Opleiding ‘Adviseur familiebedrijven’ is uitmuntend

In oktober start aan de EHSAL Management School in Brussel een nieuwe opleiding ‘Adviseur familiebedrijven’ in samenwerking met het Instituut voor het Familiebedrijf. De opleiding wijdt de deelnemers in in de wereld van familiale ondernemingen, hun specifieke factoren en de dynamieken die hen drijven. “Deze cursus biedt een verfrissende, brede en multidisciplinaire benadering van het familiebedrijf. Ze is uniek in haar soort”, getuigen deelnemers.

Wie familiebedrijven wil adviseren komt beter goed beslagen op het ijs. Een familiebedrijf wordt immers gekenmerkt door specifieke en complexe problematieken waarbij naast zakelijke ook relationele en emotionele factoren vaak van groot belang zijn. Met het programma ‘Adviseur familiebedrijven’ bieden EHSAL en het IFB een unieke gelegenheid om zich te verdiepen in deze boeiende materie.

“De opleiding is zeer divers qua onderwerpen en doorspekt met onevenaarbare ervaringen die de lesgevers delen”, vertelt interim manager Thimotee Stockmans. “Strategie, conflictbeheer, familiecharters, goed bestuurd, systeemdenken, erfrecht, successieplanning, … Deze opleiding zorgt ervoor dat ik vandaag veel sterker sta in mijn schoenen om advies te geven aan familiebedrijven. Ze heeft ook mijn empathisch vermogen versterkt.”

“Door de topkwaliteit van de sprekers-professoren worden topics en problematieken besproken die zo uit het leven van bedrijven zijn gegrepen”, vult Geert Schoolmeesters (VCS Accountants) aan. “De hele materie is in vele gevallen toepasbaar op alle facetten in het leven van de kmo-klanten, waar wij mee te maken krijgen. Deze opleiding is uitmuntend!”

Ingrid Loos (PWC): “Goede lesgevers, aandacht voor interactie en stimulerende groepsdiscussies door de diverse achtergrond van de deelnemers. Kortom: een uitgebalanceerd programma dat soms herkenbaar, soms verrassend, alle aspecten van de wereld van familiebedrijven exploreert.”

“Dit is veel meer dan een ‘tour d’horizon’ van familiebedrijven. Het programma verschaft je tools waarmee je inzichten verwerft en waardoor je zaken kan zien en onderscheiden waar je eerder niet in staat toe was. Het geeft je wegen om te bewandelen die je vroeger niet kende”, aldus Erwin Dumon (Beleac).

Lessenreeks van 12 weken

Het nieuwe programma ‘Adviseur familiebedrijven’ start op dinsdag 18 oktober in Brussel. Het telt vijf modules en loopt over 12 dinsdagen, telkens van 14 tot 21 uur.

In een eerste module wordt ingezoomd op familiebedrijven en het adviseren ervan. Een tweede module besteedt aandacht aan de psychologische aspecten en de coachingsvaardigheden van de adviseur. Een derde luik behandelt de governance, strategie en professionalisering van het familiebedrijf. Daarna worden drie sessies besteed aan de opvolging en de rol van elke betrokkene in dat proces. In de vijfde en laatste module gaat het over de mogelijke conflicten die kunnen optreden in een familiebedrijf.

De volledige programmabrochure kan u hier raadplegen:

Snel inschrijven

We raden aan om u snel in te schrijven, want het aantal deelnemers is beperkt. De opleiding richt zicht tot adviseurs van familiebedrijven (accountants, bankiers, consultants, fiscalisten, juristen, vermogensbeheerders, enzovoort…) die een geïntegreerde en multidisciplinaire kennis willen verwerven over familiebedrijven. Wie de reeks met succes beëindigt, krijgt bovendien het 'Certificaat Adviseur familiebedrijven'.

Meer info en inschrijven bij programmacoördinator Hugo Couck van EHSAL Management School: hugo.couck@emsbrussel.be of op het nummer 02 / 210.12.42.

Terug naar het overzicht

Opvolgersscan

Als eigenaar/bedrijfsleider van je familiebedrijf heb je wellicht het liefst dat één of meerdere kinderen op een bepaald moment het roer overnemen.

Maar hoe bepaal je als ouders objectief of je kinderen hiervoor aangewezen zijn? Patrick De Schutter ontwierp hiervoor de Opvolgersscan.

Een niet-familiale CEO: zes aandachtspunten

Samenwerken met een niet-familiale CEO loopt niet steeds van een leien dakje.

Jozef Lievens stipt 6 factoren aan die het aantrekken van en de samenwerking met een externe CEO kunnen maken of kraken.

Meer weten?

Vier soorten governance in het familiebedrijf

Er wordt vaak beweerd dat governance in familiebedrijven complexer is dan in niet-familiebedrijven. Dat is ongetwijfeld juist. De oorzaak hiervoor is te vinden in het feit dat een familiebedrijf bestaat uit een aantal componenten die elk een aparte soort governance vereisen.

Volgens Jozef Lievens zijn er vier soorten governance vereist :

  • ownership governance
  • business governance
  • family governance
  • wealth governance
Lees meer

Raad van bestuur of raad van advies

Veel familiale ondernemers stellen zich de vraag of ze beter met een echte raad van bestuur of met een raad van advies van start gaan. Volgens Sofie Lerut hebben beide pistes zekere voordelen, maar er zijn belangrijke verschillen.

Lees meer