Ubbe Descamps: "Laat retailers bewijzen dat ze veilig kunnen werken"

De tweede lockdown betekent opnieuw een gedwongen sluiting voor heel wat familiebedrijven. Een maatregel die belangrijke gevolgen heeft, in het bijzonder voor bedrijven met een grote voorraad die nu niet verkocht kan worden. Eén ervan is Brooklyn, een familiale retailketen met winkels verspreid over Oost- en West-Vlaanderen. Ubbe Descamps, eigenaar en deelnemer aan de Opvolgersacademie enkele jaren geleden, trok afgelopen week met een video op sociale media aan de alarmbel.

Geef de retail een kans

Ubbe lanceerde in een video een oproep aan premier De Croo. Hij vraagt de premier om winkelen op afspraak mogelijk te maken. Want het water staat de retailers aan de lippen. “Ik heb de video gemaakt omdat er een gebrek aan urgentie is in de politiek,” legt Ubbe uit. “Het nieuws staat bol van virologen, epidemiologen, cijfers en curves. Maar ondertussen gebeuren er drama’s in de retail, en daar lijkt de politiek niet mee bezig.”

Hij trekt het oordeel van de virologen niet in twijfel, maar vindt wel dat er niet naar de ondernemers geluisterd wordt. “Geef de ondernemers de kans om te bewijzen dat we veilig kunnen werken. Er zijn zoveel mooie zaken die zorgvuldig zijn opgebouwd die nu door politiek wanbeleid dreigen kapot te gaan.”

Positieve hefboom

De oproep kreeg meteen gehoor. “Dezelfde dag nog kreeg ik telefoon van het kabinet van minister Crevits, en ondertussen heb ik de minister ook persoonlijk kunnen spreken. Maar natuurlijk wil ik graag dat het federaal op tafel komt.” Na een actie aan het parlement werd het thema hoog op de agenda geplaatst op de ministerraad van vrijdag. Maar toen kwam er de ontgoochelende passage van minister Vandenbroucke in De zevende dag. "Blijkbaar is alle collateral damage verdedigbaar om de strategie van de zorg te bewaken. Daarbij komt bovendien ook nog het nieuws dat bpost de crisis misbruikt om haar retailers 1 euro extra aan te rekenen per verzending. Dat betekent een éénzijdige prijsverhoging van 20% op elke verzending. Zo worden we als een bokser met de handen op de rug gebonden in de ring gestuurd."

Nochtans is het voor de retailers vijf na twaalf. “We bevinden ons in een belangrijk momentum. De zomercollecties worden geleverd in januari en februari. Maar retailers hebben vandaag geen geld meer in kas om die leveranciers te betalen. Die middelen zitten nog vast in de collecties nadat de eerste lockdown al de oorlogskas had aangevreten.”

Of een retailer deze crisis overleeft hangt volgens Ubbe niet af van de steunmaatregelen van de overheid. “Het ondernemerschap is de positieve hefboom in deze crisis, niet de subsidies of steunmaatregelen. We moeten onze voorraden te gelde kunnen maken om te overleven.”

Het volledige veld hertekend

De strategie voor Brooklyn was nochtans heel duidelijk uitgetekend. “Je denkt dat je de sector beheerst, maar een algemene pandemie hadden we niet afgetikt als risico in onze SWOT-analyse. Plotseling is het volledige veld hertekend en is er een plotse verarming van ons bedrijf.”

Brooklyn heeft de bedreiging van de coronapandemie ook aangegrepen als opportuniteit om de digitalisering van het bedrijf versneld uit te rollen. “Daarin hebben we als familiebedrijf een groot voordeel. Je kan snel schakelen, waardoor we op korte termijn grote stappen gezet hebben.”

Bovendien speelt ook het personeel een belangrijke rol. “Brooklyn is een echt familiebedrijf. Je kent elke medewerker, en vaak ook het gezin erachter. Wanneer je dan brieven van loonbeslag van je medewerkers krijgt, raakt je dat enorm. Ook voor hen wil ik het hoofd rechthouden en perspectief zoeken.”

Complementair opvolgersduo

Ubbe nam samen met zijn vrouw als opvolger het familiebedrijf over van zijn ouders en broer en zussen. Als enige eigenaar aan het roer is het soms moeilijk. “Je staat er alleen voor als eigenaar. Zeker wanneer je in moeilijk water komt kan dat je overvallen. Op die momenten is het belangrijk om je te omringen met collega-ondernemers. Ze helpen je reflecteren als je het zelf even niet meer helder ziet. Daarnaast heb ik een enorme steun aan mijn broer en ouders als overlaters. Mijn broer weet als ondernemer waarover hij praat. En mijn ouders beseffen wat het is om het familiebedrijf te leiden. Deze crisis doet hen bovendien terugdenken aan de pionierstijden, waarin ook zij zwarte sneeuw gezien hebben.”

Al ziet Ubbe ook voordelen. “Als enige eigenaar heb je heel korte beslissingslijnen. Dat was misschien niet het geval geweest als het bedrijf nog niet overgenomen was. Vandaag doen we aan crisismanagement. Daarbij moet je heel snel kunnen beslissen én op één lijn zitten. En dat is nu eenmaal eenvoudiger als je alleen bent. We zijn een heel complementair duo: met mijn vrouw haar vrouwelijke intuïtie en mijn risicohonger om de weg uit de crisis te zoeken komen we er vast en zeker.”

Terug naar het overzicht

Opvolgersscan

Als eigenaar/bedrijfsleider van je familiebedrijf heb je wellicht het liefst dat één of meerdere kinderen op een bepaald moment het roer overnemen.

Maar hoe bepaal je als ouders objectief of je kinderen hiervoor aangewezen zijn? Patrick De Schutter ontwierp hiervoor de Opvolgersscan.

Een niet-familiale CEO: zes aandachtspunten

Samenwerken met een niet-familiale CEO loopt niet steeds van een leien dakje.

Jozef Lievens stipt 6 factoren aan die het aantrekken van en de samenwerking met een externe CEO kunnen maken of kraken.

Meer weten?

Vier soorten governance in het familiebedrijf

Er wordt vaak beweerd dat governance in familiebedrijven complexer is dan in niet-familiebedrijven. Dat is ongetwijfeld juist. De oorzaak hiervoor is te vinden in het feit dat een familiebedrijf bestaat uit een aantal componenten die elk een aparte soort governance vereisen.

Volgens Jozef Lievens zijn er vier soorten governance vereist :

  • ownership governance
  • business governance
  • family governance
  • wealth governance
Lees meer

Raad van bestuur of raad van advies

Veel familiale ondernemers stellen zich de vraag of ze beter met een echte raad van bestuur of met een raad van advies van start gaan. Volgens Sofie Lerut hebben beide pistes zekere voordelen, maar er zijn belangrijke verschillen.

Lees meer