Patrick Vermeiren (Vermeiren): "De Masterclass is als een wake-up call"

‘Het is beter goed voorbereid te zijn dan achteraf spijt te moeten hebben’, vertelt Patrick Vermeiren ons. Hij is de tweede generatie van het Kalmthoutse familiebedrijf Vermeiren, een wereldspeler gespecialiseerd in manuele en elektronische rolstoelen en thuisverzorgingsproducten voor mensen met een beperkte mobiliteit. Vorig jaar nam hij deel aan de Masterclass Opvolging. Wij polsten naar zijn ervaringen.

PV: “Het vraagstuk van de opvolging stelt zich bij ons niet op korte termijn. Maar ik wou wel weten met welke zaken we rekening moeten houden voor de toekomst. It’s better to be prepared than to be sorry.

Hoe hebt u de Masterclass ervaren?

PV: “Ik vond het bijzonder boeiend, met name door de diversiteit aan onderwerpen. Ook de mix van overdragers en opvolgers bij de deelnemers maakt het interessant. Met sommige zaken die besproken werden, waren wij al bezig. Toch waren er ook heel wat topics die me stof tot nadenken gaven en me hebben aangezet om werkt te maken van onze toekomst- en opvolgingsstrategie. Het is niet dat wij er al 100% mee bezig zijn, maar de Masterclass heeft ons zeker enkele tools aangereikt om op verder te bouwen.”

Misschien is dat net goed dat u deelnam terwijl er nog geen hoogdringendheid is?

PV: “Absoluut. Ik spreek ook uit eigen ervaring. Ik ben er zelf halsoverkop moeten in duiken toen ik 28 was, na het overlijden van mijn vader. We hadden de overdracht al wel min of meer voorbereid, maar het was toch sneller dan we verwachtten. ‘Zo wil ik het zeker niet hebben voor mijn eigen kinderen,’ zei ik tegen mezelf. Ik wil die opvolging dus op een degelijke en goed onderbouwde manier voorbereiden. Er kan me natuurlijk altijd iets overkomen, maar we zijn intussen voorbereid, mede door de inzichten die ik opdeed tijdens de Masterclass. We hebben de tijd en dus is het nuttig die ook te gebruiken. In dat opzicht paste de Masterclass in mijn voorbereiding naar die stappen.”

Hoe zou u de Masterclass aan andere familiebedrijven aanbevelen?

PV: “De Masterclass Opvolging werkt ook als een wake-up call voor de toekomst. Ondernemers zijn heel veel bezig met het op- en uitbouwen van hun vennootschap. Maar ik denk dat het nuttig kan zijn om echt de tijd te nemen om de toekomst voor te bereiden, zeker als je een bepaalde leeftijd bereikt. In die context is de Masterclass zeker interessant omdat ze je aanzet tot nadenken en je – zonder verplichting of dwang – de mogelijkheid biedt om zaken in een ander daglicht te bekijken. Je zet even een stapje achteruit in de dagdagelijkse rush die elke ondernemer kent. Zo kan je even stilstaan bij waar je mee bezig bent en bij de vraag ‘wat met de toekomst?’.”

Terug naar het overzicht

Opvolgersscan

Als eigenaar/bedrijfsleider van je familiebedrijf heb je wellicht het liefst dat één of meerdere kinderen op een bepaald moment het roer overnemen.

Maar hoe bepaal je als ouders objectief of je kinderen hiervoor aangewezen zijn? Patrick De Schutter ontwierp hiervoor de Opvolgersscan.

Een niet-familiale CEO: zes aandachtspunten

Samenwerken met een niet-familiale CEO loopt niet steeds van een leien dakje.

Jozef Lievens stipt 6 factoren aan die het aantrekken van en de samenwerking met een externe CEO kunnen maken of kraken.

Meer weten?

Vier soorten governance in het familiebedrijf

Er wordt vaak beweerd dat governance in familiebedrijven complexer is dan in niet-familiebedrijven. Dat is ongetwijfeld juist. De oorzaak hiervoor is te vinden in het feit dat een familiebedrijf bestaat uit een aantal componenten die elk een aparte soort governance vereisen.

Volgens Jozef Lievens zijn er vier soorten governance vereist :

  • ownership governance
  • business governance
  • family governance
  • wealth governance
Lees meer

Raad van bestuur of raad van advies

Veel familiale ondernemers stellen zich de vraag of ze beter met een echte raad van bestuur of met een raad van advies van start gaan. Volgens Sofie Lerut hebben beide pistes zekere voordelen, maar er zijn belangrijke verschillen.

Lees meer