Philip Demot: 'De familie wil als rolmodel fungeren'

Op 16 maart werden de nieuwe Best Workplaces van België bekendgemaakt. Familiebedrijf Democo Group, een groep met verschillende bouwbedrijven, eindigde in de top vijf bij de grote organisaties. Een bekroning op het harde werk van alle medewerkers, volgens familiaal gedelegeerd bestuurder Philip Demot.

“Deze erkenning is een bekroning op onze inspanningen en onze visie op personeelsbeleid,” steekt Philip Demot, gedelegeerd bestuurder van Democo Group, van wal. “We zijn een heel mensgericht bedrijf, met veel aandacht voor onze medewerkers. Wat deze erkenning bovendien extra bijzonder maakt, is dat de evaluatie van de werknemers primeert. Het label wordt immers toegekend onder meer op basis van een werknemersbevraging.”

Voor het behalen van het label ziet Philip een groot voordeel in het familiale karakter van het bedrijf. “Onze medewerkers geven aan dat er veel appreciatie en ondersteuning is, naast een groot onderling vertrouwen. De openheid en korte beslissingslijnen van het familiebedrijf dragen daar natuurlijk voor een groot stuk toe bij.”

Het bedrijf bevindt zich in de overgang van de tweede naar de derde generatie. In de aanloop naar deze opvolging werd het bedrijf sterk geprofessionaliseerd en gestructureerd. “Maar dat ging niet ten koste van het familiale karakter van ons bedrijf,” zegt Philip trots. “We zijn nog steeds erg aanwezig als familie. We zijn aanspreekbaar, zonder daarom de structuur te negeren. Onze mensen weten dat te appreciëren.”

Het begrip ‘familie’ heeft bij Democo Group een bijzondere invulling. Ze bestaat immers uit twee families zonder onderlinge familiale band. “Het bedrijf werd in 1977 opgericht door mijn vader Cyriel Demot. Al vrij snel kwamen er twee vennoten bij: Frans Houben en Mario Longhi. Nadat Mario Longhi werd uitgekocht gingen we verder met de twee families.” Er is geen familiale band tussen de aandeelhouders, maar dat voelen ze zelf zo niet aan. “We beschouwen de twee families als één,” aldus Philip. “We hebben een familiecharter opgesteld over de twee families heen, evenals een familieforum.” De groep wordt aangestuurd door de raad van bestuur waarin naast de familiale bestuurders ook 2 onafhankelijke bestuurders zetelen. Bovendien zijn er 4 familieleden operationeel actief in het bedrijf.

De familiale waarden, vastgelegd in het familiecharter vormen de basis van de bedrijfswaarden. “Binnen Democo Group hebben we vier basiswaarden: de klant als partner, meer dan kwaliteit, integriteit en verbondenheid. Dat zijn waarden die we als familie bepaald hebben en natuurlijk ook uitdragen. We willen als familie als rolmodel fungeren.” Democo Group levert veel inspanningen om de waarden in de praktijk om te zetten. “Zo is verbondenheid bij ons heel gericht gekozen, maar allesbehalve evident. We hebben verschillende bedrijven in verschillende vestigingen in Vlaanderen en Brussel. Toch vinden we het erg belangrijk dat iedereen zich verbonden voelt met elkaar en de Democo Group. Communicatie is daarbij cruciaal.” Daarvoor werkte het bedrijf aan een intranetplatform en een maandelijkse digitale en papieren nieuwsbrief. Zo willen ze de mensen dichter bij elkaar brengen.

Daarnaast besteden ze bij Democo veel aandacht aan de (persoonlijke) vorming van hun medewerkers. “Op het opleidingsplatform Democollege kunnen onze medewerkers allerlei opleidingen volgen, van IT over leiderschap tot een cursus over de work-life balance.” Ook de onboarding van nieuwe medewerkers en de mentale én fysieke gezondheid staan hoog op de agenda. “Met DemoGo! proberen we mensen warm te maken voor het principe van een gezonde geest in een gezond lichaam.”

En al deze inspanningen werden nu bekroond met de Best Workplaces Belgium 2021 onderscheiding voor Democo Group.

(op de foto v.l.n.r. Rudy Houben, bestuurder, Philip Demot, gedelegeerd bestuurder, Ilse Claes, directeur human resources)

Terug naar het overzicht

Opvolgersscan

Als eigenaar/bedrijfsleider van je familiebedrijf heb je wellicht het liefst dat één of meerdere kinderen op een bepaald moment het roer overnemen.

Maar hoe bepaal je als ouders objectief of je kinderen hiervoor aangewezen zijn? Patrick De Schutter ontwierp hiervoor de Opvolgersscan.

Een niet-familiale CEO: zes aandachtspunten

Samenwerken met een niet-familiale CEO loopt niet steeds van een leien dakje.

Jozef Lievens stipt 6 factoren aan die het aantrekken van en de samenwerking met een externe CEO kunnen maken of kraken.

Meer weten?

Vier soorten governance in het familiebedrijf

Er wordt vaak beweerd dat governance in familiebedrijven complexer is dan in niet-familiebedrijven. Dat is ongetwijfeld juist. De oorzaak hiervoor is te vinden in het feit dat een familiebedrijf bestaat uit een aantal componenten die elk een aparte soort governance vereisen.

Volgens Jozef Lievens zijn er vier soorten governance vereist :

  • ownership governance
  • business governance
  • family governance
  • wealth governance
Lees meer

Raad van bestuur of raad van advies

Veel familiale ondernemers stellen zich de vraag of ze beter met een echte raad van bestuur of met een raad van advies van start gaan. Volgens Sofie Lerut hebben beide pistes zekere voordelen, maar er zijn belangrijke verschillen.

Lees meer