“Opvolgersacademie is zeer inspirerend”

De Opvolgersacademie, het programma van het Instituut voor het Familiebedrijf dat familiale opvolgers bijeenbrengt, kent ook deze jaargang een groot succes. De regionale groepen zijn gestart en zullen de komende maanden in diverse sessies de belangrijkste issues bespreken waar opvolgers in familiebedrijven mee geconfronteerd worden. “Ook voor mij als coach zijn dat zeer inspirerende momenten”, getuigt Charlotte Van Malleghem van hr-adviesverlener Hudson.

Dit jaar volgen meer dan 80 jonge (kandidaat-)opvolgers in 4 regionale groepen het programma van de Opvolgersacademie. In vijf sessies praten ze met elkaar, met ervaren ondernemers en met hun coaches onder meer over hoe het proces van de opvolging het best verloopt, wat er van een opvolger verwacht wordt, hoe er goede afspraken kunnen worden gemaakt in het bedrijf en binnen de familie, hoe ze de professionalisering van het familiebedrijf kunnen voortstuwen en hoe één en ander op het vlak van de eigendom kan gestructureerd worden.

De basis van het succes is de beslotenheid en vertrouwelijkheid van de groepen, waar ieder vrijuit kan spreken vanuit zijn of haar persoonlijke ervaring. Charlotte Van Malleghem van Hudson is dit jaar één van de coaches: “Ik vind het leerrijke sessies, uiteraard voor de deelnemers maar ook voor ons, als coaches. Je krijgt een heel duidelijk beeld van de issues die vandaag leven in familiebedrijven en bij de opvolgers.”

Overdracht blijft soms moeilijk

“Persoonlijk vond ik het interessant om te horen hoe de relaties in elkaar zitten, met de huidige bedrijfsleider en de familie bijvoorbeeld. Ik hoor dat de opvolging in vele bedrijven al bespreekbaar is en vlot kan verlopen. Maar toch stel ik vast dat er nog altijd familiebedrijven zijn waar de overdrager het erg moeilijk heeft om de zaken los te laten en in handen van de volgende generatie te geven.”

Voor Charlotte, die als consultant werkt in hr-advies, levert dat boeiende inzichten op. “Vorig jaar werkte ik mee aan het onderzoek in samenwerking met het IFB rond verloning van directieleden in familiebedrijven. Ook toen al viel het op dat dit een zeer gevoelig onderwerp kan zijn, bijvoorbeeld wanneer broer en zus beiden actief zijn in de onderneming maar een andere rol en verschillende verantwoordelijkheden hebben. Zelfs al is de verloning te objectiveren, dan nog blijft er vaak een emotionele gevoeligheid rond de mogelijk ongelijke behandeling van de beide kinderen.”

Als coach kijkt ze daarom ook uit naar de volgende sessies van de Opvolgersacademie. “Ik vind het zeer inspirerend om van deze jongeren te mogen leren. En ik hoop zelf uiteraard een meerwaarde te brengen in de hr-gerelateerde discussies tijdens deze sessies”, besluit Charlotte Van Malleghem.

Terug naar het overzicht

Opvolgersscan

Als eigenaar/bedrijfsleider van je familiebedrijf heb je wellicht het liefst dat één of meerdere kinderen op een bepaald moment het roer overnemen.

Maar hoe bepaal je als ouders objectief of je kinderen hiervoor aangewezen zijn? Patrick De Schutter ontwierp hiervoor de Opvolgersscan.

Een niet-familiale CEO: zes aandachtspunten

Samenwerken met een niet-familiale CEO loopt niet steeds van een leien dakje.

Jozef Lievens stipt 6 factoren aan die het aantrekken van en de samenwerking met een externe CEO kunnen maken of kraken.

Meer weten?

Vier soorten governance in het familiebedrijf

Er wordt vaak beweerd dat governance in familiebedrijven complexer is dan in niet-familiebedrijven. Dat is ongetwijfeld juist. De oorzaak hiervoor is te vinden in het feit dat een familiebedrijf bestaat uit een aantal componenten die elk een aparte soort governance vereisen.

Volgens Jozef Lievens zijn er vier soorten governance vereist :

  • ownership governance
  • business governance
  • family governance
  • wealth governance
Lees meer

Raad van bestuur of raad van advies

Veel familiale ondernemers stellen zich de vraag of ze beter met een echte raad van bestuur of met een raad van advies van start gaan. Volgens Sofie Lerut hebben beide pistes zekere voordelen, maar er zijn belangrijke verschillen.

Lees meer