Overname DesleeClama: “Een logische zet”

De Bekaert Textiles Group neemt zijn concurrent in matrasstoffen DesleeClama uit het West-Vlaamse Zonnebeke over. DesleeClama is een familiebedrijf in de derde generatie, met vestigingen in 10 landen wereldwijd. Bekaert Textiles is ook in familiale handen, het maakt sinds vorig jaar deel uit van de Duitse familiale groep Haniel.

Op trends.be vertelt Hans Dewaele van DesleeClama dat de familiale aandeelhouders gedreven werden door de ambitie om wereldmarktleider te worden: “We hebben de deal gesloten om die plannen te realiseren. De aandeelhouders kunnen tegen een mooie waarde uitstappen en het huidige management kan mee voortbouwen aan de nieuwe groep.”

Jos Behiels, directeur bij ING Corporate Finance, kent de textielsector goed. ING Corporate Finance begeleidde vorig jaar ook de deal tussen Bekaert Textiles en de groep Haniel. “Hoewel wij niet bij de nieuwe overname betrokken zijn, lijkt dit een zeer logische zet. Bekaert Textiles en DesleeClama zijn beide ambitieus om te groeien, zijn behoorlijk geografisch complementair in hun activiteiten en zullen dankzij deze oefening ook synergieën kunnen halen in aankoop en onderzoek & ontwikkeling bijvoorbeeld. Dat zijn belangrijke drijfveren om als familiebedrijf effectief de stap te zetten om op te gaan in een groter geheel.”

Het momentum zit mee

Synergie-voordelen en ambitie om te groeien is één zaak. Je moet als familiale aandeelhouder ook willen meestappen in die logica. “In het geval van DesleeClama en Bekaert Textiles denk ik dat het momentum mee zit, en dat men een duidelijke keuze heeft gemaakt voor groei in plaats van het status-quo”, aldus Jos Behiels. “Bovendien is het een combinatie is van twee bedrijven die in West-Vlaanderen geworteld zijn, dus ook hun cultuur zal goed matchen. Wat niet onbelangrijk is bij dergelijke deal.”

Toch moet de opportuniteit van een overnamebod geval per geval worden overwogen door familiebedrijven. “Er zijn immers verschillende factoren die een rol spelen: de prijs moet attractief zijn, de timing moet goed zitten en ook de evoluties in de markt spelen mee. Het is dus zeker niet zo dat de logica van de verkoop van Deslee Clama zo maar kan doorgetrokken worden naar andere situaties”, besluit Jos Behiels.

Terug naar het overzicht

Opvolgersscan

Als eigenaar/bedrijfsleider van je familiebedrijf heb je wellicht het liefst dat één of meerdere kinderen op een bepaald moment het roer overnemen.

Maar hoe bepaal je als ouders objectief of je kinderen hiervoor aangewezen zijn? Patrick De Schutter ontwierp hiervoor de Opvolgersscan.

Een niet-familiale CEO: zes aandachtspunten

Samenwerken met een niet-familiale CEO loopt niet steeds van een leien dakje.

Jozef Lievens stipt 6 factoren aan die het aantrekken van en de samenwerking met een externe CEO kunnen maken of kraken.

Meer weten?

Vier soorten governance in het familiebedrijf

Er wordt vaak beweerd dat governance in familiebedrijven complexer is dan in niet-familiebedrijven. Dat is ongetwijfeld juist. De oorzaak hiervoor is te vinden in het feit dat een familiebedrijf bestaat uit een aantal componenten die elk een aparte soort governance vereisen.

Volgens Jozef Lievens zijn er vier soorten governance vereist :

  • ownership governance
  • business governance
  • family governance
  • wealth governance
Lees meer

Raad van bestuur of raad van advies

Veel familiale ondernemers stellen zich de vraag of ze beter met een echte raad van bestuur of met een raad van advies van start gaan. Volgens Sofie Lerut hebben beide pistes zekere voordelen, maar er zijn belangrijke verschillen.

Lees meer