Pas vorig jaar kon Palm voor het eerst weer met winstcijfers uitpakken

De brouwerij Palm Belgian Craft Brewers gaat over in Nederlandse handen. Eigenaar Jan Toye verkoopt zijn bedrijf aan de Nederlandse brouwer Bavaria, ook een 100% familiebedrijf. “Gelet op het ontbreken van familiale opvolging, is dit een keuze voor continuïteit. Dat het Nederlandse familiebedrijf ook een duidelijke langetermijnstrategie hanteert, zal doorslaggevend zijn geweest”, stelt IFB-expert Patrick De Schutter.

Palm Belgian Craft Brewers, bekend van Palm, Rodenbach, Brugge Tripel en Cornet, heeft moeilijke tijden achter de rug. Patrick De Schutter: “De voorbije 15 jaar had ze af te rekenen met de gevolgen van de krimpende Belgische biermarkt. Het belangrijkste bier, Palm, verloor steeds meer terrein. De brouwerij lanceerde wel een reeks nieuwe bieren en maakte werk van export, maar het effect daarvan liet op zich wachten. Pas vorig jaar kon Palm voor het eerst weer met winstcijfers uitpakken.”

Groei voor Palm versnellen

Met de overname door Bavaria, eerst voor 60% en tegen 2021 volledig, kiest eigenaar Jan Toye voor continuïteit. Aan De Tijd (11 mei) zei hij: “We willen blijven groeien. Bavaria kan ons groeiplan versnellen en versterken. Door zijn schaal en kennis neemt het risico’s weg die wij niet kunnen wegnemen. Tegelijk heeft het onze brouwers en mensen nodig. België wordt in de nieuwe groep de ontwikkelingspoot van de speciaalbieren.” Bavaria is een familiebedrijf met een lange traditie. Momenteel wordt het bedrijf geleid door de zevende generatie, en bestaat de volledige directie uit familieleden. Er zijn vandaag 130 familiale aandeelhouders. De brouwer is actief in 120 landen, maar heeft de duidelijke ambitie om zijn groei via export te versnellen.

“Op dat vlak zijn Palm en Bavaria duidelijk complementaire partners”, stelt Patrick De Schutter van het IFB. “Bavaria is een pils-brouwer, Palm heeft een reeks gespecialiseerde bieren die internationaal als luxeproduct worden beschouwd. Op dat vlak vullen ze elkaar dus goed aan en is dit een zinvol samengaan. De groei zal vooral vanuit nieuwe markten buiten Europa moeten komen en daar kan de nieuwe groep makkelijk schaalvoordelen en synergiën halen.”

Familliale visie en waarden

De Schutter benadrukt ook het belang van het familiale karakter van beide spelers: “Hoewel Bavaria een veel groter bedrijf is, werken ze toch beiden vanuit eenzelfde visie en waarden. Het langetermijnbelang van de onderneming staat voorop. Jan Toye heeft zelf gezegd dat hij al eerder op interesse van verschillende bedrijven kon rekenen, maar dat hij geen interesse had voor beursgenoteerde bedrijven of investeringsfondsen. Bij Bavaria, met zijn historiek van meer dan 250 jaar, heeft hij dus duidelijk een gelijkgestemde familie gevonden.”

Terug naar het overzicht

Opvolgersscan

Als eigenaar/bedrijfsleider van je familiebedrijf heb je wellicht het liefst dat één of meerdere kinderen op een bepaald moment het roer overnemen.

Maar hoe bepaal je als ouders objectief of je kinderen hiervoor aangewezen zijn? Patrick De Schutter ontwierp hiervoor de Opvolgersscan.

Een niet-familiale CEO: zes aandachtspunten

Samenwerken met een niet-familiale CEO loopt niet steeds van een leien dakje.

Jozef Lievens stipt 6 factoren aan die het aantrekken van en de samenwerking met een externe CEO kunnen maken of kraken.

Meer weten?

Vier soorten governance in het familiebedrijf

Er wordt vaak beweerd dat governance in familiebedrijven complexer is dan in niet-familiebedrijven. Dat is ongetwijfeld juist. De oorzaak hiervoor is te vinden in het feit dat een familiebedrijf bestaat uit een aantal componenten die elk een aparte soort governance vereisen.

Volgens Jozef Lievens zijn er vier soorten governance vereist :

  • ownership governance
  • business governance
  • family governance
  • wealth governance
Lees meer

Raad van bestuur of raad van advies

Veel familiale ondernemers stellen zich de vraag of ze beter met een echte raad van bestuur of met een raad van advies van start gaan. Volgens Sofie Lerut hebben beide pistes zekere voordelen, maar er zijn belangrijke verschillen.

Lees meer