Opvolgersacademie: "Je kan er met gelijkgezinden overleggen en sparren"

Niemand is beter geplaatst om te vertellen wat de troeven van de Opvolgersacademie zijn, dan onze alumni. Bart Reynders, derde generatie binnen het Boechoutse familiebedrijf Reynders Label Printing en Key Account Manager binnen de afdeling Pharmaceutical Label Printing, nam in 2019 deel en vertelt ons hoe hij de sessies ervaren heeft.

Kan je ons vertellen waarom je deelgenomen hebt?

Bart: “Werken in een familiebedrijf heeft enorm veel voordelen maar er zijn ook een aantal onzekerheden. Heel veel dingen gebeuren informeel, op basis van emoties en buikgevoel. Ik denk dat het heel interessant is voor mensen die binnen een familiebedrijf werken om met gelijkgezinden, met peers, in een welomlijnde setting te kunnen overleggen en te sparren met elkaar. Dat is de belangrijkste reden waarom ik in 2019 heb deelgenomen, samen met het programma dat me bijzonder interessant leek.”

Wat is volgens jou het verschil met andere opleidingen die je volgde?

Bart: “Toch vooral het aanbod aan sprekers. Op dat vlak is de Opvolgersacademie enorm goed georganiseerd.”

Kan je ons iets meer vertellen over die sprekers?

Bart: “Je had enerzijds de sprekers van de bank en KPMG die de Opvolgersacademie mee ondersteunen. Maar wat ik me vooral herinner zijn de bedrijven die we bezocht hebben, zoals Peeters-Govers en DCM. Daar konden we luisteren naar mensen die spreken vanuit de praktijk, vanuit hun eigen ervaring in hun familiebedrijf. Voor mij waren die bezoeken zeer interessant. De bedrijfsbezoeken werden aangevuld met een aantal sprekers vanuit de theoretische ondersteuning, de advocatuur, de banken... Er was ook een sessie die gegeven werd door iemand die de opvolgende generatie begeleidt en leert hoe je bepaalde zaken moet structureren op het vlak van familiecharter, corporate governance, enzovoort. Dat zijn allemaal zaken die interessant zijn om te horen van mensen die er ervaring mee hebben.”

Wat beviel je het meest in de opleidingsreeks?

Bart: “Het was vooral niet te theoretisch. In een familiebedrijf zit de dynamiek toch ook vooral in het doen, niet zozeer in het veel spreken, vergaderen, nadenken. Wat me beviel in de Opvolgersacademie is dat we mensen vanuit de praktijk konden zien, ondersteund met theoretische kennis en dus niet andersom. Da’s een grote sterkte van de opleiding.”

Terug naar het overzicht

Opvolgersscan

Als eigenaar/bedrijfsleider van je familiebedrijf heb je wellicht het liefst dat één of meerdere kinderen op een bepaald moment het roer overnemen.

Maar hoe bepaal je als ouders objectief of je kinderen hiervoor aangewezen zijn? Patrick De Schutter ontwierp hiervoor de Opvolgersscan.

Een niet-familiale CEO: zes aandachtspunten

Samenwerken met een niet-familiale CEO loopt niet steeds van een leien dakje.

Jozef Lievens stipt 6 factoren aan die het aantrekken van en de samenwerking met een externe CEO kunnen maken of kraken.

Meer weten?

Vier soorten governance in het familiebedrijf

Er wordt vaak beweerd dat governance in familiebedrijven complexer is dan in niet-familiebedrijven. Dat is ongetwijfeld juist. De oorzaak hiervoor is te vinden in het feit dat een familiebedrijf bestaat uit een aantal componenten die elk een aparte soort governance vereisen.

Volgens Jozef Lievens zijn er vier soorten governance vereist :

  • ownership governance
  • business governance
  • family governance
  • wealth governance
Lees meer

Raad van bestuur of raad van advies

Veel familiale ondernemers stellen zich de vraag of ze beter met een echte raad van bestuur of met een raad van advies van start gaan. Volgens Sofie Lerut hebben beide pistes zekere voordelen, maar er zijn belangrijke verschillen.

Lees meer