Opvolging in familiebedrijven: de visies evolueren

"Vlaamse ondernemingen zien steeds meer brood in externe bestuurders", zo concludeerde De Morgen (4 juli). De krant deed voor haar analyse een beroep op Jozef Lievens en Johan Lambrecht van het Instituut voor het Familiebedrijf (IFB).

Heel wat ondernemers uit de babyboomgeneratie naderen hun pensioen, en dus zien vele familiebedrijven zich verplicht om na te denken over de toekomst van het bedrijf. Jozef Lievens: "We zitten midden in de generatiewissel. Tot 2018 worden jaarlijks zowat 20.000 familiebedrijven geconfronteerd met de opvolgingsvraag. Daarna is de piek bereikt en zal het wat afvlakken."

Stijlbreuk met het verleden

De Familiebedrijven Barometer, een onderzoek van het IFB, gaf dit jaar aan dat 36% van de familiebedrijven nog niet heeft beslist over de toekomst. 41% wil de onderneming in de familie houden. En 13% zoekt naar een externe manager. Jozef Lievens: "Dat is een stijlbreuk met het verleden. Zeker voor de Vlaamse ondernemer was het lange tijd taboe om een externe CEO in het bedrijf te halen. Nu zien we dat een externe CEO, vreemd kapitaal en externe bestuurders in de raad van bestuur in steeds meer bedrijven bespreekbaar worden."

Professor Lambrecht heeft het over een evolutie naar een ondernemerschapsvisie: "Om het met een boutade te zeggen: vroeger was je mislukt als het bedrijf niet in familiale handen bleef. Nu groeit de opvolging dat overdracht ook familiale controle en zelf verkoop kan inhouden."

Het hele artikel kan u hier nalezen.

Terug naar het overzicht

Opvolgersscan

Als eigenaar/bedrijfsleider van je familiebedrijf heb je wellicht het liefst dat één of meerdere kinderen op een bepaald moment het roer overnemen.

Maar hoe bepaal je als ouders objectief of je kinderen hiervoor aangewezen zijn? Patrick De Schutter ontwierp hiervoor de Opvolgersscan.

Een niet-familiale CEO: zes aandachtspunten

Samenwerken met een niet-familiale CEO loopt niet steeds van een leien dakje.

Jozef Lievens stipt 6 factoren aan die het aantrekken van en de samenwerking met een externe CEO kunnen maken of kraken.

Meer weten?

Vier soorten governance in het familiebedrijf

Er wordt vaak beweerd dat governance in familiebedrijven complexer is dan in niet-familiebedrijven. Dat is ongetwijfeld juist. De oorzaak hiervoor is te vinden in het feit dat een familiebedrijf bestaat uit een aantal componenten die elk een aparte soort governance vereisen.

Volgens Jozef Lievens zijn er vier soorten governance vereist :

  • ownership governance
  • business governance
  • family governance
  • wealth governance
Lees meer

Raad van bestuur of raad van advies

Veel familiale ondernemers stellen zich de vraag of ze beter met een echte raad van bestuur of met een raad van advies van start gaan. Volgens Sofie Lerut hebben beide pistes zekere voordelen, maar er zijn belangrijke verschillen.

Lees meer