Onderneming van het Jaar Aertssen : "Zichzelf opnieuw uitvinden is ons handelsmerk"

Op de shortlist van de Onderneming van het Jaar prijkten dit jaar opnieuw bijna uitsluitend familiebedrijven waaronder Cegeka en Heylen. Aertssen uit Stabroek kwam als overwinnaar uit de bus. Aertssen is een oude bekende van het Instituut voor het Familiebedrijf, dat er enkele jaren geleden een erg succesvolle League-meeting organiseerde.

Van de nood een deugd maken zit in het DNA van de familie Aertssen. Bijna 60 jaar geleden koos Marcel Aertssen – vader en grootvader van de huidige CEO en co-CEO Greg en Yves – eieren voor zijn geld en besloot hij plaats te ruimen voor de geplande havenuitbreiding en de Opel-fabriek. Zo zette de familie haar eerste stappen in afbraakwerken en grondverzet. In 2019, na de sluiting van diezelfde Opel-fabriek, haalt Aertssen Group de opdracht voor de afbraak en sanering van de site binnen. Aanpassen of verdwijnen is zo al drie generaties lang het motto van het familiebedrijf dat op 16 februari verkozen werd tot Onderneming van het Jaar.

CEO Greg Aertssen riep alle aanwezige familieleden op het podium tijdens de bekendmakingsceremonie. De verkiezing van Onderneming van het Jaar is dan ook een bekroning voor de hele familie. “Klopt,” blikte co-CEO Yves Aertssen terug in de studio van het één-programma De Markt, “we zijn zowel met de tweede als met de derde generatie actief. Wij, als derde generatie, met mijn neven en nichten, broer en zus, hebben nog 25 jaar tijd om ons bedrijf verder te laten groeien, maar ik vind deze bekroning vooral knap en mooi voor de tweede generatie, mijn ooms Raf en Luc, mijn tante Saskia en mijn vader Greg, die de voorbije veertig jaar de stuwende kracht waren in de groei.”

Die groei is best spectaculair: met een omzet van 305 miljoen euro, 1.750 werknemers, afdelingen tot in het Midden-Oosten en een zeer brede waaier aan activiteiten – van grondwerken over kraanverhuur tot uitzonderlijk transport en zelfs het opnieuw in de markt zetten van de eigen machines en die van derden – is Aertssen vandaag een wereldspeler, waarvan de aandelen nog steeds 100% in handen van de familie zijn. Negen familieleden van de familie Aertssen zijn actief in het bedrijf, als bestuurder of operationeel. En hoewel hij ervan overtuigd is dat de volgende generatie klaar staat om de fakkel over te nemen en hij zelf niet de oude krokodil wil zijn, geeft CEO Greg Aertssen in de Tijd toe dat die generatiewissel nog wel even op zich mag laten wachten.

“Aertssen Group voldoet aan alle criteria waaraan een Onderneming van het Jaar moet voldoen,” luidt het in het juryrapport. “Het zichzelf opnieuw uitvinden is in coronatijden voor veel bedrijven bijna een must geworden, maar voor Aertssen is het haast een handelsmerk. Altijd weer slaagt dit familiebedrijf erin om tegenslagen om te zetten in nieuwe kansen.”

De familiewaarden wil Aertssen Group trouwens ook inzetten in zijn employer branding, vertelde co-CEO Yves Aertssen in de studio van De Markt. “We hebben vandaag 100 vacatures en daar werken we dagdagelijks aan. Door met onze bedrijfswaarden als familiebedrijf naar buiten te komen, willen we mensen aantrekken die zich kunnen identificeren met Aertssen en de waarden waar wij voor staan.”

Terug naar het overzicht

Opvolgersscan

Als eigenaar/bedrijfsleider van je familiebedrijf heb je wellicht het liefst dat één of meerdere kinderen op een bepaald moment het roer overnemen.

Maar hoe bepaal je als ouders objectief of je kinderen hiervoor aangewezen zijn? Patrick De Schutter ontwierp hiervoor de Opvolgersscan.

Een niet-familiale CEO: zes aandachtspunten

Samenwerken met een niet-familiale CEO loopt niet steeds van een leien dakje.

Jozef Lievens stipt 6 factoren aan die het aantrekken van en de samenwerking met een externe CEO kunnen maken of kraken.

Meer weten?

Vier soorten governance in het familiebedrijf

Er wordt vaak beweerd dat governance in familiebedrijven complexer is dan in niet-familiebedrijven. Dat is ongetwijfeld juist. De oorzaak hiervoor is te vinden in het feit dat een familiebedrijf bestaat uit een aantal componenten die elk een aparte soort governance vereisen.

Volgens Jozef Lievens zijn er vier soorten governance vereist :

  • ownership governance
  • business governance
  • family governance
  • wealth governance
Lees meer

Raad van bestuur of raad van advies

Veel familiale ondernemers stellen zich de vraag of ze beter met een echte raad van bestuur of met een raad van advies van start gaan. Volgens Sofie Lerut hebben beide pistes zekere voordelen, maar er zijn belangrijke verschillen.

Lees meer