Resilux in handen van private equity?

Resilux, het beursgenoteerde familiebedrijf dat PET- flessen produceert, heeft een akkoord op zak met de Amerikaanse private equityspeler Bain Capital. De investeerder heeft een voorwaardelijk overnamebod geformuleerd op het familiebedrijf. “De Amerikanen zijn geïnteresseerd om via Resilux en verdere overnames een wereldwijde speler te vormen in deze sector”, vertelt IFB-expert Patrick De Schutter. “Voor het familiebedrijf kan dit een mooie nieuwe toekomst betekenen maar of het plan ook effectief realiteit wordt, moeten we nog afwachten.”

De familie De Cuyper startte in 1994 met Resilux. Drie jaar later al trok het bedrijf naar de beurs. Vandaag heeft de producent van PET-flessen fabrieken op diverse plaatsen in Europa, Rusland en de VS. In minder dan 25 jaar is Resilux dus een wereldspeler geworden in zijn niche. Het bedrijf wordt vandaag geleid door de broers Dirk en Peter De Cuyper als co-CEO’s.

Buy-and-buildstrategie

De sterke prestaties heeft blijkbaar ook Bain Capital opgemerkt. Patrick De Schutter: “Dit is een private equity-maatschappij die gegroeid is vanuit Bain Consulting. Ze heeft heel wat operationele en strategische expertise opgebouwd in industriële bedrijven. Bain Capital staat erom bekend dat ze opteert voor participaties in bedrijven met een groot groeipotentieel. Het heeft een eigen concept ontwikkeld om via een buy-and-buildstrategie ondernemingen met soortgelijke activiteiten of expertise te clusteren en zo wereldspelers te vormen.”

Vanuit die optiek kan een overname door Bain Capital een goede zaak zijn voor Resilux. Maar het overnamebod is voorwaardelijk. “Naar verluidt heeft de private equity-investeerder zijn oog laten vallen op een soortgelijk bedrijf dat het wil clusteren met Resilux”, aldus de co-gedelegeerd bestuurder van het IFB. “Maar eerst moet het dus ook die overname nog rond krijgen. Pas dan wordt het overnamebod op het familiebedrijf uit Wetteren ook in de praktijk gerealiseerd. Er is dus nog een onzekere factor in dit hele verhaal.”

Voor de familie De Cuyper kan dit op meerdere vlakken een positieve wending zijn. “Zo’n grotere groep zou voor dit bedrijf betekenen dat het internationaal een veel sterkere positie kan verwerven. Het kan een groeiparcours volgen dat het stand-alone nooit zou halen”, stelt Patrick De Schutter. “Daarnaast lees ik in de pers dat de broers die het bedrijf leiden dit ook als een oplossing zien voor de familiale opvolgingsproblematiek. En last but not least: de familiale aandeelhouders zouden ook instappen in de nieuwe groep, waardoor ze uitzicht blijven houden op mooie meerwaarden op termijn.”

Beurs reageert afwachtend

Een definitieve overname zou meteen ook betekenen dat Resilux van de Brusselse beurs verdwijnt, twintig jaar na zijn eerste notering. De beurs reageert voorlopig afwachtend. Patrick De Schutter: “Experts stellen dat Bain Capital een goede prijs biedt voor de overname van de aandelen. Maar zo’n voorwaardelijk bod en het feit dat de investeerder nog een tweede overname rond moet krijgen, doen de beleggers aarzelen. Het zal nog enige tijd duren voor alles definitief in de plooi valt. Of misschien toch afspringt. Het is een verhaal van de kip of het ei, of dus misschien helemaal niets.”

Terug naar het overzicht

Opvolgersscan

Als eigenaar/bedrijfsleider van je familiebedrijf heb je wellicht het liefst dat één of meerdere kinderen op een bepaald moment het roer overnemen.

Maar hoe bepaal je als ouders objectief of je kinderen hiervoor aangewezen zijn? Patrick De Schutter ontwierp hiervoor de Opvolgersscan.

Een niet-familiale CEO: zes aandachtspunten

Samenwerken met een niet-familiale CEO loopt niet steeds van een leien dakje.

Jozef Lievens stipt 6 factoren aan die het aantrekken van en de samenwerking met een externe CEO kunnen maken of kraken.

Meer weten?

Vier soorten governance in het familiebedrijf

Er wordt vaak beweerd dat governance in familiebedrijven complexer is dan in niet-familiebedrijven. Dat is ongetwijfeld juist. De oorzaak hiervoor is te vinden in het feit dat een familiebedrijf bestaat uit een aantal componenten die elk een aparte soort governance vereisen.

Volgens Jozef Lievens zijn er vier soorten governance vereist :

  • ownership governance
  • business governance
  • family governance
  • wealth governance
Lees meer

Raad van bestuur of raad van advies

Veel familiale ondernemers stellen zich de vraag of ze beter met een echte raad van bestuur of met een raad van advies van start gaan. Volgens Sofie Lerut hebben beide pistes zekere voordelen, maar er zijn belangrijke verschillen.

Lees meer