"Op de eerstvolgende familieraad kwam het eerste idee"

Op 1 februari wordt het startschot gegeven van een vijfde editie van de opleiding ‘Bestuurder in een familiebedrijf’. De opleiding richt zich exclusief tot (toekomstige) bestuurders van familiebedrijven en schotelt tal van tips, tricks en best practices voor die het goede bestuur van het familiebedrijf bevorderen. Dirk Mertens, CEO van De Boer uit Schoten, was tijdens een vorige editie ook van de partij, samen met dochter Jolien. “Een aanrader”, zo zegt Mertens.

“Twee kinderen uit ons gezin hebben een economische achtergrond, maar Jolien heeft die niet. Het leek me opportuun om haar mee te nemen naar de bestuurdersopleiding, zodat het tijdens de jaarlijkse familieraad ook voor haar gemakkelijker zou worden om mee te praten over het bedrijf en het bestuur ervan. En dat is aardig gelukt, want op de eerstvolgende familieraad na de opleiding kwam Jolien al met een eerste idee op de proppen: het opstellen van een family charter. Dat was één van de talrijke onderwerpen die tijdens de opleiding aan bod kwamen.”

“De vele diverse thema’s die aan bod kwamen - van het interpreteren van de financiële informatie tot het bepalen van de juiste strategie of de samenstelling van de raad van bestuur – werden glashelder en op zeer toegankelijke wijze toegelicht door experten binnen hun vakgebied. Voor mezelf, mét economische opleiding, waren vele zaken herkenbaar, maar men steekt altijd iéts op van de getuigenissen en de theorie. Wij hebben één van de experts na de opleiding bijvoorbeeld uitgenodigd in ons bedrijf om samen de strategie voor onze twee bedrijfstakken vast te pinnen.”

“Maar ook voor Jolien bleef alles duidelijk en laagdrempelig. Het interpreteren van een balans is nu geen obstakel meer voor haar. Het deed bovendien goed om in de verschillende groepjes te zien dat er ook bestuurders aan het hoofd van een bedrijf staan zónder economische opleiding, en dat dat óók werkt.”

“De opleiding is dus zeker een aanrader. Voor De Boer had de deelname aan de opleiding tot gevolg dat het family charter werd opgesteld. Tijdens dit ontwikkelingsproces werden ongelofelijk veel thema’s bespreekbaar gemaakt die anders nooit aan de orde zijn. Door alles open en bloot op tafel te leggen, worden toekomstige conflicten binnen het bedrijf vermeden.”

“Ook persoonlijk was de opleiding een grote meerwaarde. Niet alleen kon ik met mijn dochter op weg van en naar de opleiding telkens gedachten uitwisselen over wat we net geleerd of gehoord hadden, maar ik ben ook nu nog steeds in contact met mensen en bedrijven die ik tijdens de opleiding heb ontmoet. Een mooi neveneffect van een boeiende opleiding met interessante sprekers.”

Heeft u zelf interesse in de opleiding? Eventueel samen met één van uw opvolgers? Schrijf dan gauw in via deze link.

Terug naar het overzicht

Opvolgersscan

Als eigenaar/bedrijfsleider van je familiebedrijf heb je wellicht het liefst dat één of meerdere kinderen op een bepaald moment het roer overnemen.

Maar hoe bepaal je als ouders objectief of je kinderen hiervoor aangewezen zijn? Patrick De Schutter ontwierp hiervoor de Opvolgersscan.

Een niet-familiale CEO: zes aandachtspunten

Samenwerken met een niet-familiale CEO loopt niet steeds van een leien dakje.

Jozef Lievens stipt 6 factoren aan die het aantrekken van en de samenwerking met een externe CEO kunnen maken of kraken.

Meer weten?

Vier soorten governance in het familiebedrijf

Er wordt vaak beweerd dat governance in familiebedrijven complexer is dan in niet-familiebedrijven. Dat is ongetwijfeld juist. De oorzaak hiervoor is te vinden in het feit dat een familiebedrijf bestaat uit een aantal componenten die elk een aparte soort governance vereisen.

Volgens Jozef Lievens zijn er vier soorten governance vereist :

  • ownership governance
  • business governance
  • family governance
  • wealth governance
Lees meer

Raad van bestuur of raad van advies

Veel familiale ondernemers stellen zich de vraag of ze beter met een echte raad van bestuur of met een raad van advies van start gaan. Volgens Sofie Lerut hebben beide pistes zekere voordelen, maar er zijn belangrijke verschillen.

Lees meer