Schenken familiebedrijf steeds populairder

Steeds meer ondernemers schenken hun familiebedrijf aan de volgende generatie. Dat is een gevolg van de nieuwe regeling voor schenkingsrechten die de Vlaamse regering in 2012 heeft uitgevaardigd. Die maken een kosteloze overdracht van de onderneming mogelijk.

Om de aandelen van een vennootschap belastingvrij te kunnen schenken zijn er 4 voorwaarden:

  • U of uw familie moet op het moment van de schenking minstens 50 procent van de aandelen in handen hebben
  • Het moet gaan om een participatie in een operationele vennootschap
  • De vennootschap moet actief blijven, ten minste drie jaar na de schenking
  • Om te schenken tegen het nultarief is een notariële akte verplicht

Advocate Natalie Bonny is expert bij het Instituut voor het Familiebedrijf en gespecialiseerd in de overdracht van familiale ondernemingen. Eén van de drempels die overdragers nog over moeten, is het feit dat ze hun bedrijf een stuk loslaten. "Maar ook al kampen ondernemers soms met koudwatervrees omdat ze denken de controle over hun bedrijf te verliezen, toch zijn er genoeg mogelijkheden om dat te voorkomen", vertelde ze onlangs in een speciale bijlage van De Tijd.

Haar toelichting bij de schenkingsregels kan u via deze link nalezen.

Terug naar het overzicht

Opvolgersscan

Als eigenaar/bedrijfsleider van je familiebedrijf heb je wellicht het liefst dat één of meerdere kinderen op een bepaald moment het roer overnemen.

Maar hoe bepaal je als ouders objectief of je kinderen hiervoor aangewezen zijn? Patrick De Schutter ontwierp hiervoor de Opvolgersscan.

Een niet-familiale CEO: zes aandachtspunten

Samenwerken met een niet-familiale CEO loopt niet steeds van een leien dakje.

Jozef Lievens stipt 6 factoren aan die het aantrekken van en de samenwerking met een externe CEO kunnen maken of kraken.

Meer weten?

Vier soorten governance in het familiebedrijf

Er wordt vaak beweerd dat governance in familiebedrijven complexer is dan in niet-familiebedrijven. Dat is ongetwijfeld juist. De oorzaak hiervoor is te vinden in het feit dat een familiebedrijf bestaat uit een aantal componenten die elk een aparte soort governance vereisen.

Volgens Jozef Lievens zijn er vier soorten governance vereist :

  • ownership governance
  • business governance
  • family governance
  • wealth governance
Lees meer

Raad van bestuur of raad van advies

Veel familiale ondernemers stellen zich de vraag of ze beter met een echte raad van bestuur of met een raad van advies van start gaan. Volgens Sofie Lerut hebben beide pistes zekere voordelen, maar er zijn belangrijke verschillen.

Lees meer