Twee broers en twee zussen leiden bijna honderd jarige West-Vlaamse familiebedrijf Libeert in de vierde generatie: “We zijn een happy family”

Chocolade is sowieso al een product dat voor de nodige happiness zorgt. Voeg daar nog de algehele complementariteit bij tussen twee broers en twee zussen die het bedrijf schouder aan schouder leiden, alsook een grote portie stevige familiewaarden, en het geluk bij de familie Libeert kan als het ware niet meer op. “Zelfs de goede adviezen van grootvader nemen we nog dagelijks mee in ons beleid.”

Het familiebedrijf Libeert (38 miljoen euro omzet) is de numero uno van de zogenaamde seizoenchocolade. Familiaal in de vierde generatie, een traditie om u tegen te zeggen, onafhankelijk en de bevoorrechte partner van alle grote en kleinere retailers in dit land. Twee zussen (Lily en Désirée) en twee broers (Georges en Jerome) verdelen de taken en ze doen dat vanuit grensgemeente Komen.

Désirée is verantwoordelijk voor HR. Lily en Georges dragen officieel de titel van co-CEO, elk met eigen accenten (Lily volgt alles op wat commercieel is, Georges alles wat te maken heeft met het operationele en het financiële) en Jerome is dan weer de man van de productie. “Elk zijn verantwoordelijkheid, wil niet zeggen dat elk zijn gangetje zomaar gaat”, zegt Désirée Libeert. “Tussen ons heerst er een permanente overlegcultuur, met transparante communicatie als rode draad. Zaken bruskeren lukt hier niet, alles gebeurt na dialoog en met consensus. Noem het maar een natuurlijk proces, dat ons vader Ignace – hij is nog altijd voorzitter van de raad van bestuur - ons ook heeft aangeleerd. We komen ook graag samen buiten het werk. Familieweekends zijn geen uitzondering. Met dan één afspraak: er wordt bij voorkeur niet al te veel gepraat over het werk.”

De kracht van een bijbel

Vaste pijler onder het familiebedrijf is een flink doordacht familiecharter, waar jaren werd aan voorbereid, in samenwerking met een expert. Die ‘bijbel’ bevat de grote krachtlijnen en spelregels die gelden binnen het bedrijf. Het charter wordt ook om de zovele tijd opnieuw tegen het licht gehouden, en aangepast aan eventueel nieuwe thema’s.

In het nieuwste charter werd bijvoorbeeld nog dieper ingegaan op vragen zoals: wat als er iets gebeurt met één van ons of aan welke voorwaarden moeten de kinderen van de huidige zaakvoerders beantwoorden als ze willen instappen? Eén woord komt altijd terug: er moet binnen de huidige generatie naar een eerlijke consensus worden gestreefd. “Alle afspraken hebben één groot doel: de continuïteit van het familiebedrijf garanderen”, zo zegt de familie. “Het charter legt de familiale gedragsregels, verwachtingen en afspraken vast die zich situeren op twee niveaus. Enerzijds tussen de familianten onderling binnen de context van het familiebedrijf (de meewerkende familieleden) en anderzijds de interactie van deze familianten met het bedrijf. Dit draagt er toe bij dat de familie als familie en het bedrijf als bedrijf goed blijven functioneren.”

Zoals in alle familiebedrijven draait veel om normen en waarden, waarbij de lat hoog genoeg wordt gelegd. “Dat is zeer belangrijk voor ons”, zegt Lily Libeert namens de familie. “We denken graag in sleutelwoorden: ondernemen, ondernemen samen met mensen (mensen zijn kapitaal, geen kost), passie koesteren en passie doorgeven, continu engagement tonen, een duurzaam product in de markt zetten en finaal ook geloven in de waarde van groei. Maar opnieuw: niet ten koste van mensen maar mét mensen die zichzelf kunnen uitleven en opwaarderen.”

No nonsense

Libeert mag dan tot nader order een familiebedrijf pur sang zijn, toch wordt ook out-of-the-box gedacht. Zo werd een deel van het kapitaal, voor een minderheid, opengesteld voor derden. Want vreemde ogen zien soms ook meer, toch? In casu zit de Waalse investeringsmaatschappij SRIW (te vergelijken met de GIMV in Vlaanderen) mee aan boord voor 12,5 procent van het kapitaal. De raad van bestuur werd ook deels gedefamiliariseerd met 3 externe leden die samen met de familiale aandeelhouders het schip in de goede richting moeten laten varen.

En voor de rest? Een kwestie van veel West-Vlaamse nuchterheid ofte no nonsense. Zegt Jerome Libeert: “We denken hier nog altijd aan wat ons grootvader ooit zei. In onze business, zo sprak hij, draait alles om het bewaken van de kwaliteit en de smaak. Zolang we dat doen, hebben we een heel belangrijke sterkte in handen. Een die je proeft.”

Foto ©Stefaan Achtergael

Terug naar het overzicht

Opvolgersscan

Als eigenaar/bedrijfsleider van je familiebedrijf heb je wellicht het liefst dat één of meerdere kinderen op een bepaald moment het roer overnemen.

Maar hoe bepaal je als ouders objectief of je kinderen hiervoor aangewezen zijn? Patrick De Schutter ontwierp hiervoor de Opvolgersscan.

Een niet-familiale CEO: zes aandachtspunten

Samenwerken met een niet-familiale CEO loopt niet steeds van een leien dakje.

Jozef Lievens stipt 6 factoren aan die het aantrekken van en de samenwerking met een externe CEO kunnen maken of kraken.

Meer weten?

Vier soorten governance in het familiebedrijf

Er wordt vaak beweerd dat governance in familiebedrijven complexer is dan in niet-familiebedrijven. Dat is ongetwijfeld juist. De oorzaak hiervoor is te vinden in het feit dat een familiebedrijf bestaat uit een aantal componenten die elk een aparte soort governance vereisen.

Volgens Jozef Lievens zijn er vier soorten governance vereist :

  • ownership governance
  • business governance
  • family governance
  • wealth governance
Lees meer

Raad van bestuur of raad van advies

Veel familiale ondernemers stellen zich de vraag of ze beter met een echte raad van bestuur of met een raad van advies van start gaan. Volgens Sofie Lerut hebben beide pistes zekere voordelen, maar er zijn belangrijke verschillen.

Lees meer