Wouter Torfs - Schoenen Torfs: Familie is een geduldige aandeelhouder

Als retailbedrijf is Schoenen Torfs hard getroffen door de preventieve maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Op 18 maart sloot het bedrijf de deuren van zijn fysieke winkels. Toch vielen de activiteiten niet volledig stil, licht CEO Wouter Torfs toe. “Voor de crisis maakte onze webshop 17% van onze omzet uit, nu draaien we met de webshop ongeveer 30% van onze normale omzet. Onze webshop doet het dus goed. Dat neemt niet weg dat ongeveer 70% van onze omzet wegvalt. Van onze 700 medewerkers zijn er 600 tijdelijk werkloos. We zijn een bedrijf in overlevingsmodus.”

En toch blijven ze bij Torfs niet bij de pakken zitten. “We promoten niet alleen de webshop, we hebben ook heel actief de consumenten opgeroepen om lokaal te kopen. Zo ondersteunt de consument de lokale tewerkstelling en economie. En we zien een effect.”

We kunnen onze medewerkers vertrouwen geven. Er staan sterke schouders onder het bedrijf

Ook al is de verhoogde omzet van de webshop mooi meegenomen, het is onvoldoende om volledig over te nemen. “Daarom drukken we de kosten maximaal,” gaat Wouter verder. “Wie kan, gaat in het stelsel van tijdelijke werkloosheid, en we hebben ook de betaling van de huur opgeschort. Na de crisis zullen we als partners met de eigenaars van de winkelpanden in gesprek gaan. Daarnaast zoeken we akkoorden met de leveranciers, en schorten we onnodige kosten op.”

Wouter ziet een duidelijk voordeel in het specifieke karakter van het familiebedrijf. “Solidariteit en samen erdoor is een kernwaarde van Torfs, en van elk familiebedrijf. Een familie is in tijden van crisis een heel geduldige aandeelhouder. De familie Torfs verwacht in deze periode voor de eigen panden geen huur, en ook de betaling van de dividenden en intresten aan de familie werden opgeschort. Bovendien kunnen we onze medewerkers vertrouwen geven. Heel veel mensen hebben angst voor de toekomst, op vlak van gezondheid en tewerkstelling. Wij kunnen met vertrouwen zeggen: we bestaan 75 jaar, we zullen met deze crisis niet ineens van de kaart geveegd zijn. Er staan stevige schouders onder het bedrijf.”

Terug naar het overzicht

Opvolgersscan

Als eigenaar/bedrijfsleider van je familiebedrijf heb je wellicht het liefst dat één of meerdere kinderen op een bepaald moment het roer overnemen.

Maar hoe bepaal je als ouders objectief of je kinderen hiervoor aangewezen zijn? Patrick De Schutter ontwierp hiervoor de Opvolgersscan.

Een niet-familiale CEO: zes aandachtspunten

Samenwerken met een niet-familiale CEO loopt niet steeds van een leien dakje.

Jozef Lievens stipt 6 factoren aan die het aantrekken van en de samenwerking met een externe CEO kunnen maken of kraken.

Meer weten?

Vier soorten governance in het familiebedrijf

Er wordt vaak beweerd dat governance in familiebedrijven complexer is dan in niet-familiebedrijven. Dat is ongetwijfeld juist. De oorzaak hiervoor is te vinden in het feit dat een familiebedrijf bestaat uit een aantal componenten die elk een aparte soort governance vereisen.

Volgens Jozef Lievens zijn er vier soorten governance vereist :

  • ownership governance
  • business governance
  • family governance
  • wealth governance
Lees meer

Raad van bestuur of raad van advies

Veel familiale ondernemers stellen zich de vraag of ze beter met een echte raad van bestuur of met een raad van advies van start gaan. Volgens Sofie Lerut hebben beide pistes zekere voordelen, maar er zijn belangrijke verschillen.

Lees meer