Opvolgersacademie: ideaal forum om je voor te bereiden
Opvolgers uit familiale bedrijven ontmoeten elkaar op geregelde tijdstippen in de Opvolgersacademie van het Instituut voor het Familiebedrijf. Dit programma wordt per provincie georganiseerd en kan elk jaar op heel wat enthousiasme rekenen. “De combinatie van experts, praktijkgetuigenissen en contact met lotgenoten maakt er een ideaal forum van om je voor te bereiden”, getuigt deelnemer Vincent Meul (24).
De groep opvolgers uit de provincie Antwerpen was onlangs te gast in de garage van de familie Deprince in Lier. “Deze Ford-garage heeft een historiek die teruggaat tot de jaren 1920”, vertelt bedrijfsleider Leo Deprince. “In 1990 heb ik de onderneming overgenomen, samen met mijn ouders en mijn broer. Sinds 2010, toen we op aandringen van de constructeur een samenwerkingsverband zijn aangegaan met de Fidenco Automotive Group, ben ik de enige familiale aandeelhouder.”
Toen de familie Deprince het bedrijf overnam, hadden de ouders de helft van de aandelen en Leo en zijn broer elk een kwart. Door de jaren heen kwam de operationele leiding als vanzelf meer bij de broers te liggen. Leo Deprince: “De definitieve aanzet voor de overdracht naar de volgende generatie kwam van autoconstructeur Ford. Die wou vanaf 2008 werk maken van grotere garagegroepen en vroeg ons om samen te werken met Fidenco.”
Een emotioneel proces
Op dat ogenblik liepen de doelstellingen bij de drie familiale aandeelshouders echter uiteen. “Dat illustreert ook hoe emotioneel zo’n proces is: mijn ouders moesten wennen aan het idee dat er een externe partner in het familiebedrijf zou komen, maar waren vooral bezorgd dat mijn broer en ik een gelijke behandeling zouden krijgen. Mijn broer van zijn kant wou uit het aandeelhouderschap stappen maar wel in de garage blijven werken. En ik had voor mezelf uitgemaakt dat ik ondernemer wou blijven en ook toekomstperspectieven wou hebben voor mijn kinderen Bieke en Joost, mochten zij later in het bedrijf willen stappen.” Onder begeleiding van een consultant van BDO werd gezocht naar een ideale formule om die doelstellingen in overeenstemming te brengen. “Het was een complex gegeven, maar uiteindelijk heeft de vraag van Ford de hele overdracht in ons bedrijf wel in een stroomversnelling gebracht. Ik behield uiteindelijk een meerderheid van de aandelen en kon dankzij de intrede van de partner mijn ouders en mijn broer uitbetalen. Zo slaagden we er na twee jaar in om eenieders wensen met elkaar te verzoenen”, aldus Leo.
De boodschap is duidelijk: een overdracht is en blijft vooral een erg emotioneel proces. Deprince: “Je moet er vroeg genoeg aan beginnen. Onthoud als opvolger ook dat jouw idee niet altijd hetzelfde is als dat van een ander. Je moet de tijd nemen om die dingen te laten rijpen en de belangen van alle partijen samen te brengen. Aan het einde van de rit moet iedereen er een goed gevoel bij hebben.” Net daarom wordt bij Garage Deprince nu al over de volgende fase gesproken, met een mogelijke overdracht naar de kinderen van Leo. “We bespreken dat openlijk, en we bekijken in welke stappen een overdracht kan verlopen. Beide kinderen hebben interesse in economie, maar het is niet zeker of ze ook alletwee in het familiebedrijf zullen komen. Na hun studies zullen ze eerst drie tot vijf jaar extern gaan werken. Dat levert niet alleen bijkomende ervaring op, maar het creëert ook wat afstand om naar de dingen te kijken, en dat lijkt me goed.”
Heel veel nuttige informatie
De deelnemers aan de Opvolgersacademie kregen in Lier ook een uiteenzetting van ING over hoe een familiale overdracht juridisch-technisch geregeld kan worden. Ze waren achteraf allen tevreden over de inhoud van hun programma. “De Opvolgersacademie biedt boeiende onderwerpen en ik haal er praktische tips uit”, stelt Catherine Engels (32). Het familiebedrijf Engels Group is een elektro groothandel en invoerder van HVAC-toestellen. “De overdracht is in volle voorbereiding, en ik vond het goed om de verschillende opties nog eens te kunnen opfrissen. Ook de ervaringen van andere leden in deze groep zijn verrijkend.”
“Bij ons is de opvolging nog niet direct aan de orde”, vertelt Valérie Smet (25) van Smet Verhuur, dat machines voor afvalverwerking en recyclage verhuurt. “Maar alles is nieuw en je wil je toch graag grondig informeren. Naast de theoretische uitleg vind ik de getuigenissen dan ook een absolute meerwaarde.” Eenzelfde geluid bij Tom Teblick die sinds eind 2015 het familiebedrijf van zijn ouders vervoegde. Teblick bouwt installaties en plastic constructies voor de chemische en farmaceutische industrie. “Dit is een goeie introductie in de materie: je krijgt veel informatie en die is ook zeer concreet. Het maakt ook dat je veel beter kan meespreken als de opvolging thuis ter sprake komt.”
Klik hier voor het fotoalbum van de Opvolgersacademie bij Garage Deprince.
Inschrijven voor Follow Up, het Opvolgersacademie alumni event, kan hier.
(*exclusief voor alumni van de Opvolgersacademie)