombeek

De Ijsfabriek Strombeek wordt vandaag geleid door de vierde generatie van de familie Soens. De broers Dieter en Jasper en hun zus Sara Soens vormen een familiaal triumviraat binnen een zevenkoppig directieteam. “Ik denk dat we zeer complementair zijn aan elkaar. Op zich hoeven we ons weinig met elkaars zaken te bemoeien, de taken zijn voldoende gescheiden”, vindt Sara, die productiedirecteur is. “Maar toch kunnen we erg goed samenwerken. En we kunnen ook voor elkaar inspringen als het nodig is.”

CEO Dieter Soens beaamt dat: “Op dit moment werken we bijvoorbeeld aan een investeringsproject. Ik ben omwille van de techniciteit erg betrokken in dat project. Op zo’n momenten nemen Sara en Jasper, die financieel directeur is, een stuk van het people management van mij over, zodat het bedrijf goed blijft lopen. Zoiets voelen we van elkaar aan.”

Samenwerken is cruciale woord in missie Boss Paints

Voor verfproducent Boss Paints is ‘samenwerken’ de hoeksteen van de missietekst. CEO Toon Bossuyt: “Als je nu iets doet in een bedrijf, is het toch samenwerken? Wij zijn momenteel bezig met een DNA-oefening om te definiëren wat ‘samenwerken’ bij ons nu exact inhoudt. Ik vind dat fundamenteel, want de manier waarop je samenwerkt en naar elkaar luistert, de manier ook waarop je medewerkers betrekt en vertrouwen geeft… dat bepaalt of ze voldoende energie hebben of niet om erin te vliegen.”

“Ik geloof heel erg in zelfsturing, maar voor een leidinggevende is dat een serieuze uitdaging. Wanneer moet je sturen en wanneer moet je volgen? Daar zijn geen vaste regels voor en zelf worstel ik eerlijk gezegd ook nog wel eens met dat evenwicht.”

Onder de 19 familiale aandeelhouders bij Boss Paints is de samenwerking duidelijk gestroomlijnd: “Onze familiale aandeelhouders hebben dezelfde rol als in eender welk ander bedrijf met een versnipperd aandeelhouderschap: ze worden geïnformeerd, kunnen vragen stellen en stemmen, maar dat is het”, legt Toon Bossuyt uit. “Verder is het belangrijk dat de eigenaars van een bedrijf – of het nu familie is of niet – het eens zijn over de missie en waarden van het bedrijf. Als je daarover niet op één lijn kunt raken, ga je beter uiteen.”

Wil u nog meer te weten komen over de samenwerking in deze familiebedrijven, en wat u ervan kunt leren? Kom dan op dinsdag 3 oktober vanaf 17.30 uur naar de Dag van het Familiebedrijf in de Handelsbeurs in Gent.

Schrijf nu in

Terug naar het overzicht

Opvolgersscan

Als eigenaar/bedrijfsleider van je familiebedrijf heb je wellicht het liefst dat één of meerdere kinderen op een bepaald moment het roer overnemen.

Maar hoe bepaal je als ouders objectief of je kinderen hiervoor aangewezen zijn? Patrick De Schutter ontwierp hiervoor de Opvolgersscan.

Een niet-familiale CEO: zes aandachtspunten

Samenwerken met een niet-familiale CEO loopt niet steeds van een leien dakje.

Jozef Lievens stipt 6 factoren aan die het aantrekken van en de samenwerking met een externe CEO kunnen maken of kraken.

Meer weten?

Vier soorten governance in het familiebedrijf

Er wordt vaak beweerd dat governance in familiebedrijven complexer is dan in niet-familiebedrijven. Dat is ongetwijfeld juist. De oorzaak hiervoor is te vinden in het feit dat een familiebedrijf bestaat uit een aantal componenten die elk een aparte soort governance vereisen.

Volgens Jozef Lievens zijn er vier soorten governance vereist :

  • ownership governance
  • business governance
  • family governance
  • wealth governance
Lees meer

Raad van bestuur of raad van advies

Veel familiale ondernemers stellen zich de vraag of ze beter met een echte raad van bestuur of met een raad van advies van start gaan. Volgens Sofie Lerut hebben beide pistes zekere voordelen, maar er zijn belangrijke verschillen.

Lees meer